Visningar
Åtgärder

Sagoslottet

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Sagoslottet 1993. Foto: Jens Karlsson
Peter Pan och Kapten Krok är några av alla sagofigurer som dyker upp i Sagoslottet. Foto: Stefan Karlberg

1985-2017

Sagoslottet var en rälsburen familjeattraktion som hade premiär 1985. Den hade sitt ursprung i Vår Lilla Värld och Peter Pan.

Till säsongen 1985 byggdes Vår Lilla Värld om. Fasaden fick utseendet av ett slott medan interiören bestod av scener ur välkända sagor, som exempelvis Aladdin, Törnrosa och Askungen. I samband med förändringen bytte attraktionen namn till Sagoslottet.

Efter totalt 50 säsonger, och cirka 19 miljoner åkturer (Vår Lilla Värld och Peter Pan inräknat), gjordes sista åkturen den 27 augusti 2017. Dagen efter inleddes rivningen. Ytan som Sagoslottet en gång stod på blev en del av 2018 års attraktionsnyhet Valkyria.

Kuriosa

  • 1987 fanns planer på att riva Sagoslottet till säsongen 1992. Det skulle ersättas av en ny byggnad, som förutom en åkattraktion, även skulle innehålla spel, shopping och fast food.
  • Vad som hände med interiören? Ett antal dockor och två gondoler togs om hand om lagras i Lisebergs arkiv. Resterande dockor och ett flertal gondoler kom att återanvändas i parken, framför allt under Halloween-säsongen.

Fakta

Typ av attraktion: Rälsbunden

Tillverkare: Anton Schwarzkopf, Västtyskland

Tillverkningsår: 1968

Tillverkarens beteckning: Märchenbahn

Antal åkande: Max 45 personer (15 gondoler à 2-3 personer)

Hastighet: 1,2 m/s

Huvudmått: Banans längd är 192 m