Visningar
Åtgärder

VM-galan 1990

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
After Shave framförde den svenska VM-låten Ciao Ciao Italia. Foto: Liseberg

Den 2 juni 1990 var det direktsänd gala från Stora Scenen inför fotbollslandslagets avresa till VM i Italien. I den två 90 minuter långa galan, döpt till Ciao Ciao Italia, medverkade förutom förbundskapten Olle Nordin och hans landslagstrupp även Kurt Olsson och Arne, Lena Philipsson, Galenskaparna och After Shave, Jörgen Mörnbäck, Lasse Holm, Tommy Nilsson samt svensk fotbolls nya och gamla VM-hjältar med Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Kurre Hamrin i spetsen. Galan leddes av Ingvar Oldsberg och musiken stod Curt-Eric Holmqvists VM-band för.

Vid ankomsten till Liseberg samlades landslagstruppen framför Lisebergsteatern för lagfotografering. Efter den spreds spelarna med vinden till nöjesparkens alla hörn. Glenn Hysén tog med sonen till FlumeRide, Thomas Ravelli sprang runt med videokameran och VM-debutanterna Tomas Brolin och Ulrik Jansson tog sikte på LisebergsLoopen.

När galan väl drog igång klockan 21 hade vädret försämrats. I samband med Lena Philipssons uppträdande övergick duggregnet till ösregn och en kylig vind drog in över Liseberg. Paraplyer och parasoller for upp och scenarbetarna gjorde sitt bästa för att hålla artister och fotbollsspelare torra. Kvällens prestation stod Knut Agnred och Per Fritzell i After Shave för då de gemensamt tappade balansen i halkan och gemensamt vann den tillbaka, utan att tappa vare sig röst eller rörelseriktning. Maradona-klass!

Vad ingen visste denna kväll var att Sverige skulle åka ur VM med dunder och brak efter de numera klassiska resultaten 1-2, 1-2, 1-2 i gruppspelet. Inför turneringen var det dock inget fel på självförtroendet. När Ingvar Oldsberg bad förre förbundskaptenen Georg "Åby" Ericson om ett förhandstips vittnade svaret om vilka förväntningar som fanns på laget.

"Det är så duktiga grabbar så jag tror att de kan gå hur långt som helst (…) Det kan bli långt det. Även om det kanske inte blir final så är det fantastiskt om ni går till semifinal. Det är bra om ni går till kvartsfinal (…) Det beror på vilka ni får möta efter gruppspelet."

Kuriosa

När det blev känt i media att VM-galan skulle anordnas rapporterades att det fanns förhoppningar om att rockikonen Rod Stewart, fotbollslegendaren Pelé och det svenska stjärnbandet Roxette skulle uppträda. Av dessa förhoppningar blev det alltså ingenting.

Bildgalleri