Visningar
Åtgärder

1995

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Parken från ovan. Foto: Okänd
Årets höjdarkonsert på Stora Scenen: Ulf Lundell med band inför en begeistrad publik den 16 augusti. Foto: Okänd
Nyblivne världsrekordhållaren i tresteg, Jonathan Edwards, lämnar sitt fotavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Lill-Babs tilldelas Lisebergsapplåden för att under många år gjort Sverige gladare. Foto: Liseberg
Konstnären Svenrobert Lundquist flankeras av sin senaste skapelse, Kal å Ada-statyn utanför Huvudentrén. Foto: Liseberg
Tyrolens terrass är ny för året. Foto: Liseberg
Blomsterprakt framför Lisebergsteatern. Foto: Jens Karlsson

Innehåll

Viktiga händelser

LisebergsLoopen tackar för sig

LisebergsLoopen, som kom till Liseberg 1980, gör sin sista loop på avslutningsdagen den 24 september. Sedan premiären för 15 år sedan har Loopen alltid legat på topplistan när det gäller totala antal åkturer per år. Samma sak i år då över en miljon åkturer noteras. Under sina 16 säsonger i parken åkte totalt 14 300 000 människor LisebergsLoopen. Under den tiden blev Loopen den första åkattraktionen i Sverige att förevigas på ett frimärke.

Under hösten monteras attraktionen ner och säljs till Play Center i São Paulo, Brasilien. Där kommer den att roa folk under originalbeteckningen Looping Star.

Hagge firar 30 år på Lisebergsteatern

Den 3 februari 1965 satte Hagge Geigert upp sin första revy, Blågula Svea, med Brita Borg och Gunnar Wiklund på Liseberg. I år är det premiär på Lisebergsteatern för 30:e året i rad. Omaka par heter 1994 års föreställning vars huvudroller spelas av Laila Westersund och Eva Rydberg.

Jubileet firas med lunch i Uddevalla. För inte nog med att Hagge firar 30 år på Liseberg, det är samtidigt 40 år sedan han presenterade sin allra första föreställning - Stan kring Thordén på Uddevalla Teater & Folkets Hus.

Vid lunchen deltar bland andra Georg Adelly, Brita Borg och Gittan Kjell som alla ingick i den ensemble som gästspelade på Liseberg 1965 med Blågula Svea. Bland de medverkande då fanns även Nils Poppe som inte kan medverka vid jubileumsfirandet. Men familjen Poppe representeras genom Mia som spelar i Omaka par.

VM-glans över Hedersplatsen

Det är VM i friidrott i Göteborg och ett flertal friidrottsstjärnor lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Jonathan Edwards, Sergei Bubka, Michael Johnson Donovan Bailey, Merlene Ottey, Gwen Torrence, Haile Gebrselaisse, Moses Kiptanui och Gail Devers är några av dessa.

Konkurrensen från VM och alla dit hörande arrangemang ökar konkurrensen om besökare. Men att Liseberg fortfarande lockar visar sig så fort tävlingarna är över. Lördagen den 25 augusti är årets rekorddag med 50 103 gäster i parken. Under perioden från VM:s avslutning fram till Lisebergs stängning besöks parken av 80 000 fler gäster än under 1994.

Kuriosa

Dubbelt finskt i Stjernloppet

Precis som 1994 avgörs skidtävlingen Stjernloppet på Liseberg. I fjol hade arrangörerna tur med vädret men i år visar termometern fem plusgrader på tävlingsdagen den 1 februari. Men tillräckligt med snö samlas ihop för att täcka den 2,5 km långa banan som startar och avslutas på Stora Scenen.

När de tre varven, totalt 7,5 km, är körda visar det sig att finländarna Mika Myllylä och Jari Isometsä åkt snabbast. Trea blir norrmannen Vegard Ulvang medan Henrik Forsberg blir bäste svensk på fjärde plats. Torgny Mogren slutar nia medan en besviken Björn Dählie kör B-final och slutar sist av de 14 som tävlar.

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Nyheter i korthet

Fakta

Öppettider

  • 22 april-24 september (132 öppetdagar)

Priser

  • Entréavgift: 35 kr hela säsongen. Fri entré för barn under 7 år.
  • Säsongskort: 110 kr (1994: 100 kr)

Statistik

  • Sålda säsongskort: 76 000 (1994: 83 000)
  • Antal besökare: 2 132 000 (1994: 2,2 miljoner)

Väder

Kyligt fram till Kristi Himmelsfärdsdagen i maj. Strålande juli månad.