Visningar
Åtgärder

1941

Från Lisepedia
Version från den 20 oktober 2020 kl. 09.08 av Admin (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
En av årets affischer. Foto: Liseberg
Lisebergs vd Herman Lindholm ger sin efterträdare Einar Ekström en åktur i parken på sin elektriska trehjuling. Fordonet köptes in under våren. Foto: Kamerareportage
Eftersom bensin är en bristvara under andra världskriget prövas andra drivmedel till Radiobåtarna. Här testas karbid under en tur i Mölndalsån, ett experiment som faller väl ut. Till vänster intendent Hardy Johansson. Foto: Kamerareportage
Det är cirkus på den ombyggda Stora Friluftsscenen... Foto: Okänd
...under ledning av cirkusdirektör Jean Houcke. Foto: Okänd
.
Det nya varuspelet Påfågeln i södra gården. Vinsterna är gjorda i svenskt silver. Foto: Kamerareportage
Bilarna till Radiobilarna, som vinterförvarats i Cabarethallen, görs i ordning inför säsongen. Foto: Kamerareportage
Civil polis får betala skatt för att komma in i parken. Detsamma gällde sommaren 1940. Tidigare gick de in gratis. Foto: Liseberg
Herman Lindholm bevittnar badpremiären på Lisebergsbadet den 29 maj. 18 grader är det i vattnet, som detta år värmts upp av solen. Foto: Kamerareportage
Midsommardans på Polketten. Foto: Kamerareportage
Den egentillverkade skjutbanan På vakt har premiär under hösten. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Lisebergs nya vd utses

I januari ryktas det på stan att Lisebergs grundare och verkställande direktör Herman Lindholm är på väg att lämna nöjesfältet. Inte så konstigt kanske, eftersom Liseberg faktiskt utannonserar tjänsten som chef för etablissemanget. Lindholm tonar dock ner det hela och påpekar att liknande annonser förekommit tidigare.

-Vi vilja tills vidare bara inventera de förmågor, som kan tänkas finnas i vårt land, och som kunna vara kapabla att ta hand om nöjesfältet den dag jag drar mig tillbaka. Men det är inte aktuellt för närvarande, säger han till Ny Tid.

Men visst blir det chefsbyte. I förhandsspekulationerna nämns Lars Egge operettsångare och tillika chef för Stora Teatern i Göteborg, skådespelaren Benkt-Åke Benktsson och Gösta Nygren, chefen för Furuviksparken. Men på styrelsemötet den 22 september tillkännages att bland 63 sökande går jobbet till försäkringstjänstemannen Einar Ekström. Han tillträder tjänsten den 1 juli 1942.

Cirkus på Liseberg

Det är cirkus på Liseberg! Stora Friluftsscenen byggs om och ett stall byggs i anslutning till scenen. Det är cirkusdirektören Jean Houcke som leder föreställningen. Med sig har han 19 ädla arabhingstar med tillhörande ryttare.

Premiären är satt till 16 juli men två timmar innan föreställningen drar ett oväder in över parken. Regnet förvandlar manegen till lera och den kraftiga vinden lyfter soltaket på Huvudrestaurantens terrass. Premiären skjuts upp till 17 juli och då går det bättre. Cirkusen får finfin kritik i pressen.

Radiobåtarna drivs med karbid

På grund av bensinransoneringen var Radiobåtarna stängd hela 1940. Efter en del experimenterande inför årets säsong, bland annat med eldrift, drivs båtarna med karbid.

Ett missförstånd gör att vissa tidningar publicerar uppgifter om att Liseberg tänker använda terpentin som bränsle. Uppgiften väcker undran och missnöje bland framför allt fiskare eftersom användandet av terpentin strider mot gällande bestämmelser. Missförståndet reds dock ut.

Kuriosa

Ett prispolitiskt ställningstagande

Denna säsong gör Liseberg ett ställningstagande angående priset på konsertbiljetter. Upprinnelsen är att Konsertbolaget kräver att biljetterna till en Jussi Björling-konsert ska kosta fem kronor, en mycket hög summa för en Lisebergskonsert. Lisebergs ledning beslutar därför att nöjesfältet alltid ska ha rätt att själva bestämma biljettpriserna, samt att om lokaler hyrs ut till andra arrangörer så ska Liseberg inte bli ett ”exploateringsfält för spekulativa affärsföretag på nöjeslivets område”.

Akut bränslebrist

Bränslebristen är stor, vilket gör uppvärmning av Rotundan, kontoret, växthusen och annat på nöjesfältet till en utmaning. Hittills har man eldat med avfall från reparationsarbeten men nu river man de fallfärdiga byggnaderna i gamla Lillköping och använder materialet till uppvärmning.

- För se Rotundan och dess uppvärmning har varit vårt stora sorgebarn denna vinter, men Lillköping kom som en räddande ängel, säger Lisebergs vd Herman Lindholm till Göteborgs Morgonpost.

Att man river i Lillköping beror även på planer inför nästa säsong. Det talas om ett "Forum" - ett nöjescenter med bland annat en ny dansbana. Planerna blir verklighet, 1942 presenteras det nya området med Kadriljen i centrum. I år står Lillköping oanvänt.

Liseberg håller stilen i krigstider

Trots, eller kanske tack vare, de oroligheter som andra världskriget för med sig fortsätter nöjena på Liseberg att locka besökare. Halvvägs in i säsongen meddelar nöjesparkens vd Herman Lindholm att gästfrekvensen är positiv.

- Visst är det jobbigare än vanligt att skaffa material och artister. Men det reder sig än så länge. Skulle vi jämföra våra siffror med förra årets, vore de lysande. Men det vore oriktigt, eftersom vi hade stängt en månad på grund av mörkläggningen. Toppåret 1939 nå vi inte upp till, men jämför man medelsiffrorna för femårsperioden 1935-39 med årets, så hävdar vi oss bra, säger han till Göteborgs-Posten i mitten av juni.

Solen värmer upp Lisebergsbadet

Bränslebristen påverkar även Lisebergsbadet. Den bränsle som tilldelas badet räcker inte till att värma upp bassängvattnet, vilket gör att anläggningen öppnar först 29 maj. Då har solen värmt upp vattnet till 18 grader. Bränslet används till att värma duscharna.

En nyhet på badet är att flera av de enskilda omklädningshytterna i damernas omklädningsrum byggs om till växelhytter. Detta för att kunna ta emot fler badande damer. Växelhytter finns sedan tidigare i herrarnas omklädningsrum. Med ombyggnationen finns det plats för 250 badande damer och cirka 750 herrar, totalt drygt 1 000 badande samtidigt.

Avgiften för en enskild hytt höjs med 10 öre till 60 öre. En växelhytt kostar 50 öre.

Omtalad elcykel

En av årets snackisar är den elcykel som Lisebergs vd Herman Lindholm köper under våren. Med den ”dyre rackar’n”, som Lindholm själv kallar hojen, förflyttar han sig innanför Lisebergs grindar såväl som ute på stan.

En första förbättring som Lindholm gör är att montera ett laddningsaggregat på själva cykeln. Ingreppet gör att han endast behöver en stickkontakt för att fylla på batteriet.

Nej tack till utländsk cirkus

Den tidigare nämna cirkusen är en av årets stora begivenheter. Men det finns de som vill stoppa uppträdandet på Liseberg. En av dessa är fru Baptista Schreiber som skriver till socialministern i syfte att hindra cirkusen. Anledningen? Att den är utländsk.

Nu ligger det inga främlingsfientliga motiv bakom skrivelsen utan fru Schreiber menar att ingen utländsk cirkus bör få komma till Sverige under rådande förhållanden. De inhemska cirkussällskapen har själva stora problem på grund av världsläget och förövrigt är svenska cirkusar förbjudna i utlandet. Men trots skrivelsen tillåts Jean Houckes cirkus att uppträda på Liseberg.

Reflektioner från krigets Tyskland och Danmark

I vanlig ordning reser Lisebergs artistchef, intendent Benno Larsson, utomlands för att knyta artister till sommarens föreställningar på Liseberg. I februari besöker han såväl tyska som danska teatrar. I Danmark, vid det laget ockuperat av Nazityskland sedan april 1940, beskriver Larsson nöjeslivet som påtagligt avmätt.

I Tyskland är förhållandet det omvända. Teatrarna är så översvämmade av publik att man får stå i kö tidigt på dagen för att få biljett. Larsson berättar att den allmänna uppfattningen bland den tyska befolkningen är att kriget ska vara vunnet inom tre månader.

- Livet i Tyskland gick annars i förvånansvärt normala gängor. Mörkläggningen med alla dess konsekvenser var givetvis en mycket deprimerande faktor, och under de två köttlösa dagarna i veckan hade man litet svårt att finna god föda, i all synnerhet som fisken under mitt besök på grund av ishinder icke kom in i tillräckliga kvantiteter. Såsom en liten kuriositet kan jag nämna, att för varje rätt på matsedeln numera anges vilka kuponger gästen skall avlämna, samt hur stort antal av dessa den eller den rätten kräver. Något riktigt kaffe finns ju inte, men ersättningskaffet har blivit mycket bättre sedan jag var där nere för ett år sedan, säger han till Ny Tid.

Nyheter i korthet

 • Efter förra årets uppskjutna premiär öppnar Liseberg återigen på Valborgsmässoafton.
 • Skjutbanan På vakt är ny för året. Den är dock färdig först på hösten.
 • Även varuspelet Påfågeln är nytt för året. Här är vinsterna gjorda i svenskt silver, som knivar, gafflar och fat.
 • Huvudrestauranten byggs om invändigt. De nya dekorationerna i stora salen står Simon Lundell och Odd Lycke för medan Birgit Afzelius-Wärnlöf tagit sig an den angränsande lilla matsalen.
 • Bengtas Café får ett ansiktslyft av snickare och målare. Bland annat byggs ett regnskydd så att gästerna kan fika utomhus oavsett väderlek.
 • På grund av materialknapphet och höga byggnadskostnader är några större ny- eller ombyggnationer omöjliga.
 • En ordentlig gång- och körväg som leder upp på berget anläggs.
 • Hugo Larsson, mångårig kassör, går i pension. Den 1 oktober tillträder hans ersättare Ragnar Linder.
 • Ett litet pepparkakshus placeras intill Berg- och dalbanan.
 • Huvudkontoret byggs om och blir rymligare än tidigare.
 • I en av årets spelnyheter går det att slå knockout på motståndaren. Oklart vad spelet heter.
 • För första gången på 16 år spelar Göteborgs Symfoniorkester på Liseberg.

Attraktioner

Spel

 • Automathall I
 • Automathall II
 • Excellentbanan
 • Fiskdammen NY
 • Flygbomben
 • Färgspelet NY
 • Hopplan
 • Hästsspelet
 • Kinaspelet
 • Konfektbörsen
 • Kraftmätarna
 • Krossen
 • Luftgevären
 • Mekaniska skjutbanan
 • Pilkastningen
 • Prisskjutningen
 • På vakt NY
 • Påfågeln NY
 • Sporthallen
 • Terrängskjutbanan
 • U-båtarna
 • Vågarna
 • Zig-Zag

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Temadagar

 • De gamlas dag/pensionärernas dag, 11 augusti
 • Larsmässan, 8-10 augusti

Herman Lindholm sammanfattar säsongen

"I våras vågade vi inte ens drömma om en sådan lyckad säsong. Siffrorna närma sig glädjande rekordresultatet från alla tiders säsong 1939. Det var många faktorer, som lade våra pannor i bekymrade veck, när vi startade i våras. Arbetsmarknaden, affärslivet och förbindelserna med utlandet voro inte lovande, men trots detta har Liseberg klarat sig fint, och vi skulle vara riktigt nöjda, om allt annat i världen ville glädja oss lika mycket." - Göteborgs-Posten, 16 september.

Fakta

Öppethållande: 30 april-15 september.

Entréavgift: 65 öre för vuxna och 30 öre för barn under 14 år (30 respektive 15 öre vardagar 15-18).

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 1 028 817 (1940: 879 585).

Försålda årskort: 1 249 (1940: Inga).

Pris årskort: 12 kr för vuxna och 6 kr för barn under 14 år.

Bäst besökta dag: 31 maj, 23 724 gäster.

Sämst besökta dag: 12 maj, 1 000 gäster.