Visningar
Åtgärder

Gösta Bernhard

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Signerat foto med en hälsning från Gösta Bernhard till Anita Ahlroth, vd-sekreterare och något av en mamma till alla artister på Liseberg. Foto: Okänd
Gösta Bernhard och Pirrko Mannola spelade i Jag har fått en flicka i soppan 1968. Foto: Kamerareportage
Sommaren 1959 debuterade Gösta Bernhard på Liseberg. Här ser vi honom tillsammans med (från vänster) Siv Ericks, Lissi Alandh, Sven Magnusson, och Irene Söderblom. Foto: Kamerareportage

Gösta Bernhard, egentligen Karl Gösta Bernhard Byhmar, ursprungligen Nilsson, född 26 september 1910 i Västervik, död 4 januari 1986 i Stockholm, var en svensk skådespelare, revyartist och komiker.

På Liseberg

Fler datum kommer.

De första åren

1958 var Gösta Bernhard, Siv Ericks, Georg Adelly och Holger Höglund ute på en miniturné med revyn Klart Annorlunda som tidigare hade spelats på Blanche-Teatern i Stockholm. Turnén avslutades med ett månadslångt gästspel på Lisebergsteatern, vilket blev starten på en lång och framgångsrik tid på Liseberg.

Fram tills dess hade Liseberg drivit teatern i egen regi vilket resulterat i ett ganska skralt ekonomiskt resultat, först med Ernst Eklund som konstnärlig ledare följd av Per Axel-Branner i samma roll. Lisebergs vd Einar Ekström erbjöd Bernhard att hyra teatern från 1959 vilket Bernhard accepterade. Tillsammans med Stig Bergendorff drev Bernhard sedan tidigare både Casino och Blanche-Teatern i Stockholm.

Meningen var att inleda Lisebergstiden med en revy som de hade spelat på Blanche-Teatern hela vintern, men när våren kom och det stockholmska publikintresset inte minskade fick de tänka om angående Liseberg. De började i stället med Agatha Christies Råttfällan som kom att spelas i två månader. Vid midsommar var det premiär för årets andra revy, Orfeus Nilsson, som spelades säsongen ut.

Lisebergsteatern var alltså bara en sommarteater på den tiden. Ett gammalt planetarium där man monterat in teaterstolar och, enligt Bernhard, en ganska trång och besvärlig scen. Varken publikfoajé eller garderob fanns - från en trappa kom publiken rakt upp i en liten tambur och sedan direkt in i salongen. Teatern rymde dessutom bara 300 personer och med de biljettpriser som göteborgarna var bortskämda med var det omöjligt att få lönsamhet i verksamheten.

Så efter sommaren 1959 tog Bernhard ett samtal med Lisebergs vd Einar Ekström och byggmästaren Erland Tilly, vilket resulterade i att både foajé och balkong byggdes. Den kommande sommaren, 1960, blev en stor framgång. Den önskade ombyggnationen var klar, teatern började få en stampublik och komedin Äktenskapskarusellen spelades, vilket blev början på en lång räcka succéer för radarparet Gösta Bernhard och Siv Ericks.

Källa: Mina år på Liseberg, ur programmet till föreställningen Vi ses igen.