Om restaurangen
Wärdshuset, eller Lisebergs Wärdshus, serverar vällagade rätter med fokus på säsongens råvaror, i största möjliga mån ekologiska och närproducerade. Restaurangen är populär bland konsertbesökare som kan njuta av utsikten mot Stora Scenen eller koppla av på balkonger och terrasser med en dryck i handen. Den historiska miljön betonas för att skapa en avslappnad och minnesvärd atmosfär.
Historia
Av alla byggnader på Liseberg är Wärdshuset rikast på traditioner. Då byggnaden invigdes år 1801 kallades den för stora mangårdsbyggnaden. Dagens Landeriet, mitt emot Wärdshuset, var lilla mangårdsbyggnaden.
1822 flyttade den brittiska familjen Nonnen in på Liseberg och fram till Emily Nonnens död 1905 var det blivande Wärdshuset familjens bostad. Under 1800-talet var Liseberg en av medelpunkterna i Göteborgs kulturliv. Författaren Victor Rydberg och tonsättaren Vilhelm Stenhammar kom gärna på besök, liksom andra Göteborgsprofiler, som familjerna Dickson och Wijk samt domprosten Peter Wieselgren.
När det bestämdes att Jubileumsutställningens nöjesfält skulle placeras på Liseberg förvandlades den gamla bostaden till en restaurang i gustaviansk stil. På menyn sommaren 1923 fanns mycket som skulle tilltala nutida gäster, som smörgåsbord, stekt makrill, hummer och ungersk gulasch. Men där fanns även ägglåda med njure, en kanske inte fullt lika gångbar rätt i våra dagar.
Wärdshuset som det såg ut omkring 1830. Två, av totalt fem, systrar Nonnen befinner sig i trädgården. Familjen tyckte mycket om att äta sin frukost under de höga granarna som fanns på Liseberg innan området blev nöjespark.
Utveckling
- 1925 kunde Wärdshuset för första gången ha öppet året om, sedan byggnaden genomgått en omfattande renovering. Upprustningen bestod bland annat i att några mindre salonger i intim stil byggdes, avsedda för slutna sällskap. Salongerna hade parkettgolv, om någon ville dansa. Experimentet med vinteröppet skrotades redan efter två år. 1927 stängde restaurangen samtidigt som nöjesfältet.
- 1950 genomgick byggnaden en stor renovering, avseende interiör och inventarier. Bland annat rustade man upp en 200-årig Mariebergskakelugn som användes redan under Nonnens tid och placerade den på andra våningen. Dessutom tillkom ett antal smårum och ett nytt kök.
- Efter anmärkning från Hälsovårdsnämnden och Yrkesinspektionen förbättrades Wärdshuset invändigt inför säsongen 1952. Bland annat utökades personalrummen, där zinkbeklädnad ersattes med rostfri plåt och arbetsbord kläddes i lämpligt material. Utvändigt reparerades den södra terrassen, vars takparti och yttervägg var ruttna. I samband med reparationen upptäcktes att även golvet i kök, hall och serveringsgång var genomruttet. Även undertaket i köket var i akut behov av reparation.
- 1962 blev Wärdshuset en så kallad nyttorestaurang. Antalet varmrätter begränsades till sex stycken. Dessutom serverades två för- och två efterrätter. Maten bars in på särskilda grilltallrikar vilket möjliggjorde snabbare service och ett lägre pris. Det året omgavs fasaden mot Spegeldammen av glas och i taket fanns numera infravärme.
- 1967 byggdes delar av restaurangen om till pub. Premiär alltså för Wärdshusets Pub.
- 1984 renoverades köks- och kallskänksutrymmen. 1987 var det dags för en ny helrenovering av köket.
- 1999 gästspelade stjärnkockar under maj, augusti och september vilket gjorde att Wärdshuset stärkte sin roll som Lisebergs representationskrog. Samma år försökte man minska ljudvolymen i samband med spelningar på Stora Scenen. Byggnaden isolerades med treglasfönster samtidigt som nya scenen flyttades bakåt mot Mölndalsån, med förhoppning om att Wärdshusets gäster kunde njuta av sin middag i lugn och ro.
- År 2000 genomgick restaurangen på nytt en stor renovering. Hela nedervåningen byggdes om till Wärdshuscaféet, vilket innehöll bistro med lättare rätter, bar och caféutbud. Övervåningen fortsatte med à la carte som tidigare.
- 2003 byggdes uteserveringen om och blev betydligt större än tidigare.
- 2009 gjordes en total ombyggnation, såväl invändigt som utvändigt. Det resulterade bland annat i öppet kök och en stor glasveranda ut mot Spegeldammen. Den 12 juni var det återinvigning, med helt nytt restaurangkoncept och ekologisk inriktning. För första gången var restaurangen även öppen under höstens teater- och showsäsong.
- Under våren 2010 inleddes ett samarbete mellan Wärdshuset och Lisebergsteatern. Teatergästerna fick möjlighet att äta en specialkomponerad meny på restaurangen i anslutning till föreställningen, något som blev mycket populärt.
Branden
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Natten mellan den 16 och 17 juli 1973 brann Wärdshuset. När brandkåren efter flera timmars arbete lyckades släcka elden var byggnaden svårt skadad. Arne Wimmerstedt, vd för Lisebergs Restaurant AB, betraktade förödelsen.
– Det känns bittert. Men ändå, tänk vad som kunde ha hänt om inte regnet varit. Nu vet jag inte vad som skall hända. Jag hoppas naturligtvis att vi kan bygga upp Wärdshuset igen, sa han.
Restaurangverksamheten fick avbrytas för säsongen och kom igång först sommaren 1974. Utredningen visade att branden inte var anlagd.
Kuriosa
- I många år stavades Wärdshuset, eller Lisebergs Wärdshus, med V. År 1964 var första gången som Liseberg själva ändrade till W, en stavning som gäller än idag.
- Sommaren 1941 framfördes klagomål från matgäster på andra våningen. De ansåg att det fanns gäster på våningen som "inte hörde hemma" på en förstaklassrestaurang. Konsekvensen blev att konditoriserveringen på andra våningen, och på verandan, stängde 1943. Att den delen av restaurangen drog till sig icke önskvärd publik menade man äventyrade både Wärdshusets och Lisebergs anseende.
Citatet
"Det gamla Värdshuset skulle jag vilja se den som vågar röra vid." – Lisebergs vd Herman Lindholm i augusti 1941. En passning in i framtiden till den som får för sig att riva byggnaden.
Fakta
Invigdes: 1801
Arkitekt: Carl Wilhelm Carlberg
Interiör: En herr Frulli
Innehavare:
- Nore Lindgren (1923)
- VARA-bolaget (1924)
- Einar Karlander (1925-1951)
- Einar Karlanders dödsbo (1952)
- Lisebergs Restaurant AB (1953-2014)
- Liseberg AB (2015-)
Bilder
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Foto: Stefan Karlberg.
Bilden till vänster (eller högst upp, beroende på skärmstorlek) togs den 7 december 1922, alltså nästan på dagen fem månader innan Jubileumsutställningen 1923 öppnade. Bråda arbetsdagar väntade fram till premiären, dels med färdigställandet av Wärdshuset, dels med Tivolirestauranten (till höger) och Spegeldammen.
Den andra bilden togs sommaren 2010, året efter att Wärdshuset genomgått den största ombyggnationen sedan förvandlingen från bostad till restaurang 87 år tidigare.
Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum. Färgläggning: Carl Janker.
Sommaren 1923. Vädrets makter var för en gångs skull på Jubileumsutställningens sida (det regnade mest hela tiden den sommaren). Det nyöppnade Wärdshuset fick behålla sin gula färg från tiden då familjen Nonnen bodde i byggnaden. Till vänster om restaurangen ligger Kongresshallen, senare omdöpt till Konserthallen.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
1960-talets Liseberg. I många år växte vildvin på fasaden.
Foto: Stefan Karlberg.
En sensommarkväll år 2009.
Foto: Stefan Karlberg.
Sommaren 2015.
Foto: Stefan Karlberg.
Sommaren 2017.
Foto: Stefan Karlberg.
Från något av fönstren får man fin utsikt mot Stora Scenen. Här är det The Offspring som uppträder sommaren 2018.
Foto: Emma Ibar Eklund
Vintern 2022.