Visningar
Åtgärder

Jean Houcke

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Jean Houcke, någonstans på Liseberg, sommaren 1941. Foto: Okänd

Jean Houcke, född 1878, död i juni 1973, var en fransk-svensk cirkusdirektören. Houcke är en cirkusfamilj med anor från 1600-talet.

På Liseberg

1940 uppträdde Jean Houcke på Cirkus på Djurgården i Stockholm. Efter att han fått stora ekonomiska problem löste Furuviksparkens ägare, Gösta Nygren, ut honom och lät Houcke med familj, några av artisterna och de 30 hästarna komma till parken. Nygren lät på kort tid bygga en cirkusbyggnad med anvisningar av Houcke.

Houcke återvände senare till Paris men cirkusen blev kvar i Furuviksparken. En av dess attraktioner var ungdomscirkusen Furuviksbarnen, som under flera decennier kom att göra bejublade framträdande runt om i landet, inte minst på Liseberg.

Jean Houcke upplevde sin beskärda del av krig och storpolitiska konflikter.

- När det brakade loss i Turkiet så var jag där, min cirkus var i Portugal när monarkien störtades, och under den stora spanska revolutionen så skulle jag klara mitt företag ur den knipan. Världskriget 1914—18 gjorde jag på fransk sida, och för övrigt har jag varit med både under det grekiskturkiska kriget och i Marocko. Ni förstår nog att jag tycker det är skönt att vara i Sverige denna gång, sa han till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning ett par dagar innan cirkuspremiären.

Och det blev tillslut ett krig som ödelade hans karriär. 1944 satte Houcke upp en cirkusföreställning i den stora glastäckta byggnaden Grand Palais i Paris. Han räknade med att det var en tidsfråga innan Paris, som då var ockuperat av tyskarna, skulle befrias. Då skulle tusentals fransmän och amerikaner komma till hans cirkus för att se den franska huvudstadens enda ”grand spectacle”. Han hade satt ihop ett speciellt befrielseprogram.

I slutet av augusti 1944, endast några dagar före Paris befrielse, sprängde tyskarna byggnaden. Tyska stridsvagnar påskyndade förstörelsen genom att fyra av brandgranater. Huset var snart ett flammande bål. Djuren i stallarna drabbades av panik. Hästarna rusade ut ur den brinnande byggnaden. För Jean Houckes del var detta slutet på hans cirkusbana. Han var helt medellös och kom senare att bo på det svenska ålderdomshemmet i Paris. Där avled han i mitten av juni 1973, 95 år gammal.