Visningar
Åtgärder

2014

Från Lisepedia
Version från den 28 januari 2021 kl. 15.46 av Admin (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Helix, Lisebergs största attraktionssatsning någonsin, har premiär. Foto: Stefan Karlberg
Patti Smith trollbinder publiken från Stora Scenen. Hennes konsert belönas med fem fyrar i Göteborgs-Posten. Foto: Johnny Kääpä
Snoop Dogg lockar storpublik till Stora Scenen. Foto: Johnny Kääpä
Kön ringlar lång utanför Huvudentrén på premiärdagen. Foto: Stefan Karlberg
FlumeRide fortsätter att roa, år efter år, generation efter generation. Foto: Stefan Karlberg
Grill- & Barbeque-SM avgörs för andra året i rad. Foto: Stefan Karlberg
The Green Room är Lisebergs första helvegetariska restaurant. Stjärnornas Krog är gamla Huvudrestauranten som byter namn och tematisering inför säsongen. Foto: Stefan Karlberg
Carl-Einar Häckner gör sin 18:e sommar i rad på Liseberg. Den här gången med varietén Caravan. Foto: Stefan Karlberg
Jonas Gardell tar emot Lisebergsapplåden under direktsändningen av Lotta på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
Glädje i Jukebox. Foto: Stefan Karlberg
Sommarvy över parken från Lisebergs Hamn. Attraktionerna är från vänster: Uppskjutet, Pariserhjulet, Höjdskräcken, Helix, AtmosFear, Lisebergshjulet och Hissningen. Foto: Stefan Karlberg
Thomas Ravelli är en av flera kändisar som deltar i KändisGasten. Foto: Stefan Karlberg
Lisebergs Trädgårdsdagar är ett alltid lika uppskattat arrangemang. Foto: Stefan Karlberg
Det gäller att se upp för vattnet i Kållerado!Foto: Stefan Karlberg
Lisebergsteatern på premiärdagen. Lisebergshjulet i bakgrunden. Foto: Stefan Karlberg
SpinRock och Balder. Foto: Stefan Karlberg
Lisebergshjulet i vackra Lisebergs Lustgård. Foto: Stefan Karlberg

Innehåll

Viktiga händelser

Helix har premiär

Sällan har en premiärdag varit så efterlängtad som årets. Den nya attraktionen, berg- och dalbanan Helix, väcker stor uppståndelse redan innan första tåget ens rullat ut på rälsen. Intresset under byggtiden är enormt. Tusentals ivriga berg- och dalbaneälskare följer projektet dag för dag i sociala medier. Vid två tillfällen arrangeras rundvisningar på byggplatsen och hundratusentals människor åker banan virtuellt på nätet.

Helix är utan konkurrens Lisebergs största attraktionssatsning någonsin. Med en prislapp på 240 miljoner kronor och en byggtid på cirka ett och ett halvt år är Helix en rekordinvestering. Resultatet är en 1,38 km lång berg- och dalbana som innehåller alla de element som en bergbanefinsmakare kan önska sig. Åkturen har två accelerationszoner och tågen kommer upp i en hastighet av 100 km/tim. Längs vägen är passagerna upp och ner sju gånger, och det bjuds på bland annat en Pretzel loop, en Zero-g-roll, en Heartline roll, en inverterad Tophat och flera S-kurvor.

Helix är en berg- och dalbana med extra allt! Den är inte högst, längst eller snabbast i världen, men den bjuder på den perfekta åkupplevelsen, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg.

Intresset för att få åka den färdiga berg- och dalbanan är så stort att de internationella organisationerna för berg- och dalbaneentusiaster står på kö för att boka resor till Liseberg. Under pressvisningen av Helix är 109 entusiaster från European Coaster Club på plats.

Helix får ett fantastiskt mottagande med idel toppbetyg från både press och gäster. I slutet av september kammar den hem förstapriset European Star Award 2014 som Europas bästa nya åkattraktion.

Göran Johansson avlider

Den 23 oktober 2014 går Lisebergs styrelseordförande Göran Johansson ur tiden efter en längre tids sjukdom. Socialdemokraten Johansson, ofta kallad ”Göteborgs starke man”, var under närmare tjugo år ordförande i Göteborgs kommunstyrelse och hade vid sidan av Liseberg ett stort antal uppdrag i flera kommunala bolag.

Redan 1976 tog Göran Johansson plats i Lisebergs styrelse och 1983 utsågs han till ordförande. Genom alla år var parken Liseberg det som betydde mest för honom. De stora attraktionerna var han aldrig särskilt imponerad av. Däremot grönskan, promenadstråken och barnens Liseberg. Det var med bakgrund av detta han uttryckte orden ”var rädda om berget”, när Lisebergsbanan skulle byggas på 1980-talet och så sent som i vintras när Helix växte fram på bergssluttningen.

Göran Johansson blev 69 år gammal.

Snoop Dogg och Patti Smith på Stora Scenen

Två av årets konserthöjdare är spelningarna med Snoop Dogg och Patti Smith. Båda artisterna uppträder inför ett fullsatt Stora Scenen-område men konserterna blir ihågkomna av helt olika anledningar. I Patti Smiths fall, vars konsert belönas med fem fyrar av fem möjliga i Göteborgs-Posten, står det artistiska framträdandet i fokus. Snoop Doggs spelning handlar mer om artistens liberala inställning till droger och det massiva publiktrycket.

Omkring 45 000 personer befinner sig i parken under konserten. Trycket blir till sist så stort att Liseberg av säkerhetsskäl stänger Huvudentrén. Utanför grindarna finns många besvikna människor som inte kommer in, var av en del försöker planka in i parken.

Men alla är inte lika glada över att se Snoop Dogg på en av stadens mest klassiska, och tillika kommunala, musikscener. Artistens liberala inställning till droger får flera personer att reagera. Från Lisebergs sida försvarar man bokningen med den artistiska friheten och att Snoop Dogg är en av de största i sin genre.

Snoop Dogg är bokad ur ett rent konstnärligt och artistiskt perspektiv; varken mer eller mindre. Det är indisputabelt, att han är en av hip hoppens största artister någonsin, och likaväl som vi ska ha dansband, rock, jazz eller folkvisor på våra scener, så skall det också finnas plats för denna genre på Liseberg, säger Lisebergs VD Anders Andersen.

Omsättningen spränger miljardgränsen

2014 går till historien som det bästa Lisebergsåret så långt i historien. Succéåret avslutas som vanligt med Jul på Liseberg som i sin tur, precis som förra året, avslutas med mellandagsöppet. Drygt 62 000 gäster besöker vinterparken mellan jul och nyår. Julsäsongen som helhet lockar närmar 540 000 gäster under de 33 öppetdagarna, att jämföra med 532 000 år 2013.

Liseberg har under hela 2014 drygt 3 miljoner gäster – en ökning med närmare 250 000 gäster jämfört med 2013. Omsättningen spränger för första gången i Lisebergs historia den magiska miljardgränsen och landar på 1,08 miljarder kronor.

– Året som helhet är en stor succé för Liseberg. Självklart har vi årets stora nyhet Helix att tacka för mycket, men det har också varit ett fantastiskt år på andra sätt. Vårt scenprogram, med artister som Snoop Dogg och Patti Smith, har också varit stark bidragande orsaker, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Snödrottningen tar isshowen till nya höjder

Sedan Jul på Liseberg startade år 2000 har Liseberg producerat egna isshower av hög klass. Flera av produktionerna har fått internationella utmärkelser och 2013 slog showen nytt publikrekord. 2014 höjs nivån ytterligare. Med en rejält ökad budget och en ensemble på 48 konståkare tar årets föreställning – Snödrottningen – baserad på H.C. Andersens klassiker från 1845, Lisebergs isshow till en helt ny nivå.

Satsningen på isshowen omfattar, till att börja med, de kommande tre åren. Det blir mer påkostade shower som baseras på välkända berättelser och innehåller förstklassig konståkning, koreografi, dekor, kostymer och förstås en och annan vit kanin.

Investeringen i årets produktion är drygt en miljon kronor högre än tidigare. Ensemblen tillhör toppskiktet inom svensk konståkning, över 150 kostymplagg har skräddarsytts för föreställningen och 3 610 mantimmar repetition har genomförts fram till premiären.

Snödrottningen uppskattas av publiken. Totalt ses den av cirka 97 000 människor – en rejäl putsning av det tidigare rekordet på 67 000.

Liseberg får sin första helvegetariska restaurang

På premiärdagen öppnar Liseberg dörrarna till The Green Room – Lisebergs första helvegetariska restaurang någonsin.

– Det är väldigt roligt att kunna presentera ett helt vegetariskt alternativ i år, det är något som våra gäster har efterfrågat, säger Thomas Sjöstrand, vice VD på Liseberg.

The Green Room erbjuder en vegetarisk buffémeny. För att få lite extra inspiration väljer Liseberg att samarbeta med Mattias Kristiansson, en av Sveriges ledande vego-ambassadörer.

Stjärnglans på gamla Huvudrestauranten

Huvudrestauranten, med anor sedan 1932, görs om och byter namn till Stjärnornas Krog inför säsongen. Restaurangens tematisering uppmärksammar och hyllar de stjärnor som har uppträtt på Lisebergs scener genom åren. Här finns fotografier från klassiska Lisebergskonserter med Jimi Hendrix, Sammy Davis Jr, Elton John, Edith Piaf med flera och i varje hörn, vid varje bord och på väggarna runt omkring finns stjärnbeströdda spår av såväl svenska som internationella storheter.

Nyheter i korthet

 • Jonas Gardell tilldelas Lisebergsapplåden för att under många år ha gjort Sverige gladare. Han tar emot priset på Stora Scenen, i direktsändning av Lotta på Liseberg.
 • Liseberg inleder samarbete med Hard Rock Café och sjösätter endagsfestivalen Hard Rock Rocks Liseberg där Patti Smith, The Carnabys och The Vanjas uppträder.
 • KändisGasten, som blev så uppskattad 2013, återuppstår denna sommar. Bland kändisarna som samlar in pengar till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus märks Thomas Ravelli, Shirley Clamp, Özz Nûjen och Annika Andersson.
 • Succén för Helix innebär långa köer till attraktionen. Därför lanserar Liseberg en mobilapp som underhåller besökarna medan de väntar.
 • På tal om Helix. Liseberg lanseringskampanj för attraktionen utses till årets bästa kampanj vid nöjesparksbranschens prestigefulla tävling The Brass Ring Awards.
 • Efter några års uppehåll delas Lisebergs kulturstipendie ut igen. Mottagare av stipendiet är Popkollo och Passalen, två organisationer med kultur för barn och unga i fokus.
 • Linslusen försvinner efter många år i parken. Den ersätts av en kiosk som erbjuder spunnet socker.
 • Precis som under höstlovet 2013 är Spelhuset öppet för spelsugna, denna gång under sportlovet. Varje dag 8-16 februari är det öppet klockan 12.00-21.00. De som vill spela köper ett så kallat spelpass och får spela hur mycket de vill under dagen. Pris per spelpass är 120 kr per dag.
 • För tredje året i rad bjuder Liseberg in till Skate på Liseberg och den internationella skateboardtävlingen ”Liseberg Classics”.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att se hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Evenemang

Mat & Dryck

Restauranger & Caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Fakta

Öppettider

 • Sommar: 26 april-5 oktober
 • Jul på Liseberg: 14 november-30 december

Priser

 • Entréavgift: Sommar: 90 kr. (2013: 90 kr). Fri entré för barn under 110 cm. Jul på Liseberg: 90 kr (2013: 90 kr). Fri entré för barn under 110 cm.
 • Säsongskort: 225 kr (2013: 210 kr)

Statistik

 • Sålda säsongskort:
 • Antal besökare: