Visningar
Åtgärder

1980

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
80-talsklassiker. LisebergsLoopen är ny och blir omgående en stor succé. I bakgrunden syns Cinema 180°. Foto: Okänd
Årets andra attraktionsnyhet, Ormen Långe, placeras framför Kristallsalongen. Foto: Okänd
Kaninen dyker för första gången upp i parken. Här är det dags för reklamfotografering tillsammans med kompisarna, och tillika nyheterna, Pingvinen och Björnen. Foto: Okänd
I samband med bygget av Lisebergshallen passar man på att riva Huvudentrén. Byggnaden, som är svårt skadad av marksättningar, ersätts av en exakt kopia. Foto: Okänd
Nu börjar även Lisebergshallen att ta form och den nygamla entrébyggnaden är på plats. Bilden är tagen innan premiären, en premiär som skjuts upp en vecka p.g.a. den långa vintern. Foto: Okänd
En nyhet i parken är den mobila jazzunderhållningen Liseberg Street Parade Band som går runt i parken och spelar traddjazz. Till vänster ligger Polketten och i bakgrunden skymtar Ormen Långe och Kristallsalongen. Foto: Okänd
Lisebergs VD Boo Kinntorph poserar tillsammans med Björnen och Kaninen framför LisebergsLoopen. Foto: Okänd
Göteborgskonstnären Robert Jonsviks Lasse Dahlquist-inspirerade väggmålningar sätts upp på var sin sida om Polkettens scen. Här är den ena målningen... Foto: Okänd
...och här är den andra. Foto: Okänd
Mer Lasse Dahlquist. Det gamla Café Vingen-kvarteret byggs om och lokalerna får nya, Dahlquist-influerade, namn. Som uteserveringen Jiggen t.ex. Foto: Okänd
I februari meddelas att TV-serien Albert & Herbert, med Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök, lever vidare på Lisebergsteatern. Premiär i mars 1981. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

LisebergsLoopen har premiär

Detta år presenteras två klassiska åkattraktioner: LisebergsLoopen och Ormen Långe. Framför allt den förstnämnda går till historien som en av Lisebergs mest omtyckta. Precis som föregångaren Super 8 är LisebergsLoopen en berg- och dalbana i stål. Det unika med attraktionen är förstås loopen som snurrar passagerarna ett helt varv runt. Ormen Långe, en gungande vikingabåt i jätteformat, placeras framför Kristallsalongen.

LisebergsLoopen och Ormen långe ersätter trotjänarna Super 8 och Blå Tåget.

Kaninen dyker upp i parken

Till premiären presenteras tre nya krumelurer. Två av dessa, Björnen och Pingvinen, förblir en parentes i Lisebergshistorien. Den tredje däremot, en grön och rosa kanin med långa öron och ett glatt leende, blir med tiden så pass exponerad att den utan överdrift är att betrakta som en av Lisebergshistoriens viktigaste symboler.

De första tre säsongerna för Kaninen en anonym tillvaro men 1983, året då Liseberg fyller 60 år, träder den fram i rampljuset som symbol för parken.

Lisebergshallen är klar

I oktober 1980 avslutas bygget av Lisebergshallen. Den nya hallen ligger direkt till vänster om Huvudentrén, där Pop In och Rondogården fanns tidigare. Sommartid ska Lisebergshallen användas till Lisebergs underhållningsprogram. Vintertid tar Fritid Göteborg över, framför allt med idrottsaktiviteter.

För att finansiera Lisebergshallen går Göteborgs kommun i borgen för ett lån till Liseberg AB på 23 miljoner kr. Enligt beslut av Kommunfullmäktige ska Göteborgs kommun täcka årliga underskott för verksamheten i Lisebergshallen. Förvaltar byggnaden gör det nybildade dotterbolaget Lisebergshallen AB, som tidigare hette Lisebergsattraktioner AB.

Nygammal huvudentré presenteras

Direkt efter att Liseberg stängde hösten 1979 inleddes rivningen av Pop In och bygget av Lisebergshallen. I samband med det revs även Huvudentrén eftersom den var svårt skadad av marksättningar. En helt ny entrébyggnad, med samma utseende som den tidigare, är på plats till premiären 1980. I samband med bygget installeras ett elektroniskt entré- och registreringssystem i Huvudentrén.

Bredd före stjärnor på scenerna

Liseberg har av tradition skämt bort sin publik med stora stjärnor. Störst var stjärnglansen i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet men när vi nu skriver 1980 har tiderna förändrats. "Magert artistgiv på Liseberg i år", "färre artister" och "bredd före stjärnor" går att läsa i tidningarna.

– Färre artister turnerar numera och deras gager har blivit för dyra för att vi ska har råd med dem, säger Lisebergs artistchef Göran Hagwall.

I stället för dyra stjärnor satsar Liseberg extra på egenproducerad underhållning, familjeprogram och varieté.

Lasse Dahlquist hyllas

Lasse Dahlquist gick ur tiden 1979. För att hylla Lisebergsikonen totalrenoveras det gamla Café Vingen-kvarteret och de nya lokalerna döps efter Dahlquists visor: hamburgeriet Jolly Bob, puben Mr Swanson och uteserveringen Jiggen. Dessutom pryder konstnären Robert Jonsvik Polketten med motiv hämtade ur Dahlquists rika visproduktion.

Kuriosa

Galenskaparna underhåller på personalfesten...

Det är fortfarande två år kvar innan de slår sig samman och sex år innan det stora genombrottet med TV-serien Macken. 1980 uppträder både Galenskaparna och After Shave på Liseberg, var och en för sig, under helt olika förhållanden. I början av januari, när Liseberg bjuder sina anställda på den årliga julfesten, står Galenskaparna för underhållningen med showen Följ med till farbror John. Det är inte första gången som trion Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund uppträder på Liseberg. 1979 medverkade de i Veckans Revy.

...och After Shave vinner talangtävling

För After Shave är det däremot Lisebergsdebut. Inte nog med det, det är debut i officiella sammanhang. Den 20 maj medverkar Barber Shop-kvartetten i Aftonbladets talangtävling Vi som vill opp på Lisebergs stora scen. Chalmersstudenterna Knut Agnred, Per Fritzell, Peter Rangmar och Jan Rippe, som alla är i 25-årsåldern, tar både jury och publik med storm och vinner hela tävlingen.

I publiken sitter den för dagen nyanställde TV-producenten Per Ragnar som på stående fot lovar att plocka in After Shave i underhållningsserien Kvar i stan som startar i augusti.

– Hjälp, skicka efter en ambulans åt mig, ropar Per Fritzell när han hör detta.

– Vi träffades och sjöng på en julfest nu i december. TV och Aftonbladet... Och alldeles nyss var det en kille här från ett skivbolag och surrade med oss. Det här är ju inte klokt egentligen, säger Knut Agnred.

Urpremiär för Lotto

Tipstjänsts spelform Lotto drar igång detta år och den första dragningen äger rum på Lisebergs stora scen den 6 september. Lars-Gunnar Björklund leder tillställningen, ackompanjerad av Ronnie Hartley och Lisebergsorkestern. Framför scenen sitter 5 000 människor och jämför med sina egna kuponger.

I likhet med själva dragningen var maskinen med de 35 numrerade kulorna en nyhet för mänskligheten. Eftersom dragningen hölls i Göteborg hade maskinen givetvis ett smeknamn – Drakula.

Nyheter i korthet

 • Hans Alfredson och Tage Danielsson tilldelas Lisebergsapplåden för att de gjort Sverige gladare. Juryn består av chefredaktörerna Bo Strömstedt och Lars Hjörne samt Lisebergs VD Boo Kinntorph
 • Precis som 1978 gör den långa vintern att premiären flyttas fram en vecka, till den 26 april.
 • Från 1 juli höjs entréavgiften med 1 krona. Avgiften är nu 8 kronor för vuxna och 4 kronor för barn och pensionärer.
 • Den gamla stationsbyggnaden vid Farfars Bil byggs om till en mindre försäljningslokal för popcorn, spunnet socker och läsk.
 • Framför LisebergsLoopen byggs parkköket Antiloopen och det nya varuspelet Fritidsspelet.
 • Längs den östra sidan av Polketten byggs en mindre paviljong med skjutbanan Mitt i prick, ett bollkastningsspel (Pyramiden) och en mindre spellokal med TV- och flipperspel.
 • Lisebergsteatern får nya, bekvämare, loger. Scenen får ny teknisk utrustning och salongen renoveras, bland annat byts de gamla bänkarna ut mot moderna fåtöljer. Dessutom byggs ett förråd för dekor och rekvisita på baksidan av teatern. Ett sådant utrymme saknas sedan tidigare.
 • Stora Scenen får nya loger.
 • Under hösten 1979 visas det sista avsnittet av den omåttligt populära TV-serien Albert & Herbert. I februari 1980 meddelar Sten-Åke Cederhök, Tomas von Brömssen och regissören Bo Hermansson att skrothandlarna får fortsatt liv på Lisebergsteatern. Premiären sätts till mars 1981.
 • Mobil jazzunderhållning är en av årets nyheter. Lisebergs Street Parade Band heter orkestern som går runt i parken och spelar tradjazz.
 • Mer jazz. Onsdagsjazzen är en ny satsning. Vid åtta tillfällen i juni och augusti uppträder lokala band och artister i Musikpaviljongen.
 • Berit Hallén och Tomas von Brömssen heter årets Kal å Ada. Tillsammans låser de traditionsenligt upp grindarna till Liseberg på premiärdagen.
 • Narren får en stor uteservering.
 • "Värsta fylleslaget i mannaminne", sa polisen efter Valborgsfirandet. Vid Liseberg rådde, enligt pressen, stundtals kaos när berusade ungdomar tryckte på mot entrén, och i kön till Loopen där folk trampades ner. "Bör Liseberg stängas på Valborgsmässoafton" var frågan som ställdes dagen efter.
 • Svenska Kommunalarbetarförbundet fyller 70 år och det firas med en familjedag på Liseberg. Över 50 000 medlemmar från förbundets sju västsvenska avdelningar tackar för inbjudan och besöker nöjesparken den 31 maj.
 • Dockspelet övergår i Lisebergs regi.

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Scener

 • Lisebergsteatern
 • Polketten
 • Veckans Revy

Mat & Dryck

Restauranger och caféer

 • Giggen
 • Musikcaféet
 • Tyrolen
 • Wärdshuset

Snabbmat

 • Glassen
 • Popcorn

Lyckohjul

Spel

 • Björnskyttet
 • Dockspelet
 • Mitt i Prick NY
 • Onkel Sam
 • Spelhall Ettan
 • Spelhall Tvåan
 • Spelhall Trean
 • Stjärnspelet

Butiker

Övrigt

 • Blå Gången

Film

Fakta

Öppethållande: 26 april-21 september (132 öppetdagar). Under april och september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder: Vädret är sämre än på många år och antalet regndagar uppgår till 47, jämfört med 38 1979. Regnet kommer dessutom ur Lisebergssynpunkt på olämpliga dagar och under ”fel” tidpunkt.

Entréavgift: 26 april-30 juni: 7 kr för vuxna och 3 kr för pensionärer och barn. 1 juli-21 september: 8 kr för vuxna och 4 kr för pensionärer och barn. Fri entré för barn under 5 år.

Antal besökare: 2 223 179, varav 158 057 barn under 5 år och 77 419 fria dagsbesök (1979: 2 242 598, varav 149 869 barn under 5 år och 62 332 fria dagsbesök).