Visningar
Åtgärder

Adanos

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Adanos, eller Felix Adanos som hans fullständiga namn var, var en jonglör som föddes 1905 i Laibach, Österrike och dog 1991 på okänd ort. Liseberg marknadsförde honom som "mästerjonglören från Wien, som just finslipat sina konster under en turné i USA".

Innehåll

På Liseberg

  • 16-31 augusti 1951, Cabarethallen
  • 1-15 juni, 1957, Cabarethallen

Film

Felix Adanos - Gentleman Juggler

Press

"Jonglören Adanos har en elegant, faktiskt nästan kåserande stil, i sin precisionslek med bollar, biljardköer och höga hattar. Dessutom är han originell - och skicklig." - Göteborgs-Tidningen, 17 augusti 1951.

"Den österrikiske jonglören Adanos har valt en otacksam bransch, därför att den ä r så svår att förnya. Men här fick man se ett program, som visade genrens oanade möjligheter, späckat med nya urstyva balans- och precisionsnummer med redskapens mångfald alltifrån mynt och brev till långa biljardköer, på vilka bollarna lydigt lade sig tillrätta. Döda ting blev som levande i denne virtuos händer, och det är nog fråga om en lika styv jonglör någonsin tidigare gästat Göteborg. En bättre har vi aldrig sett." - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 3 juni 1957.

Kuriosa

1951 fick Felix Adanos 125 kr i gage per dag för att uppträda. Lisebergs eget betyg på akten var "Prima prima", vilket är ett mycket bra betyg.