Visningar
Åtgärder

Pop In

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Dusty Springfield på Pop In den 1 september 1966. Foto: Hans Sidén

Pop In var en popklubb och ett diskotek som fanns på Liseberg från 1966 till 1971. Under säsongen 1969 gick det under namnet Spooky och inför säsongen 1972 bytte det namn till Markisen.

Innehåll

Trög start

Danssalongen Jazzen, som 1963 presenterades som Lisebergs gåva till ungdomen, blev inte den framgång som Lisebergs ledning hoppats på. Under nya namnet Pop In "spisade" eller dansade publiken, som främst bestod av unga tonåringar, till en lång rad poporkestrar.

Men trots nytt namn och dagliga popkonserter kom det inte tillräckligt med folk. Vardagskvällar var det ibland väldigt ödsligt, ibland inte fler än 50 personer i lokalen. Inte konstigt alls ansåg kritikerna som menade att Pop In drevs på fel sätt. Medan Göteborgs hetaste popklubb, Cue Club, satsade på flera band varje kväll bjöd Liseberg inledningsvis på ett och samma band i en månads tid.

Liseberg fick även kritik för dålig marknadsföring och för att banden som uppträdde inte var tillräckligt populära. Dessutom ansåg många att lokalen var för tråkig. Eller som en GT-journalist uttryckte det: ”Det räcker inte bara med att byta ut en dansorkester mot ett popband, ändra namnskylten över dörren och tro att ungdomen ska komma i stora skaror”.

Pop In hämtade sig dock mot slutet av sommaren. Dels med inspelningskvällarna av tv-programmet Popsan, där den svenska popeliten medverkade, men även med ett uppträdande av Dusty Springfield.

Pop In Club och Clem Dalton

Inför säsongen 1967 totalrenoverades Pop In och öppnade som Pop In Club. 150 000 kronor kostade det att inreda lokalen med läckra pastellfärger och dämpad belysning. Inspirationen kom från engelska popklubbar och det var också en engelsman, Clem Dalton - professionell discjockey från The Beatles hemstad Liverpool - som fick fart på stället. Han hade tidigare arbetat på innestället Tiles i London och hörts i Radio Luxemburgs sändningar därifrån.

Clem Dalton var inte bara en showman, som kunde dyka upp vid skivspelarna utklädd till shejk eller kosack, utan även en musikaliskt begåvad plattvändare, specialist på dansant soul. Tack vare honom fördubblades publiksiffran jämfört med fjolåret och Pop In Club blev snabbt ett av Göteborgs populäraste tillhåll för 15-16-åringar.

Utöver Clem Dalton uppträdde två till tre popband varje kväll. Det rörde sig om landets bästa poporkestrar, flera engelska band och ett hundratal mindre kända svenska orkestrar. Efter ordinarie Lisebergssäsong var Pop In Club öppet tre-fyra kvällar i veckan.

Spooky och slutet

Den 17 januari 1969 bytte Pop In namn till Spooky - åtminstone tre dagar i veckan. Onsdagar, fredagar och söndagar var det Spooky som gäller och då höjdes åldersgränsen med några år. På lördagar däremot körde man på som vanligt, under namnet Pop In. Spooky drevs av Tages gitarrist Danne Larsson och bandets manager Börje Karlsson. 1970 tog Liseberg tillbaka driften efter Larsson och Karlsson och lokalen återgick till att hette Pop In.

Pop In gjorde sin sista säsong 1971. Säsongen efter bytte det namn till Markisen. En kortlivad historia där det spelades dansmusik som tidigare spelats på Dansetten.

Några grupper/artister som uppträdde