Visningar
Åtgärder

Sam Levin

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Sam Levin var en doldis för Lisebergspubliken, men en stor profil bakom kulisserna. Han var förrådsförvaltare och något av en ”pappa” till alla artister under 1920-, 30- och början av 40-talet. En roll som i mångt och mycket togs över av Anita Ahlroth, som blev ”mamma” till artisterna då hon anställdes som vd-sekreterare 1944.

Levin inledde sin bana på Liseberg redan 1922, året innan nöjesfältet slog upp sina portar. Han var med och lastade av berg- och dalbanan som levererades från München. Han tjänstgjorde sedan som tolk för den tyske ingenjören.

Efter en tids arbete på bergbanan fick han börja ta emot artisterna när de kom till Göteborg. Snart ansvarade han även för hotellbokningar, bagagehantering, tullärenden med mera. Efter 19 år som hjälpreda för artisterna var det inte konstigt att de kallade honom Mr Liseberg, för när han välkomnade dem var han klädd i uniform och skärmmössa med texten Liseberg på.

Under alla år vid Stora Friluftsscenen och Cabarethallen upplevde Levin såklart en hel del. Han trivdes med artistfolket och beundrade framför allt flygande trapetsnummer. Men han fick även bevittna hemska scener, som när lindansaren Willy Wallenda störtade mot marken och dog 1936.

Efter sin pension anställdes Levin som artistassistent. 150 kronor i månaden fick han för besväret.

Kuriosa

  • I likhet med flera andra Lisebergsanställda bodde Sam Levin under en period i en lägenhet i den så kallade Södra Villan. I samband med sin pension, och tjänstens upphörande, sades hyreskontraktet upp.
  • I samband med sin pensionsavgång belönades Levin med en gratifikation på 500 kronor.

På Liseberg

  • 1922-1942: förrådsförvaltare
  • 1943: Artistassistent (säsong)