Visningar
Åtgärder

1981

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Längst i söder asfalteras det nya attraktionsområdet med: 1. UFO, 2. Swing-O-Plane och 3. Vår Lilla Värld. Bland övrigt på bilden märks: 4. Veckans Revy, 5. Ormen Långe, 6. FlumeRide, 7. Gamla Bergbanan, 8. Enterprise, 9. Virvelvinden, 10. Pariserhjulet och 11. Swing-Around. Foto: Liseberg
UFO, en av årets attraktionsnyheter, i det område som Liseberg får tillbaka av Göteborgs Stad detta år. Foto: Liseberg
Fotbollsplatsen invigs tillsammans med delar av OS-guldlaget från 1948. Övre raden från vänster: Knut Nordahl, Sune "Mona-Lisa" Andersson, Bertil Nordahl, Gunnar Gren, Nils Olsson (ÖIS-spelare, ej med i OS-laget), Gunnar Nordahl. Främre raden från vänster: Henry "Garvis" Carlsson, Erik Nilsson och GAIS-legenden Karl-Alfred Jakobsson (ej med i OS-laget). Foto: Liseberg
Per Gessle och hans Gyllene Tider uppträder på Stora Scenen den 8 maj. Foto: Kamerareportage
Kö in till parken. Affischerna gör reklam för nyheten Multishow. Foto: Liseberg
Lill Lindfors tillsammans med Lisebergskaninen utanför Lisebergshallen. Tillsammans med bl.a. Magnus Härenstam och Brasse Brännström ska Lill framföra musikalen Sugar Foto: Kamerareportage
Lill Lindfors på scen i Lisebergshallen i nyss nämnda Sugar. Foto: Okänd
Leif "Loket" Olsson intervjuar förbundskapten "Laban" Arnesson och resten av landslaget den 6 september. Foto: Kamerareportage
Sveriges statsminister Thorbjörn Fälldin lämnar handavtryck och signatur till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Den 21 juli lämnar Hagge Geigert handavtryck och signatur till Hedersplatsen. Ceremonin äger rum i Musikpaviljongen i samband med firandet av Jubileumsrevyns 150:e föreställning. Foto: Liseberg
Musikalen Sugar spelas i Lisebergshallen och på Lisebergsteatern visas Albert & Herbert. Foto: Okänd
Brottaren Frank Andersson vinner EM-guld i Lisebergshallen den 11 april. I finalen i 90-kilosklassen, grekisk-romersk stil, besegrar han Alexander Dubrovski från Sovjetunionen. Foto: Kamerareportage
De humoristiska akrobaterna Mortale är en del av varietésommaren. Foto: Okänd
Detsamma gäller akrobatgruppen The Dymeks. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Magnus, Brasse och Lill först ut i Lisebergshallen

Fritid, med diverse idrottsarrangemang, förfogar över den nybyggda Lisebergshallen från januari till april. Men med musikalen Sugar, som har premiär den 29 april, invigs arenan som show- och cabaretlokal. Musikalen, med bland andra Lill Lindfors, Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Stig Grybe i rollistan, spelas 42 gånger och ses av drygt 44 000 människor.

Nygammalt attraktionsområde i söder

1969 skrevs ett avtal mellan Göteborgs Stad och Liseberg. I väntan på den permanenta motorvägen E6 skulle en provisorisk motorväg dras över Mölndalsån vid Getebergsled. Avtalet innebar att Liseberg fick ge upp ett större landområde i parkens södra del. 1980 var E6 klar och Liseberg fick tillbaka ett cirka 1 300 kvm stort område väster om Mölndalsån. Till säsongen 1981 placeras de första attraktionerna i området – nyheten UFO, Vår Lilla Värld och Swing-O-Plane.

Även öster om Mölndalsån får Liseberg tillbaka mark. Det rör sig om cirka 5 100 kvm som ska användas till bygget av en ny verkstadsbyggnad samt utbyggnad av växthus och drivhusbänkar.

Publikfest när Gyllene Tider spelar

Den 8 maj uppträder Gyllene TiderStora Scenen. De unga Halmstadskillarna fyller Stora Scenen-området till sista plats och river av låtar som Flickorna på TV 2 och Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly. Musiken kommer dock i skymundan denna kväll. Inte för publiken såklart, men för journalistkåren som har fullt fokus på säkerhetsfrågor.

Lisebergsspelningen är nämligen den första sedan tragedin på festplatsen Masten i Kristianopel då tre ungdomar trampades ihjäl i publikkaoset. På Liseberg är man inte orolig för att något liknande ska inträffa, men som en extra försiktighetsåtgärd plockas bänkarna framför Stora Scenen bort och ersätts av kravallstaket. Dessutom förstärks vaktstyrkan.

Och visst går allt bra! Per Gessle och hans kompisar känner sig visserligen ringrostiga efter uppehållet (ett antal konserter ställdes in efter tragedin), men de älskar sin publik. Och kärleken är besvarad.

Peter Pan blir Vår Lilla Värld

Inför säsongen flyttas Peter Pan. Attraktionen är fortfarande kvar i södra området men vrids 90 grader och placeras närmare Mölndalsån. I samband med flytten, och en genomgripande renovering, byter attraktionen namn till Vår Lilla Värld.

Restaurant Kaskad stängs för gott

I augusti går en epok i graven då Restaurant Kaskad bommar igen. När Liseberg öppnade 1923 hette den Folkrestaurangen, senare blev den VARA-restaurangen och på 1960-talet döptes den till Restaurang Kaskad. 1982 förvandlas restaurangen till utställningslokalen Titta In.

Fotbollsplatsen presenteras

En av årets nyheter är Fotbollsplatsen i södra parken. Den innehåller bland annat fotbollshistoria, allsvenska segrare genom tiderna och en bronsrelief av Gunnar Gren. Fotbollsplatsen invigs den 16 maj av Göteborgs-Postens chefredaktör Lars Hjörne. Bland övriga medverkande märks Lars-Gunnar Björklund och stora delar av guldlaget från OS i London 1948.

Kuriosa

Hockeylandslaget på besök...

Lördagen den 15 augusti besöker det svenska ishockeylandslaget Liseberg. Ett uppskattat uppehåll under förberedelserna inför stundande Canada Cup (och efter fredagens 1-4-förlust mot ryssarna). Ingvar Oldsberg presenterar truppen i Musikpaviljongen och efteråt roar sig spelare och ledare med respektive i parken.

Börje Salming plåtas som gangster i Old Time Photo och Pelle Lindbergh får 72 av maximalt 100 poäng i Onkel Sam innan truppen samlas för avslutande middag på Huvudrestauranten. En trupp som, utöver Salming och Lindbergh, innehåller stjärnor som Anders Hedberg, Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson, Kent Nilsson, Stefan Persson och Anders Kallur.

Hur det går i Canada Cup? Inget vidare. Sverige slutar 5:a. Av sex deltagande lag.

...liksom fotbollslandslaget

Inför VM-kvalmatchen i fotboll borta mot Skottland den 9 september (förlust 0-2) tränar det svenska herrlandslaget i Göteborg. Söndagen den 6 september passar laget på att besöka Liseberg. Innan spelarna kastar sig ut bland karusellerna presenteras de för Lisebergspubliken vid Fotbollsplatsen och skriver autografer.

I truppen återfinns spelare som Thomas och Andreas Ravelli, Glenn Hysén, Hasse Borg, Kalle Björklund och Thomas Sjöberg. Med på Liseberg är även det svenska U21-landslaget, där 21-åringarna Glenn Strömberg och Robert Prytz ingår i truppen.

"Åby" Ericson till sjukhus efter åktur i Loopen

När förre förbundskaptenen i fotboll, Georg "Åby" Ericson, åker Loopen den 6 september hugger det plötsligt till i bröstet. "Åby", 62 år, som är med herr- och U21-landslaget på Liseberg, fullföljer kvällen i nöjesparken men får senare väldigt ont i bröstet. I stället för resa till Skottland blir det övernattning på Sahlgrenska sjukhuset.

Lyckligtvis konstateras inget hjärtfel och dagen efter händelsen skrivs han ut. Vad som orsakade smärtan vet läkarna inte. Kanske kan det kopplas till de astmabesvär som "Åby" dras med sedan två år tillbaka. En astma som, han själv menar, orsakades av all den kritik han fick för sina uttalanden om tillståndet i värdlandet Argentina i samband med fotbolls-VM 1978.

Familj på fem - 200 kronor

Varje år gör en eller flera tidningar ett konsumentupplysande reportage från Liseberg. Vad som presenteras är dels parkens utbud, men framför allt kostnaden för att ta del av det. I 1980 års reportage i tidningen Arbetet gick ett besök för två vuxna och två barn på ungefär 200 kronor. I ett av årets reportage, signerat Bohuslänningen, landar notan på 252 kronor för en familj på två vuxna och tre barn.

Pengarna spenderas enligt följande:

 • Entré: 25 kr (2x10 kr och 3x5 kr)
 • Rabatthäften: 125 kr (2 stora vuxenhäften x 29,50 kr och 3 stora barnhäften x 22 kr)
 • Fiskdammen: 6 kr (3x2 kr)
 • Hamburgare: 50 kr (5x10 kr)
 • Dricka: 8 kr (2x4 kr)
 • Glass: 28 kr

Totalsumman landar alltså på 252 kronor, eller ungefär 50 kr per person. För Lisebergs del ger familjens besök 166 kronor i intäkter. Resterande 86 kronor hamnar hos hyresgästerna som säljer mat och dryck.

Nyheter i korthet

 • Från 10 juli höjs entréavgiften för vuxna med 2 kr till 10 kr och för pensionärer och barn med 1 kr till 5 kr.
 • Ormen Långe lämnar sin tillfälliga plats framför Kristallsalongen och flyttas till attraktionsplatsen intill Veckans Revy. Där ersätter den Turbo-Star.
 • Ett nytt bolag bildas – Lisebergshallen AB. Det är före detta Lisebergsattraktioner AB som byter namn till Lisebergshallen AB.
 • Old Time Photo är nytt. Där fotograferas gästerna med kläder och tillbehör från sekelskiftet 1800-1900.
 • På grund av spelförbudet med enarmade banditer upphör spelhallen Ettan vid Polketten. Efter ombyggnad finns här i stället det nya skicklighetsspelet Boom-Ball.
 • Bingoverksamheten, som funnits på Liseberg sedan 1970, upphör inför säsongen. Bingolokalen byggs ihop med spelhallen Tvåan och innehåller diverse förströelsespel.
 • Harry Belafonte och Sveriges statsminister Thorbjörn Fälldin är några av de kändisar som lämnar handavtryck till Hedersplatsen.
 • Skådespelaren Dan Ekborg tilldelas Lisebergs Kulturstipendie.
 • Albert & Herbert, med Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen, spelas på Lisebergsteatern.
 • Swing-O-Plane fräschas till i samband med flytten till södra området.
 • Bergbanan målas om. Samma utseende men ny färg.
 • Kul på Hjul får nya vagnar.
 • Området från Huvudentrén förbi Wärdshuset "avasfaltiseras". Asfalten ersätts av betongstenar som går i rosa.
 • Ny film i Cinema 180: "Flight 747".
 • I Lisebergshallen finns numera gatuköket Allemansrätten, Souvenirboden, kiosk, bank, information och garderob med barnvagnsuthyrning.
 • Spelhall Tvåan blir dubbelt så stor.
 • Revyskådespelarna Laila Westersund och Nisse Peters utnämns till årets Kal å Ada. De får därmed den äran att öppna Lisebergs grindar på premiärdagen.
 • Nirvana spelar på Liseberg. Dock inte grungebandet som skulle slå igenom drygt tio år senare, utan Knippla-bandet som deltar i finalen av musiktävlingen Kom Loss.
 • Frank Andersson vinner EM-guld i brottning i Lisebergshallen den 11 april.
 • Ronnie Hartley, Promenadorkesterns outtröttliga violinist och kapellmästare, fyller 60 år den 5 juli.
 • Den 1 oktober får Liseberg en ny programchef. Göran Hagwall, som kom till Liseberg 1973, slutar för att bli artistchef för Atlas Resor. Han ersätts av Christer Irestad, tidigare på Stora Teatern.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att se delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Scener

Mat och dryck

Restauranger och caféer

 • Bengtas Café
 • Huvudrestauranten
 • Rondo
 • Tyrolen
 • Våffelbageriet
 • Wärdshuset

Snabbmat

 • Jolly Bob
 • Popcorn
 • Spunnet socker

Varuspel

 • Bokhjulet
 • Chokladhjulet
 • Dockspelet
 • Fiskdammen
 • Fritidsspelet
 • Leksakshjulet
 • Jubileumshjulet
 • Nallen
 • Pralinen
 • Skivtoppen
 • Stjärnspelet
 • Twisten
 • Vovven

Spel

 • Björnskyttet
 • Boom Ball (vid Polketten)
 • Casino
 • Falkögat (i Spelhuset)
 • Galoppbanan (i Spelhuset)
 • Klätterapan
 • Lyftare/Rotary
 • Mitt i Prick (bakom Polketten)
 • Motorcyklar
 • Onkel Sam (vid Bergbanan)
 • Pilkastningen (i Södra området)
 • Pyramiden (bakom Polketten)
 • Rifle Range
 • Skee-Ball (i Södra området)
 • Stage Coach (i Spelhuset)
 • Spelhall Tvåan
 • Spelhall Trean
 • Spelhuset
 • Vattenpistolen (i Södra området)

Övrigt

 • Autofoto
 • Blå Gången
 • FN-platsen
 • Fotbollsplatsen NY
 • Gula Villan
 • Hedersplatsen
 • Röda mattan NY
 • Skulpturparken
 • Spegeldammen
 • Taubelunden
 • Turistvägvisaren
 • Vattenfallet
 • Väggmuseet

Temadagar

 • Dragspelet dag, 14 juni
 • Finlands dag, 24 maj
 • Lisebergs trädgårdsdagar, 5-6 september
 • Taubedagen, 28 juni

Fakta

Öppethållande: 18 april-20 september (135 öppetdagar). Under september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder: April och början av maj är kall och vintrig och juni en av de våtaste och solfattigaste Göteborg upplevt under 1900-talet. Juli är i stort sett blåsig, molnig och skurrik medan augusti är förvånansvärt torr och solig.

Entréavgift: 18 april-9 juli: 8 kr för vuxna och 4 kr för pensionärer och barn. 10 juli-20 september: 10 kr för vuxna och 5 kr för pensionärer och barn. Fri entré för barn under 5 år.

Antal besökare: 2 153 242 (1980: 2 223 179)

Omsättning: 91 392 670 kr.