Visningar
Åtgärder

1987

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Överblick över parken. Årets stora attraktionsnnyhet är Lisebergbanan som sträcker ut sig i övre parken. Foto: Liseberg
1987 är enda året då Lisebergbanan (i förgrunden) och Gamla Bergbanan (i bakgrunden) finns samtidigt. Foto: Kamerareportage
Leif "Loket" Olsson och Viveca Sundvall, årets Kal och Ada, anländer till Liseberg på premiärdagen. Foto: Kamerareportage
Årets andra attraktionsnyhet heter Breakdance och ligger Å Andra Sidan. Foto: Jens Karlsson
Joakim Thåström och hans Imperiet spelar på Stora Scenen den 25 augusti. Foto: Liseberg
Cliff Richard lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Liza Minelli lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Premiärrekord när Lisebergbanan invigs

50 000! Så många människor besöker Liseberg på premiärdagen den 25 april. Rekord för en öppningsdag, så långt i Lisebergshistorien. Orsaken till intresset är att Lisebergbanan, Europas längsta berg- och dalbana, invigs denna dag. Trycket från gäster som vill åka är så stort att parken hålls öppen en timme extra på kvällen.

Lisebergbanan blir en omedelbar succé och åks av fantastiska 1,6 miljoner människor. Lite dramatik blir det också. Under sommaren inträffar en olycka sedan två tåg krockar inne på stationen. Tre personer får lindriga skador vid kollisionen. Dessutom klagar boende på Södra Vägen över att ljudnivån är för hög. Miljö- och hälsoskyddsnämnden uppmanar Liseberg att lösa problemet senast i augusti.

Gamla Bergbanan tar farväl

Allt började en småregnig pingstafton 1923. Pressfolk och särskilt inbjudna gäster utgjorde premiärpublik när vagnarna, under ledning av nöjesfältets chef Carl Jenzén, kördes fram till den förväntansfulla folkmassan. Den kraftiga kabeln spändes stram som en fiolsträng och så bar det av!

65 år senare, på finaldagen den 20 september 1987, går en epok i graven då Gamla Bergbanan gör sin sista åktur. Lisebergs attraktionschef Lasse Zagai delar ut en numrerad minnesplakett i trä till de sista 22 passagerarna, samtidigt som personalen tar farväl av en riktig trotjänare.

Alla tiders publikrekord

Trots ostadigt väder under säsongen, med många och mycket regniga dagar noteras ett nytt publikrekord. Hela 2 876 632 gäster besöker Liseberg, vilket är den i särklass högsta noteringen för en sommarsäsong i Lisebergs 65-åriga historia.

Nyheter i korthet

  • För tredje gången på nio år skjuts premiären upp på grund av den långa och kalla vintern. Detta hände även 1978 och 1980.
  • Säsongskortsinnehavare kan nu själva ta sig in i parken genom det nya kortläsarsystemet som installeras i entrékassorna.
  • Góbiten heter årets nya varuspel.
  • Hoppande Vatten är nytt. Det är en finurlig fontän med vattendroppar som tycks komma upp ur, och försvinna i, ingenting.
  • Melodifestivalen avgörs i Lisebergshallen den 21 februari. Lotta Engberg vinner med låten Fyra Bugg & en Coca Cola.
  • Cliff Richard och Liza Minelli lämnar handavtryck till Hedersplatsen.
  • Nils Poppe tilldelas Lisebergsapplåden för decenniers glädjespridande till svenska folket. Lisebergs VD Boo Kinntorph delar ut applåden på Fredriksdals Friluftsteater i Helsingborg.
  • Liseberg välkomnar sin 100 miljonte gäst sedan starten 1923.
  • Café Paris heter det nya caféet i anslutning till Huvudrestauranten.

Kul kuriosa

Metallica ställer in

Det legendariska hårdrocksbandet Metallica är på vippen att uppträda på Liseberg men vädrets makter vill annorlunda. Konserten i Lisebergshallen är bokad till den 10 januari men ställs in eftersom delar av utrustningen inte kan skeppas över från Danmark. Medeltemperaturen i Göteborg under januari månad är -7,9° och isen mellan Sverige och Danmark i söder är helt enkelt för tjock. Enligt uppgift befinner sig bandet åtminstone i Lisebergshallen det aktuella datumet, men någon musik spelas ej.

Nya attraktioner

Underhållning

Artister – ett urval

Spellista

Lyssna till musiken som spelades på Liseberg 1987

Fakta

Öppethållande: 25 april-20 september (133 öppetdagar). Parken är stängd Valborgsmässoafton den 30 april. Under april och september är parken öppen endast under veckoslut, men en nyhet är att parken är öppen även fredagar i september. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder: Ostadigt väder. Många och mycket regniga dagar.

Entréavgift: 15 kr, förutom perioden 27 juni-16 augusti då entrén kostar 20 kr. Fri entré för barn under 7 år.

Pris säsongskort: 60 kr (1986: 50 kr).

Sålda säsongskort: Cirka 60 000 (1986: Cirka 49 000).

Antal besökare: 2 876 632 Alla tiders rekord! (1986: 2 546 832).

Fler Bilder