Visningar
Åtgärder

Jubileumskarusellen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1963-1977

Jubileumskarusellen var en karusell som hyrdes speciellt till firandet av Liseberg 40-årsjubileum 1963. 1979 bytte den namn till Ponnykarusellen.

Det unika med Jubileumskarusellen var att den enligt uppgift tillverkades 1923, samma år som Liseberg öppnade. Efter en lång tids letande fann man karusellen i Tyskland där den gick under namnet ”Palatzkarusell”. I likhet med andra karuseller från den tiden innehöll den ett positiv som spelade musik under åkturen.

Till säsongen 1964 övergick hyresavtalet till ett köp och karusellen levde sedan vidare på Liseberg till hösten 1977 då den monterades ner för renovering. 1979 var den tillbaka i parken, då under nya namnet Ponnykarusellen.

Kuriosa

Att Jubileumskarusellen byggdes exakt på året 1923 kan ha varit en passande efterhandskonstruktion. I en tidningsintervju från 1966 berättade Gunnar Månsson, som under många år köpte och ägde en stor del av Lisebergs åkattraktioner och spel, att karusellen var ett franskt arkitektprov till Parisutställningen 1925.

”Den byggdes i två exemplar. Det ena förföll i Frankrike men karusell nummer två återfanns i Tyskland av dir Månsson och hämtades, trots tyska protester, till Liseberg för några år sedan. Det lär inte finnas många karuseller kvar av samma kvalitet” gick det att läsa i samma artikel.

Ett, eller ett par, år hit eller dit må vara hänt. Betydligt värre var det 1979 då Jubileumskarusellen hade renoverats och bytt namn till Ponnykarusellen. Då hette det att karusellen byggdes 1875!

Biljettpris

  • 1965: 50 öre (både vuxna och barn)