Året i nöjesparken
Varieté ut, revy in i Cabarethallen
Eftersom kvalitén i Cabarethallen sviktat ordentligt de senaste åren satsar Liseberg på något nytt i år. 10 maj-30 juni uppträder varietéartisterna som tidigare, med cirkusklingande namn som 3 Bragazzi, Eldino och Trio Kriss på programmet, men 1 juli inträffar en historisk förändring – Chat Noir-revyn ##Vi skall trivas## dyker upp på scen. I revyn, som spelas månaden ut, medverkar bland andra den norska humorgruppen The Monn Keys och den svenska stjärnan Anita Lindblom.
Vi skall trivas följs upp av en dryg månads gästspel av den omåttligt populära trion Swe-Danes (bilden), bestående av svenskan Alice Babs och danskarna Svend Asmussen och Ulrik Neumann. Efter fyra år tillsammans är gruppen ute på sin avskedsturné.
Lisebergs chansning går hem. Både Swe-Danes och Vi skall trivas spelas för utsålda hus två gånger dagligen, vilket får Lisebergs ledning att utlova ett liknande upplägg även kommande säsong.
Malte Johnson tackar för sig
Malte Johnson, en av Sveriges mest populära kapellmästare och en av Lisebergshistoriens största profiler genom tiderna, bestämmer sig för att årets säsong blir den sista. Efter 17 år på Liseberg väljer han att helt ägna sig åt danssalongen Kungsgillet som han öppnar under hösten.
– Publikfrekvensen och artistkvalitén dalade för något år sedan, men när Einar Ekström (Lisebergs vd reds. anm.) lade om stil och tog hit Chat Noir-revyn i somras fick jag uppleva den cabarethallssuccé jag väntat på. Jag tycker den gångna säsongen utgör en snygg avslutning på min långa ”lisebergsbana”, säger han.
Till kommande säsong ersätts Malte Johnson i Cabarethallen av Erik Johnsson och Chat Noirs revydirektör Egil Monn-Iversen.
Glada Tyrolen och Paratroopern har premiär
Årets attraktionsnyheter är det lustiga huset Glada Tyrolen och flygkarusellen Paratroopern. Liseberg hyr båda attraktionerna av Gunnar Månsson AB som under flera decennier köper in attraktioner och spel till parken. Paratroopern, eller Paratrooper som tillverkaren kallar den, ska ge känslan av att vara fallskärmsjägare.
Frimärken är hett
En av årets stora händelser är frimärksutställningen Gothia 61. Den äger rum i Konserthallen 14-23 juli och är ett samarbete mellan Liseberg och Sveriges Filatelistförening. Utställningen, som arrangeras med anledning av föreningens 60-årsjubileum, omfattar 100 utställare som tillsammans visar frimärken som är värda över fyra miljoner kronor. I samband med invigningen avgår särskilda spårvagnar från olika platser i Göteborg med gratis resor till Liseberg.
Kuriosa
Piaf och Baker kommer ... inte.
I mitten av januari kommer Lisebergs vd Einar Ekström hem efter en tio dagar lång vistelse i Paris, som han besökt för att knyta till sig artister inför sommaren. Två stjärnor som Ekström hoppas kunna boka är Édith Piaf och Josephine Baker. Piaf, som är märkt av långvariga drog- och alkoholproblem och dessutom råkat ut för flera bilolyckor, såg Ekström på klassiska Olympia i Paris.
- Det var en av de underligaste föreställningar jag har sett, säger han till Ny Tid. Hon är 42 år, Edith Piaf, men såg ut som 72. Hon är dödsmärkt, men när hon sjöng var det med en röst som skar genom märg och ben. Hon har aldrig låtit bättre.
- Jag skulle gärna ta upp henne till Sverige, men jag vet inte om göteborgarna skulle älska henne på samma sätt som fransmännen gör det, säger Ekström till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.
Angående Josephine Baker rapporteras att förhandlingar pågår och att det är ”mycket troligt” att sångerskan gästar Liseberg till sommaren. Så blir dock inte fallet. Varken Piaf eller Baker kontrakteras.
Kraftig ekonomisk tillväxt
När Lisebergs ledning ser tillbaka på pengarullningen sedan tiden före andra världskriget konstateras att utvecklingen minst sagt gått framåt. 1939 hade Liseberg knappt 1,3 miljoner. Nu är den siffran knappt 1,8 miljoner – en ökning med cirka en halv miljon, eller 40 %.
En titt på omsättningen visar ännu större kliv. Före kriget omsatte Lisebergs attraktioner 550 000 kronor mot 6,4 miljoner kronor i år – 12 gånger så mycket på två decennier. 1939 var omsättningen vid attraktionerna 28 % av Lisebergs totala omsättning. 1961 har den stigit till 65 %. Med sådana siffror utgör attraktionsomsättningen grunden för Lisebergs hela ekonomi och möjliggör att hålla entréavgifterna, 1 krona för vuxna och 50 öre för barn, nere.
1939 fanns 32 attraktioner, eller ”förlustelser” i parken (det inkluderar mer än enbart åkattraktioner). 1961 har antalet stigit till 45, där endast 12 är kvar från förkrigstiden. Av dem är samtliga ombyggda eller moderniserade. Av "trotjänarna" är det egentligen bara Barnkarusellen och den ständigt populära Virvelvinden som är sig någorlunda lika från 1939.
Aldrig mer djurpark
Precis som 1960 förvandlas Liseberg även detta år till djurpark i slutet av säsongen. Men sedan blir det inget mer av den varan.
– Experimentet med visning av björnar och flamingofåglar har icke fallit väl ut. Klimatförhållandet och djurens levnadsvanor har visat sig vara mindre lämpligt för ett nöjesfält, säger Lisebergs vd Einar Ekström.
Sedan den dagen har djur visserligen förekommit (exempelvis i samband med Landsbygdsdagarna) men aldrig i form av en djurpark.
Svart och vitt förenas på Liseberg
En av årets nyheter är att en svart och en vit svan simmar omkring i Spegeldammen. I sitt välkomsttal på pressvisningen den 25 april säger Lisebergs vd Einar Ekström att de båda svanarna kan bli en symbol för Liseberg.
– Alla ska trivas tillsammans. Inte överallt i världen kommer svarta och vita så väl överens som svanarna i Lisebergs spegeldamm. Här på Liseberg är det meningen att alla ska kunna vara tillsammans och ha trevligt, säger han.
Kort och gott
- Radiobilarna får nya bilar och banan byggs om. Bilarna körs numera i en spegelsmyckad åkhall som är större än tidigare.
- Även Barnrallyt byggs om förses med nya bilar. Fyra av dem är stora veteranbilar som även äldre barn och vuxna kan åka i.
- Bengtas café får en rejäl ansiktslyftning. Även Magic city, Monte Carlo och Djungelexpressen fräschas till.
- Huvudrestauranten är vinterbonad och kan för första gången användas även vintertid. Planen är att hyra ut den till slutna sällskap.
- Knappt en vecka in på säsongen slås nytt publikrekord för en enskild dag. På Valborgsmässoafton besöker 50 670 människor Liseberg. Det tidigare rekordet, som slogs den 8 september i 1960, var 50 273.
- Liseberg har numera ett eget rökeri. Inför premiären innehåller det 500 kilo grillat kött och över 20 olika sorters korvar som ska serveras på restaurangerna.
- Även i år klagar vänner av gammeldans på att det nästan enbart spelas vals och tango på Polketten. Vad hände med hambo, schottis och polka, frågar man sig.
- Kraftig personalbesparing i Huvudentrén. Tack vare att man arbetar med jämna myntsorter – 1 krona respektive 50 öre – automatiseras spärrarna. I stället för 22 personer i arbete räcker det nu med två växelkassörskor och tre vakter.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Båtbanan
- Djungelexpressen
- Flygkarusellen
- Glada Tyrolen NY
- Kul på hjul
- Paratroopern NY
- Pariserhjulet
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Spegelhallen Sista säsongen
- Spegellabyrinten Sista säsongen
- Spökslottet
- Svingoplan
- Virveln
Spel och lyckohjul
- 13-spelet
- 15-spelet
- Automathall NY
- Björnskyttet
- Bowlinghallen
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Kalasspelet
- Kanonen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Lyxspelet
- Pilkastningen
- Pralinen
- Pyramiden
- Safari
- Skarpskyttet
- Souvenirspelet
- Stjärnspelet
- Tipsspelet
Underhållning
Artister - höjdpunkter
- Anita Lindblom, 1-31 juli
- Birgit Nilsson, 15 augusti Konserthallen och Stora scenen
- Deep River Boys, 11 september Rondo och 12 september Stjärnscenen
- Evert Taube, 2 augusti och 8-10 september Stjärnscenen
- Gösta Bernhard, 1-31 juli och 3 augusti-3 september Cabarethallen, 29 april-16 september och 29 september-28 oktober Lisebergsteatern
- Ingvar Wixell, 28-30 juni Konserthallen och 10 augusti Lisebergsteatern
- Karl Gerhard,31 juli Stjärnscenen
- Lasse Dahlquist, ?? Stjärnscenen
- Sonja Stjernqist, 16 augusti Stjärnscenen och 29 september-28 oktober Lisebergsteatern
- Stig Järrel, 23 augusti Stjärnscenen
- Swe-Danes, 3 augusti-3 september Cabarethallen
- The Monn Keys, 1-31 juli Cabarethallen
- Torsten Lilliecrona, 3 augusti-3 september Cabarethallen
- Zarah Leander, 9 augusti Stjärnscenen
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Karl Gerhard drar ner applåder vid Stjärnscenen den 31 juli.
Fakta
Öppehållande: 26 april-17 september.
Väder: Sommaren är kylig och solfattig. Mot slutet av säsongen regnar det dessutom ganska mycket.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 769 959 (1960: 1 821 706).
Försålda säsongskort: 555 (1960: 1 242).
Bästa dag: 30 april, 47 651 gäster.
Sämsta dag: 5 september, 1 086 gäster.