Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "1942"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rad 7: Rad 7:
 
[[Bild:Radiobilarna-1942-1.jpg|thumb|Mölndals gamla tar en tur i [[Radiobilarna]] i samband med sitt besök. Foto: Kamerareportage]]
 
[[Bild:Radiobilarna-1942-1.jpg|thumb|Mölndals gamla tar en tur i [[Radiobilarna]] i samband med sitt besök. Foto: Kamerareportage]]
 
[[Bild:Raketer-1942-1.jpg|thumb|Det gäller att hålla tungan rätt i mun när det ska skjutas raketer. Foto: Kamerareportage]]
 
[[Bild:Raketer-1942-1.jpg|thumb|Det gäller att hålla tungan rätt i mun när det ska skjutas raketer. Foto: Kamerareportage]]
[[Bild:Skjutbanan-1942-2.jpg|thumb|Flottan och armén tävlar om vem som kan skjuta ner flest fallskärmsgubbar i den nya skjutbanan. Foto: Kamerareportage]]
+
[[Bild:Skjutbanan-1942-2.jpg|thumb|Flottan och armén tävlar om vem som kan skjuta ner flest fallskärmshoppare vid skjutbanan [[På vakt]]. Foto: Kamerareportage]]
  
 
= Viktiga händelser =
 
= Viktiga händelser =

Versionen från 20 oktober 2020 kl. 13.07

Affisch från 1942. Foto: Liseberg
Lisebergs nya vd Einar Ekström tillsammans med den avgående direktören Herman Lindholm. Foto: Liseberg
Polketten, numera med tak. Till vänster skymtar Virvelvinden. Foto: Liseberg
Årets attraktionsnyhet, Mont Blanc, görs startklar inför premiären. Foto: Kamerareportage
Lisebergs nya dansbana Kadriljen med tillhörande serveringsverandor byggs. Foto: Kamerareportage
Elefanten Nelly uppträder på Liseberg för första gången. Under flera säsonger kan folk se henne utföra sina konster. Foto: Liseberg
Mölndals gamla tar en tur i Radiobilarna i samband med sitt besök. Foto: Kamerareportage
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när det ska skjutas raketer. Foto: Kamerareportage
Flottan och armén tävlar om vem som kan skjuta ner flest fallskärmshoppare vid skjutbanan På vakt. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Lindholm slutar, Ekström tillträder

Den 1 juli går Lisebergs vd Herman Lindholm i pension. Han efterträds av Einar Ekström som tidigare arbetade inom försäkringsbranschen. Herman Lindholm var stadsfullmäktiges ordförande och Göteborgs ledande kommunalman innan han lämnade dessa poster för att helhjärtat ägna sig åt Liseberg. Han var inte bara initiativtagare till Liseberg utan även dess första ledare. Herman Lindholm personifierade Lisebergs idé. För honom var Liseberg hans ungdoms dröm, den klasslösa nöjesparken med dansbanor, tingeltangel och försäljning men också vackra byggnader, blommor, strålande ljus, teater, konserter och varietéer.

Tanken är att Ekström redan från 1 april ska gå in som vice vd och arbeta tillsammans med Lindholm. Men först den 3 maj blir Ekström tillgänglig eftersom han på våren blir inkallad till militärtjänstgöring.

Succé för nyheten Veckans Revy

Ett nytt inslag i Lisebergs programutbud är Veckans Revy. Det är Nya Folkans ledare Nisse Jonsson som sätter upp entimmesrevyer i den gamla Gycklarhallen som inför säsongen byggs om till en intim revylokal. Föreställningar ges två gånger varje vardag och tre-fyra gånger på lördagar och söndagar.

Den första revyn, Luftigt och lustigt som har premiär på Valborgsmässoafton, blir en stor succé. Två planerade föreställningar blir tre på allmän begäran och lokalen är vid samtliga packad som en väl behandlad sardinburk. Vad ingen vet då är att Veckans Revy ska bli ett fenomen på Liseberg och spelas fram till och med sommaren 1982.

Tak över huvudet på Polketten

Ända sedan 1926 har dansen på Polketten skett under bar himmel. Men i år slipper gammaldansarna oroa sig för nederbörd. Den gamla banan rivs och ersätts av en ny, försedd med ett sprillans nytt parkettgolv. För att skydda golvet får byggnaden tak.

- Man kan inte låta ett dyrbart parkettgolv ligga öppet för väder och vind, säger Lisebergs avgående vd Herman Lindholm till Ny Tid under vintern.

Tanken är att den nya dansbanan ska bada i ljus och dominera området som den ligger i. Men det hänger på om restriktionerna på elektriskt ljus sätter käppar i hjulet. Restriktionerna gäller affärer och biografer och frågan är inom kategori Liseberg hamnar.

Trots taket och det nya golvet är Polketten dock fortfarande för liten. Därför byggs...

Kadriljen - Lisebergs nya dansbana

Området i före detta Lillköping byggs om och kallas numera Södra Terrassen - en modern nöjesplats med dansbanan Kadriljen och serveringsverandor. På Kadriljen ska det, i likhet med Polketten, dansas gammaldans och den blir ett välkommet komplement för alla som inte får plats på Polketten under helgerna. Den nya dansbanan är förövrigt endast öppen under just lördagar och söndagar. Planer finns även att bygga en miniatyrmanege för barn i området.

Kuriosa

Den första danskursen

I november tas beslut om att på försök anordna övningsdans i Rotundan under ledning av erfarna instruktörer. Entréavgiften ska vara låg och förslagsvis ska dansen äga rum på tisdagar. Om behov finns kan det även bli tal om extra danskvällar, förslagsvis på fredagar.

Liseberg billigare än övriga folkparker

På försommaren meddelar Lisebergs avgående vd Herman Lindholm att entréavgiften till folkparkerna runt om i landet i genomsnitt har höjts till 75 öre för vuxna, att jämföra med Lisebergs avgift på 65 öre. Först tio år senare, 1952, höjer Liseberg entréavgiften till 75 öre. 1946 sänks den till och med till 50 öre.

Färg en bristvara...

Det är brist på det mesta under kriget. Så även målarfärg. Lisebergs ledning får anstränga sig ordentligt för att försöka övertyga industrikommissionen att den önskade mängden färg behövs.

- Det har varit ganska besvärligt att rusta upp för säsongen denna gång, berättar Lisebergs vd Herman Lindholm för GT. Allt har vi inte kunnat gå över som förr om åren, men där folk vistas mest ha vi snyggat upp och gjort fint så långt sig göra låter. Där inte målarfärgen räckt till ha vi tvättat rent i stället.

...men cigaretter finns

Ute på stan får man vara glad om man kommer över ett par lösa cigaretter. I tobakskioskerna på Liseberg däremot säljs hela paket! Något som verkligen uppskattas av alla rökare.

Tyska gevär på skjutbanorna

På de nyare skjutbanorna (På vakt, Terrängskjutbanan med flera) används tyska övningsgevär, av samma typ som de svenska rekryterna använder ute i fält. Ett gevär går på cirka 100 kronor, inget billigt krafts med andra ord, och dessa vårdas och ses över i Lisebergs vapensmedja efter säsongens slut.

En skjutbaneföreståndare som Göteborgs-Tidningen pratar med berättar att det oftast är äldre herrar som skjuter. Även middagsätande större sällskap är vanligt förekommande. Om resultatet blir bra skjuts gärna en, eller flera, omgångar till. Om inte skyller skytten på geväret, ljuset, snuva eller annan lämplig ursäkt.

Föreståndaren säger också att göteborgarna i allmänhet skjuter bra och att säkerheten har förbättrats sedan det blev förbjudet för berusade människor att skjuta. Förr kunde det vara direkt farligt, både för markörer och publik.

Nyheter i korthet

  • Cirkuselefanten Nelly uppträder på Liseberg för första gången.
  • Den 17 juni inträffar en olycka i Mont Blanc. Ett fel i upphängningsanordningen till en av gondolerna leder till att en man slungas ur attraktionen. Mannen förs till Sahlgrenska sjukhuset där hjärnskakning och krossår i ansiktet konstateras.
  • Vägen upp till övre parken är så pass klar att man gå upp. Den planerade bilvägen får man dock vänta på ett tag till.
  • Ebba Eggers tar över driften av Tyrolerhallen efter sin make Axel Eggers som avlider detta år.
  • Under den årliga pressmiddagen föreslår stadsfullmäktiges ordförande Ernst Jungen att ett inbyggt Lisebergsbad kan lösa avsaknaden av en rejäl badanläggning som är öppen vintertid i Göteborg. Lisebergs styrelsefolk ställer sig tveksamma till förslaget.
  • Lilla Varietén moderniseras.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Fakta

Öppethållande: 30 april-15 september.

Väder: Solfattig och kylig sommar. Det bidrog säkert till att göteborgarna valde att stanna kvar i stan.

Entréavgift: 65 öre för vuxna och 30 öre för barn under 14 år (30 respektive 15 öre vardagar 15-18.

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 205 964 (1941: 1 028 817).

Försålda säsongkort: 1 517 (1941: 1 249).

Pris säsongkort: 12 kr för vuxna och 6 kr för barn under 14 år.

Bäst besökta dag: 6 september, 29 479 gäster.

Sämst besökta dag: 5 maj, 806 gäster.