Visningar
Åtgärder

2017

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
I årets attraktionsnyhet Loke svingas passagerarna 42 meter upp i luften. Foto: Stefan Karlberg
Alice Cooper lockar 20 000 till Stora Scenen den 26 juli. Foto: Rockfoto
För alla som gillar Håkan Hellström är utställningen Klubbland ett måste. Foto: Stefan Karlberg
Storstjärnan Mary J. Blige uppträder på Lisebergs för första gången. Foto: Rockfoto
Det går att provåka nästa års nyhet Valkyria redan nu. Med VR-glasögon vill säga. Foto: Stefan Karlberg
Johan Glans tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare. Foto: Stefan Karlberg
44 år efter premiären är FlumeRide fortfarande en av Lisebergs populäraste attraktioner. Foto: Stefan Karlberg
Den traditionsenliga rusningen på premiärdagen. Foto: Liseberg
Kommunfullmäktige i Göteborg ger grönt ljus för Lisebergs Jubileumsprojekt - en vattenpark och ett tematiserat upplevelsehotell. Foto: Liseberg
Emmylou HarrisStora Scenen 3 augusti. Foto: Rockfoto
Haunted Mansion är en nyhet under Halloween på Liseberg. Den finns i det lika nya skräckområdet Mardrömmen vid Stora Scenen. Foto: Stefan Karlberg
En nyhet för året är att Lisebergs Trädgårdar är öppet under Jul på Liseberg. Området förvandlas till en vintersaga där bl.a. en ljusinstallation lyser upp i vintermörkret. Foto: Stefan Karlberg
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit bjuder på en mycket uppskattad konsert på Stora Scenen den 21 juni. Foto: Rockfoto
Stämningsfullt i Lisebergs Hamn för alla julbesökare. Foto: Stefan Karlberg
Helix och AtmosFear - inget för åkrädda! Foto: Stefan Karlberg
Sommarens parkkarta. Foto: Stefan Karlberg
I likhet med Mary J. Blige Lisebergsdebuterar Kris Kristofferson. Det sker på Stora Scenen den 14 juni. Foto: Rockfoto
Ruskigt värre under Halloween på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
Medeltidsområdet har med åren blivit en tradition under Jul på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
Curling är en av många idrotter som går att prova på under Olympic Day. Foto: Stefan Karlberg
Paddan smyger in längs Mölndalsån och lägger till i Lisebergs Hamn. Foto: Stefan Karlberg
Snögubbarna innanför Huvudentrén är en nyhet för året. Foto: Stefan Karlberg
Tomten däremot har hängt med länge under Jul på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
Tyrolerkänslan förstärks på klassikern Tyrolen. Väggarna fylls med prylar, tavlor och annat. Inspirationen kommer från traditionella tyrolerrestauranger i Tyskland och Österrike. Foto: Stefan Karlberg
Premiären av Lotta på Liseberg den 19 juni. Från vänster: Aninia, Magnus Johansson, Jon Henrik Fjällgren, Liamoo, Christer Sjögren, Peg Parnevik och Lotta Engberg. Foto: Stefan Karlberg
En strålande Jul på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg

Innehåll

Viktiga händelser

Loke har premiär

Årets åkattraktionsnyhet heter Loke. Det är en så kallad gyro swing som ersätter den liknande attraktionen SpinRock. Medan den sistnämnda nådde en maxhöjd på 23 meter svingar Loke passagerarna hela 42 meter upp i luften.

I Loke sitter man med ansiktet vänt utåt och benen dinglandes i en roterande gondol som pendlar upp till 120 grader. Efter att gondolen nått sitt yttersta läge svingas den i 100 km/h rakt ner mot Balder, så nära att det känns som att attraktionerna ska kollidera.

Dessvärre får Lisebergs gäster vänta på den upplevelsen. En försening i början av byggprocessen gör att attraktionen inte hinner bli körklar till premiärdagen.

– Det är jättetråkigt att inte kunna köra Loke under premiärhelgen. Vi har jobbat dygnet runt för att hinna men vi behöver några extra dagar för att få de sista detaljerna på plats, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Loke har i stället publik premiär den 29 april.

Sagoslottet försvinner

En gammal klassiker tackar för sig när Sagoslottet rivs. Attraktionen invigdes 1968 (då den hette Peter Pan) och otaliga göteborgare och turister har åkt runt i sagornas värld och stött på Peter Pan, Törnrosa, Alice i Underlandet och, såklart, den nakne kejsaren med sin stora mage.

Efter totalt 50 säsonger, och cirka 19 miljoner åkturer (Vår Lilla Värld och Peter Pan inräknat), görs sista åkturen den 27 augusti. Dagen efter inleds rivningen. Ytan som Sagoslottet stod på blir en del av 2018 års attraktionsnyhet Valkyria.

Håkan Hellström får egen utställning

Tidigare hade Evert Taube en utställning på Liseberg. I år är det Håkan Hellströms tur. I Klubbland, med underrubriken ”I huvudet på Håkan Hellström”, gör besökarna ett djupdyk i Håkans universum. Från pojkrum och GAIS, till sjömanskostym på Jazzhuset, till ett utsålt Ullevi. Trots att utställningen uppskattas är det få som besöker den under våren. Anledningen anses vara den extra entréavgiften på 75 kr.

– Folk känner till utställningen och har velat se den, men tycker att det är för mycket att lägga 75 kronor när man redan betalat inträde till parken, säger Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson.

I mitten av juni slopas entréavgiften och med fri entré kommer besökarna. När Liseberg stänger för säsongen har 54 000 människor sett utställningen.

Grönt ljus för Lisebergs Jubileumsprojekt

Den 23 februari säger kommunfullmäktige i Göteborg ja till Lisebergs Jubileumsprojekt där Liseberg, inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021, avser bygga en vattenpark och ett tematiserat upplevelsehotell söder om den befintliga nöjesparken. Satsningen beräknas kosta cirka 1,9 miljarder kronor (2016 års prisnivå) och är den i särklass största investeringen så långt i Lisebergshistorien.

Med hotellet och vattenparken hoppas Liseberg dels kunna locka besökare året runt. Dessutom vill man erbjuda långväga gäster en möjlighet att bo alldeles i anslutning till nöjesparken.

Boo Kinntorph avlider

Den 16 mars går Lisebergs tidigare VD Boo Kinntorph ur tiden. Han anställdes 1973 och slutade först 1993. Med stor kreativitet, inspiration och ett ibland okonventionellt arbetssätt skapade han en vision och en ”generalplan” som skulle utveckla Liseberg till Sveriges ledande besöksattraktion.

Attraktioner som LisebergsLoopen och Lisebergbanan blev klassiker i Lisebergs historia. Steget över Mölndalsån till Å andra sidan var en hjärtefråga för Bosse som insåg nödvändigheten av att parken måste kunna växa. Lisebergstornet, Storgatan och Lisebergshallen var andra storsatsningar som bar Bosses signum.

Med Liseberg som plattform blev Bosse också en stor profil i den internationella nöjesbranschen. Han blev den förste, icke amerikanske ordföranden i nöjesparkernas organisation IAAPA. Där bidrog han kraftigt till den globala utvecklingen av verksamheten och invaldes 1996 i nöjesparkernas Hall of Fame.

Valkyria tar form

Det händer saker bakom kulisserna. Stora saker. Sakta men säkert breder 2018 års stora nyhet Valkyria ut sig över södra delen av parken. Bygget får konsekvenser: Waterball är stängd delar av sommarsäsongen och skräckområdet Distrikt Z flyttas från Balderområdet till Stora Scenenområdet där det byter namn till Mardrömmen. Jukebox håller stängt under Jul på Liseberg och Slänggungan monteras ner för att byggas upp på annan plats 2018.

Flera storstjärnor på Lisebergs scener

Precis som tidigare under 2010-talet fortsätter Liseberg att bjuda publiken på klassiska artister. Alice Cooper och Emmylou Harris har Lisebergsvana sedan tidigare medan Kris Kristofferson och Mary J. Blige debuterar i nöjesparken. Alice Cooper drar stört publik av samtliga artister årets – 20 000 – medan Mary J. Blige ses av 16 000.

På tio i topp-listan hittar vi även svenska storheter som First Aid Kit, Ghost, Magnus Uggla, Veronica Maggio, The Hellacopters och Henrik Berggren som gjorde efterlängtad comeback i ramljuset.

Legendariska satsningar i Balderområdet

Under innevarande och kommande år satsar Liseberg omkring 250 miljoner kronor på nya attraktioner och tematisering av det 8 000 kvadratmeter stora området vid Balder. Inspiration hämtas från nordiska myter och legender och innebär bland annat att Balder får sällskap av de nya åkattraktionerna Loke (2017) och Valkyria (2018).

Nyheter i korthet

 • Efter 16 år på Liseberg lämnar Burger King Liseberg. Den amerikanska hamburgerkedjan ersätts av den svenska diton Max.
 • Kupongpriset höjs från 20 kr till 22 kr.
 • Skjutspelet Ragnarök, i vilket man skjuter armborst, är nytt för året. Det placeras i Balderområdet, på samma plats där Golfslaget tidigare fanns. Det sistnämnda flyttas till en ny plats.
 • Äteriet förvandlas till Mattorget. Där serveras det wok, kebab och tex mex.
 • Johan Glans tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare.
 • En ljusshow, kallad En vinterdröm, spelas varje kväll under Jul på Lisebergi området Drömmarnas Jul vid Stora scenen.
 • Liseberg utses till Europas fjärde bästa nöjespark vid European Star Awards.
 • Scener ur filmen Ted – För kärlekens skull spelas in på Liseberg.
 • Den 16 augusti inträffar en allvarlig arbetsplatsolycka. En ung kvinna får flera frakturer sedan hon blir överkörd av den traktor som hon nyligen parkerat för att tanka.
 • Lisebergs VD Andreas Andersen tar över ordförandeskapet i IAAPA, den internationella branschorganisationen för nöjesparker och attraktioner.
 • Skådespelaren Stig Grybe går bort den 1 februari, 88 år gammal. Grybe uppträdde på Liseberg många gånger, bland annat i Sugar – den första föreställningen som spelades i Lisebergshallen.
 • Tre bikupor, innehållande cirka 180 000 bin, placeras i badbacken mellan Huvudentrén och Korsvägen. Åtgärden är en del i Lisebergs miljö- och hållbarhetsarbete. Dessvärre bidrar bina med vissa problem under sensommaren, främst ur arbetsmiljösynpunkt, så därför väljer man att pausa biprojektet tillsvidare.
 • För den som är otålig går det redan denna säsong att provåka 2018 års attraktionsnyhet Valkyria. Som VR-upplevelse vill säga.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att se hela underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Temadagar

Mat och dryck

Restauranger & caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Butiker

Fakta

Öppettider

Sommar: 22 april-1 oktober

Halloween: 13 oktober-5 november

Jul på Liseberg: 17 november-30 december

Priser

Entré: (fri entré för barn under 110 cm)

Allt-i-Ett: 1 dag: , 2 dagar:

Stora Åkpasset: 1 dag: , 2 dagar:

Lilla Åkpasset: 1 dag: , 2 dagar:

Lisebergshäfte:

Åkkupong:

Spökhotellet Gasten: (40 kr med Åkpass)

Femkamp:

Lisebergskort:

Stora Guldpasset:

Lilla Guldpasset:

Statistik

Antal besökare:

Sålda Lisebergkort: