Visningar
Åtgärder

1924

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Så här ser den ut – Lisebergs första "egna" Huvudentré. Under Jubileumsutställningen utgjordes den av ett hål i väggen. Foto: Kamerareportage
För att musiken ska komma närmare Lisebergs gäster byggs en musikestrad framför Värdshuset. Den rivs 1927 och ersätts av en musikpaviljong som är inbyggd i Tivolirestauranten. Foto: Liseberg
Bengtas Café flyttar in på Liseberg. Vad ingen vet då är att caféet ska bli kvar i 62 år. Foto: Liseberg
Karusellplatsen fotograferad från Bergbanan. Från vänster: Hästkarusellen, ringkastningspaviljongen Hopplan och Krinolinkarusellen. Skuggan till vänster tillhör Flygkarusellen Foto: Kamerareportage
Premiären den 22 maj. Göteborgs och Bohusläns Sångareförbund under ledning av Sven Körling sjunger i musikpaviljongen, även kallad ”snäckan” på grund av dess form. Denna scen förvandlas långt senare till Stora Scenen. Foto: Kamerareportage
Två dagar till premiär och Lillköping iordningställs för att ta emot Barnens Paradis. Tornen i bakgrunden är entrén till anläggningen. Foto: Kamerareportage
Bågskjutning är en av årets nyheter. Här testas bågarna på pressvisningen. Foto: Kamerareportage
20 maj. Två dagar innan premiären. Utställningsteatern vilar i solgasset. Framför den står Barnkarusellen. Galoppen längst till höger. Foto: Kamerareportage
Parkbarnen är namnet på en grupp småttingar från stadens fattigkvarter. Under tre dagar får barnen besöka Liseberg i omgångar. Foto: Kamerareportage
Fler parkbarn på Lisebergsbesök. I likhet med fotot innan är detta taget den 16 augusti. Till vänster syns Utställningsteatern och till höger, bredvid affischen, står en av flera vågar. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Nöjesfältet döps till Liseberg

Inför säsongen är det dags att ge nöjesfältet ett permanent namn som ska leva vidare in i framtiden. 1923 var anläggningens officiella namn Jubileumsutställningens Nöjesfält men kallades ofta bara för nöjesfältet av folket. För att komma på ett nytt namn anordnas en namntävling som publiceras i Göteborgs-Posten.

Trots att redaktionen uttryckligen reserverar sig mot namnet ”nöjesfältet” så är det många som föreslår just det namnet. Ett argument är att namnet redan är så ”inrotat i både göteborgarnas och utomståendes hjärnor”.

Många föreslår även Liseberg, eftersom området som nöjesfältet ligger på har kallats så sedan 1700-talet. En tävlingsdeltagare är dock tveksam till namnet Liseberg. ”För den stora allmänheten har namnet Liseberg varit så gott som alldeles okänt före utställningen – och jag vågar efter vad jag hört och sett på utställningen påstå att det även nu är så att den stora allmänheten icke har klart för sig vad Liseberg är eller har varit”.

Men namnet Liseberg är aldrig hotat. Enligt prisnämnden är inga andra förslag jämförbara med det historiskt laddade namnet. Första pris, 150 kronor, går till fröken Anna Grötting som bor på Skanstorget 5.

Efter tävlingen återstår att förankra det nya namnet hos folket. ”Det är prisnämndens förhoppning att Liseberg, trots vissa onda profetior, ska bära verklig livskraft. Bärs det bara fram med verklig övertygelse av institutionens egna så skall det slå igenom redan i sommar – trots fjolårets nöjesfält”.

Några av de övriga namnförslagen:

 • Lustgården (andra pris i tävlingen)
 • Penningödsla (hederspris i tävlingen)
 • Gladevi (variant av Ullevi)
 • Jubelborg
 • Jubileums Trummoli
 • Albano (för de många banornas skull)
 • Stora Bullret
 • Rövarekulan
 • Gåvan (en pik till Jubileumsutställningens dåliga ekonomiska resultat)
 • Babylon
 • Tidsfördrivet
 • Eldorado
 • Galejan
 • Paradiset

En ny Huvudentré presenteras

1924 är Jubileumsutställningen ett minne blott och Liseberg får en helt ny entré. Det är en tillfällig anordning, sägs det, och för att bygga den återanvänds utställningens huvudentré, som sommaren 1923 låg vid Götaplatsen]. Entrén är tänkt att ersättas av de gamla grindstugorna, som en gång utgjorde ingång till landeriet Liseberg, men detta blir aldrig verklighet.

Barnens Paradis flyttar in på Liseberg...

Utöver driften av Liseberg får Jubileumsutställningens nöjesutskott även i uppdrag att avveckla, alternativt fortsätta driva, Barnens Paradis. Utskottet säger nej till förslaget att ha öppet under vintern 1923, däremot godkänns förslaget att inför säsongen 1924 flytta anläggningen från Korsvägen till Liseberg. Barnens Paradis nya hem blir Lillköping, i Lisebergs sydvästra hörn.

"Lilleputtstaden har med oförändrat namn, Lillköping, blivit Barnens Paradis med en mängd roligheter och arrangemang, kaffe- och mjölkrestaurang och Stadsträdgårn, dansbana och sagoteater" skriver Göteborgs-Posten inför premiären 1924.

...och så gör även Bengtas Café

Bengta Jönsson, som med stor framgång sålde våfflor och kaffe vid Näckrosdammen under Jubileumsutställningen 1923, flyttar in på Liseberg. Närmare bestämt i det gamla utställningskonditoriet.

Vad ingen vet då är att Bengtas Café ska bli en riktig långkörare på Liseberg. Först 1986 gör caféet sin sista säsong i parken. På hösten samma år rivs det för att ge plats åt Lisebergbanans station och Järnvägsrestaurangen.

Dans i Kongresshallen

När sommaren är slut och Liseberg ligger öde startar dansverksamheten upp i Kongresshallen, som då byter namn till Danshallen.

Åtgärden är främst ett försök från kommunpolitikerna att stävja de ungdomsproblem som finns. Tanken är att dans under ordnade former ska ersätta alla de dansklubbar som anses bedriva en okontrollerad nöjesverksamhet.

- Det dröjde inte så länge förrän klubbarna försvunnit och nog anser jag, att det var ett stort socialt framsteg, sa Lisebergs vd Herman Lindholm långt senare, närmare bestämt i samband med sin pension 1942.

Nyheter i korthet

 • Precis som 1923 drivs Liseberg av Jubileumsutställningens nöjesutskott. Först 1925 tas driften över av nybildade Liseberg AB.
 • Bågskjutning, Ringkastning, Bilspelet, Klotkastning samt Bowling, Kulspel och Biljard är några av årets spelnyheter.
 • Forsjögården, till höger innanför Huvudentrén, blir bostadshus för personalen.
 • En musikestrad byggs framför Värdshuset.
 • Tanagrateatern i södra parken byggs om till marionetteater.
 • Théatre Mysterieus heter den nya föreställningslokalen som ligger mellan Häxgungan och Bergbanan.
 • Den 25 maj hålls en konsert till förmån för de brandskadade i Stenselebranden. Det var den 2 maj som en stor del av Stensele kyrkby i Lappland förstördes. Elva bostadshus och affärshus samt ett 30-tal stallar blev på kort tid rykande ruiner. 136 personer blev hemlösa och förlorade det mesta av sina ägodelar i branden.

Kuriosa

 • Det kostar 15 öre för att åka karusell, 25 öre för att spela spel som inte ger vinst och 50 öre för spel som ger vinst. Poletterna till dansen på Stora Dansbanan kostar 15 öre.
 • Den 22 september sätts alla tiders bottenrekord när det gäller antalet gäster. Denna dag passerar 46 personer vändkorsen. Av dessa är nio barn.
 • Under sommaren bestäms att måndagar och torsdagar ska vara så kallade billighetsdagar. Entréavgiften är då endast 25 öre för vuxna och 10 öre för barn under 12 år. Dessutom är det specialpriser på attraktionerna.
 • En stor skillnad jämfört med 1923 är att ramper med elektriska lampor sätts upp längs hela stora vägen och runtomkring stora gården med dammen. "När allt tänds kommer Liseberg att formligen bada i elektriskt ljus" skriver Göteborgs-Posten inför premiären.
 • ”En oändlighet av vita soffor” har ställts ut i parken, skriver Göteborgs-Posten. 1923 ”hände det inte allt för ofta, att man fick sitta just när man mest ville” fortsätter samma tidning.
 • Lisebergsorkestern bildas 1928. Innan dess får publiken njuta av tonerna från Göteborgs Symfoniorkester. Orkestern spelar alla dagar hela säsongen i Konserthallen, utom måndagar, och ackompanjerar allt som oftast solisterna som uppträder i samma byggnad på onsdagar. Det är gratis att lyssna till symfoniorkestern. Att lyssna till solisterna kostar 25 öre.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Mat & Dryck

Restauranger

Evenemang

 • Göteborgsidrottens dag, 31 maj-1 juni

Liseberg i siffror

Öppethållande: 22 maj-30 september

Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 12 år alla vardagar utom lördagar. 20 öre respektive 10 öre före kl. 16 dessa dagar. Lördagar från 13 högre avgiften, Söndagar den högre avgiften.

Entré till dansen i Musikhallen: 1 kr för damer, 1,50 kr för herrar.

Antal besökare: 473 319 (1923: 4,2 miljoner – hela Jubileumsutställningen)

Försålda årskort: 1 465

Pris årskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn under 12 år (efter 1 augusti: 5 kr för vuxna och 2,50 kr för barn)