Visningar
Åtgärder

1944

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Det är maj månad och Lisebergs Planetarium börjar ta form. Fyra år senare presenteras Lisebergsteatern i samma byggnad. Foto: Kamerareportage
Med den här apparaten i Planetariet kan man se hur stjärnhimlen ser, eller såg ut, oavsett tid eller plats på Jorden. Foto: Kamerareportage
Åke Fagerlund (till vänster) och hans orkester gör sin sista säsong på Liseberg. Foto: Kamerareportage
Signerat foto med en hälsning från Ruth Hempel i Renztruppen till Anita Ahlroth, vd-sekreterare och något av en mamma till alla artister på Liseberg. Hempel överlevde olyckan vid Stora Friluftsscenen medan vännen och kollegan Edith Marie Busch dog. Foto: Okänd
I Lustiga Husets rullande tunna gäller det att hålla tungan rätt i mun. Om någon faller stoppar vaktmästaren tunnan. Foto: Kamerareportage
Skyltarna på Huvudentrén som lockar med dans, cabaret och musik är ett signum för 1940-talet. Foto: Okänd
Attraktionsförarna Arne André och Bertil Olsson ser till så att alla sitter säkert i Radiobilarna. Foto: Kamerareportage
Fröken Ruth Andersson serverar kaffe till en fikasugen pensionär på Bengtas Café, i samband med De gamlas dag. Foto: Kamerareportage.
Sagospelet Prinsessan Törnrosa i Cabarethallen är ett av flera barnprogram under säsongen. Foto: Liseberg
Fler som försöker hålla balansen i Lustiga Husets rullande tunna. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Planetariet invigs

Årets stora attraktionsnyhet är Planetariet som invigs den 27 maj. Planetarieapparaten kan visa stjärnhimlen vid vilken tid och på vilken plats på jorden som helst. Man kan exempelvis se hur stjärnhimlen såg ut när Jesus föddes eller hur den ser ut i Kapstaden just nu. Entréavgiften är 75 öre för vuxna och 35 öre för barn.

Musikaliskt tronskifte – Malte Johnson gör entré

Sommaren 1944 blir den sista på Liseberg för kapellmästare Åke Fagerlund. Sedan 1931 har hans orkester spelat på Lisebergs dansbanor men nu tänker han sluta. In på scenen träder i stället Malte Johnson med orkester som till en början anlitas för att spela på Rotundan under vintersäsongen. Malte Johnson blir med tiden en av Lisebergs största profiler.

Dödsolycka vid Stora Friluftsscenen

Vid 19-tiden den 1 september inträffar en allvarlig olycka vid Stora Friluftsscenen. Tyskorna Edith Marie Busch (22 år) och Ruth Hempel (18 år), båda lindansare i Renztruppen, håller som bäst på att repetera. Plötsligt tappar Busch balansen och faller, från 15 meters höjd, ner mot scengolvet. Även Hempel är nära att falla men lyckas i sista stund hålla sig kvar. Busch förs till Sahlgrenska sjukhuset men hennes liv går inte att rädda. Polisutredningen visar att utrustningen som Renztruppen använder är bristfällig. Edith Marie Busch begravs i Göteborg en vecka senare.

Furuviksbarnen gästar Liseberg

12-16 augusti gör de rikskända Furuviksbarnen ett bejublat gästspel på Stora Friluftsscenen med föreställningen Ungersk rapsodi. Inte mindre än 80 barn, 20 hästar och en elefant medverkar. Publikmässigt är Furuviksbarnen en av sommarens fullträffar och detta är deras första av många uppskattade gästspel på Liseberg. En betydande summa av entréavgiften går till Barnens Dag-organisationen i Göteborg.

Herman Lindholm lämnar styrelsen

Samtidigt som Lisebergs tidigare VD Herman Lindholm lämnar Lisebergs styrelse för ett stundande liv som pensionär tillträder ombudsmannen Olof Calderon. Vad ingen vet då är att Calderon cirka 20 år senare ska utses till verkställande direktör för Liseberg.

Nyheter i korthet

  • Ordinarie entrépris för barn sänks från 30 till 25 öre.

Kul kuriosa

Krokodiler på Liseberg?

"Jag funderar på att resa till Furuvik ett slag i veckan för att titta På Furuviksbarnen och en del annat. Jag har bland annat läst i tidningarna om att parken i Furuvik fått över 100 krokodiler. Det är inte omöjligt att vi kommer att göra ett försök här på Liseberg också om vi kan få låna några av deras djur. Jag hade i så fall tänkt mig ett 20-tal av de små krokodilerna, som då eventuellt skulle planteras ut i Spegeldammen för någon vecka eller så. Vi får se hur det kan bli på barnens dag i höst"

Så sa Lisebergs VD Einar Ekström till GT:s reporter den 28 maj 1944. Om det blev några krokodiler i Spegeldammen förtäljer inte historien.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Film

I familjen Ekmans fantastiska film får vi uppleva Liseberg, så som det såg ut i all sin färgprakt denna sommar. Pappa, direktör Hugo Ekman, håller i kameran medan mamma Gudrun och syskonen Torgil och Eva syns på några av bilderna. Stort tack till Eva Lundgren och Torgil Ekman för att Liseberg får visa filmen. Tack även till systern Anna-Britta Wallerstedt, född senare samma år.

Klicka här för att se filmen

1944 i färg

Stillbilder från familjen Ekmans film. Den sista bilden kommer från Fredrik Brunos bildsamling.

Södra gården i april. Foto: Kamerareportage
Spelet Crown & Anchor testas dagen innan Lisebergs premiär. Olof Calderon, blivande vice vd, och Lisebergs vd Einar Ekström är ljust klädda. Foto: Kamerareportage

Fakta

Öppethållande: 29 april-17 september.

Väder: Maj ovanligt kall, juni och september regniga medan juli och augusti bjuder på strålande väder.

Entréavgift: 65 öre för vuxna och 25 öre för barn (30 respektive 15 öre vardagar innan kl. 18).

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 395 920 (1943: 1 366 155).

Försålda säsongkort: 2 150 (1943: 1 891).

Pris säsongkort: 12 kr för vuxna och 6 kr för barn.

Bäst besökta dag: 30 april, 24 807 gäster.

Sämst besökta dag: 5 maj, 659 gäster.