Om krogen
Lisebergs fisk- och skaldjursrestaurang har skämt bort sina gäster med hög kvalitet sedan invigningen 1997. Här serveras moderna tolkningar av havets klassiker – från á la carte och barmeny till snabba rätter. Hamnkrogen är även känd för ett av Göteborgs populäraste julbord.
Historia
År 1997 öppnade Hamnkrogen som en del av det nya området Lisebergs Hamn. På den ursprungliga menyn fanns rätter som räklåda, scampispett, fisk- och skaldjursspett samt kalvschnitzel med spätzle. Ironiskt nog stod schnitzeln för 80% av försäljningen i den nya fisk- och skaldjursrestaurangen.
Efterfrågan på á la carte och ett större menyutbud gjorde att köket redan 1999 byggdes om till ett mer traditionellt restaurangkök indelat i kall- och varmkök.
Julen 2001 serverades det första julbordet, vilket blev en braksuccé. Sedan dess gäller det att vara ute i god tid för att boka bord.
2019, i samband med förändringarna i Lisebergs Hamn, fick Hamnkrogen ett ansiktslyft – en modern touch som omfattade allt från logotyp, färger och konst på väggarna. I baren kunde gästerna beställa och betala över disk och i den så kallade Luckan handlade de från gatan utanför restaurangen. Dessutom infördes à la carte. I Lilla Hamnkrogen ökades antalet sittningstider och fasta menyer infördes.
Kuriosa
1 ton inlagd sill, 100 kg förberedda såser, 100 kg hembakade julkakor och 1 pall (ca 250 kg) julgodis. Den mängden mat, och mer därtill, förbereddes inför det planerade julbordet år 2020. Då levde fortfarande hoppet om en öppen julpark, trots rådande Covid-19-pandemi. När beskedet väl kom att Jul på Liseberg skulle ställas in, fanns det inte på kartan att slänga maten. Lösningen blev julbord som take away och som julklapp till Lisebergs personal.
Bilder
Foto: Stefan Karlberg.
Sommaren 2013.
Foto: Stefan Karlberg.
Julen 2013.
Foto: Stefan Karlberg.
Julbord 2018.
Foto: Hedvig Wallin.
Sommaren 2019. Här var det serverat!
Foto: Nora Lorek.
Sommaren 2019, då hela Lisebergs Hamn genomgick en stor förändring.