Visningar
Åtgärder

1947

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
"Den lilla sparven",Edith Piaf, uppträder i Konserthallen och Cabarethallen. Foto: Okänd
10 juni. Vattenfallet norr om Bengtas Café byggs. 40 år senare ersätts Bengtas av Lisebergbanans station och Järnvägsrestaurangen. Foto: Kamerareportage
Barnkarusellen provkörs i samband med pressvisningen inför säsongstarten. Foto: Kamerareportage
Den 12 juli ligger amerikanska flottan i hamn. Självklart besöks Liseberg och Lustiga Huset! Foto: Kamerareportage
Dragkamp i samband med Garnisonens dag den 10 augusti. Foto: Kamerareportage
Barnkarusellen på södra terrassen roar de yngsta. Till vänster skymtar Bergbanan och till höger reser sig klocktornet vid Lustiga Huset. Foto: Ove Lindgren
Det vackra sommarvädret gör att Lisebergsbadet besöks av rekordpublik. Foto: Kamerareportage
I mekaniska verkstaden ses tågen i bergbanan över. Troligen har det att göra med olyckan i Bergbanan tidigare i månaden. Foto: Kamerareportage
Fasaden till Veckans Revy byggs om inför säsongsstarten. Foto: Kamerareportage
Barnunderhållningen får ett rejält uppsving under 1940-talet. 1947 är inget undantag. Foto: Kamerareportage
Lisebergs inspektör Hardy Johansson ser över utrustningen till en av skjutbanorna. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Edith Piaf uppträder på Liseberg

I början av 1947 reser Lisebergs vd Einar Ekström till Paris. När han återvänder har han bokat stjärnsångerskan Edith Piaf.

Trots sin världsstjärnestatus får Piaf mycket liten uppmärksamhet i den Göteborgska lokalpressen. Varför är oklart. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kostar dock på sig en recension:

”Edith Piaf stod igår på Konserthallens estrad med delvis nya visor men alltjämt lika gripande. Av de saker hon inte tidigare sjungit på Liseberg har hon bland annat låtit höra ”Den lille mannen” i radio, Men radion kan inte göra rättvisa åt denna brinnande intensiva konstnär vars mimik och patetiska gester är en del av hennes konst. Man måste se henne!”

Liseberg firar 25 säsonger

Vid framtida jubileum kommer man att räkna antalet år som gått, inte antalet säsonger. Exempelvis firas 50- och 75-årsjubileet 1973 respektive 1998. Vid den här tiden tänker man dock annorlunda - Liseberg har funnits i 25 säsonger och ska därför firas!

25-åringen uppmärksammas därför med en speciell fest- och jubileumsvecka 25-31 augusti. Ett flertal framstående artister uppträder, jättefyrverkerier bränns av och vissa tider dansades det gratis på dansbanorna. Den 27 augusti är det jubileumsbankett i Huvudrestauranten där gratifikationer delas ut till alla anställda.

Med anledning av jubileet ges dessutom festskrift Boken om Liseberg ut. Den är skriven av Lisebergsstyrelsens mångårige ledamot, direktören Erik Bergendahl.

Hotellaktiebolaget Engelbrekt bildas

I februari 1947 föreslår Lisebergs styrelse att Liseberg ska engagera sig i det provisoriska hotell som är tänkt att byggas på Heden i centrala Göteborg. En tanke är att Liseberg, genom bildandet av ett dotterbolag, tar på sig att sköta driften. Hotellet byggs på initiativ av den socialdemokratiske kommunpolitikern Arne Berggren, tillika ledamot i Lisebergs styrelse.

Den 17 juni blir förslaget verklighet då Hotellaktiebolaget Engelbrekt registreras hos Kungliga Patent och Registreringsverket. Dotterbolagets styrelse utgörs av Lisebergs styrelseordförande, spårvägsmannen Carl Richard Carlsson, Lisebergs vd Einar Ekström, Lisebergs vice vd Olof Calderon, förrådsföreståndaren John Fagerberg och fastighetsdirektören Frans Persson. Till hotellföreståndare utses Arne Berggren.

Svingoplan har premiär

Det tar tid att få den på plats, men i juni står den där framför Veckans RevySvingoplan, Lisebergs nya åkattraktion. Vad ingen vet då är att den ska finnas i parken i 35 år och senare bli ihågkommen som en av nöjesparkens mest klassiska attraktioner.

Planetariet tackar för sig

Planetariet gör sin sista säsong på Liseberg. Svenska Astronomiska Sällskapet, som äger all utrustning, säljer den till USA. I oktober ligger allt nedpackad i kartonger i väntan på frakt över Atlanten. Till säsongen 1948 byggs Planetariebyggnaden om till Lisebergsteatern.

Olycka i berg- och dalbanan

Söndagen den 11 maj inträffar en olycka i Berg- och dalbanan och attraktionen hålls stängd i en vecka. Inget konstruktionsfel upptäcks utan olyckan kan ”möjligtvis bero på felaktig kurvbromsning av föraren”. Innan Bergbanan öppnas igen kräver polisen att endast fastanställd personal får lov att köra attraktionen. Lisebergs ledning anser att kravet är motiverat. ”En person, som kanske hela dagen gått i tungt arbete, kan icke alltid på kvällen sätta sig såsom förare med den psykiska och fysiska spänst, som denna uppgift kräver” resonerar man.

Kuriosa

TV-apparat på Liseberg?

I oktober får Lisebergs vice vd Olof Calderon och styrelsens vice ordförande Osvald Arnulf-Olsson i uppdrag att kontakta civilingenjör Hans Werthén på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Syftet är att diskutera möjligheten att sätta upp en televisionsapparat på Liseberg. Året innan var Werthén i USA för att studera televisionen och dess framtidsmöjligheter. Calderon har redan varit i kontakt med det Londonbaserade företaget Electrical and Musical Industries Ltd och därifrån inväntas prisuppgifter.

Det visar sig dock att kostnaden för att sätta upp en televisonsapparat är för hög, så Liseberg väljer att avvakta. Det kommer att dröja till 1950 innan televisionen presenteras på Liseberg.

Nyheter i korthet

 • De god konjunkturerna och det ökande resandet efter kriget bidrar, trots sommarens vackra badväder, till ett nytt publikrekord. 1 836 959 besökare, mot 1 781 612 föregående år.
 • Ny rekorddag i Lisebergs historia är söndagen den 14 september, då 36 826 personer passerar vändkorsen.
 • Det fina sommarvädret lockar rekordmånga till Lisebergsbadet. Drygt 86 000 badsugna svalkar sig i bassängen denna sommar, vilket med 24 000 människors marginal är - och förblir - publikrekord för badanläggningen.
 • Sommarhettan leder även till brandrisk. Detta gör att ett antal planerade fyrverkerier ställs in.
 • Karl Gerhard uppträder i Cabarethallen och på Stora Friluftsscenen.
 • Gerhard Hennings skulptur Blomsterflickan är ett nytt inslag i parken. Den placeras bredvid kontoret, där skulpturen Ungdom tidigare stod.
 • Miniatyrkraftmätaren 3-slaget och Duellskjutningen är nya.
 • Fastigheten på Södra Vägen 76 köps vilket ger ett ökat markområde på cirka 1 000 kvm.
 • Ett vattenfall med tillhörande damm anläggs norr om Bengtas Café.
 • Olof Calderon utses till vice verkställande direktör för Liseberg. Calderon var tidigare ombudsman i Göteborgs Arbetarekommun och ledamot av Lisebergs styrelse.
 • På gräsmattan intill Lilla Paviljongen skapas en idyllisk plats med bänkar.
 • Södra Terrassen, som byggdes förra året, utvidgat i år med vackra planteringar. Därmed är området är helt färdigt.
 • Mellan Tyrolerhallen och parkuppgången byggs en vacker kalkstensmur.
 • Läktaren vid Barnteatern kompletteras med ytterligare ett antal sittplatser samt 800 ståplatser.
 • Under perioden 4—13 juli framför Furuviksbarnen sin föreställning Kosackerna i ett cirkustält vid Mässhallarna. Detta görs i regi av Liseberg och till förmån för Barnens Dag.
 • Den så kallade Rotundan framför Veckans Revy rivs, samtidigt som revybyggnadens fasad får en mordenare look.
 • Den 14 juni, 1 juli och 12 juli gästads Liseberg av marinenheter från England, USA respektive Frankrike. I samband med besöken bjuds manskap och underbefäl på mat och underhållning i Rotundan.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Ett urval

Scener

Dansbanor

Mat och dryck

Restauranger

Caféer

Kiosker

Temadagar

Fakta

Öppethållande: 30 april-14 september.

Väder: Varmt och torrt, vilket i stor utsträckning gör att göteborgarna söker sig till badstränderna.

Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn (25 öre för alla, vardagar innan kl. 18).

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 836 959 (1946: 1 781 612).

Försålda säsongkortkort: 2 550 (1946: 2 777).

Bäst besökta dag: 14 september, 36 829 gäster.

Sämst besökta dag: 8 september, 2 266 (enda dagen på hela säsongen som regnade bort).