Visningar
Åtgärder

Swe-Danes

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Swe-Danes: Svend Asmussen, Alice Babs och Ulrik Neumann. Foto: Okänd
Trion hyllas efter sitt sista framträdande i Cabarethallen den 3 september 1961. Foto: Kamerareportage

Swe-Danes var en dansk-svensk sång- och musiktrio, aktiv 1958–1962, bestående av Svend Asmussen, Ulrik Neumann och Alice Babs. Efter att ha sjungit tillsammans i revyn "Evergreens" på Folkan i Stockholm 1957 slog de sina påsar ihop och med hjälp av Fritz Persson som gruppens impressario blev de ett namn i Skandinavien, Tyskland, England och även i USA.

På Liseberg

Avskedet

Den 3 september 1961 gjorde Babs, Asmussen och Neumann sitt sista framträdande på Liseberg. Åtminstone tillsammans. Kort därefter splittrades trion.

- Det är slut på turnerandet. Jag kommer att ägna mig åt familjen i stället och ska bara syssla lite med ströuppträdanden, grammofoninspelningar och eventuellt några program åt Sveriges Radio, sa Alice Babs efter det sista framträdandet..

Press

"De 20 000 som bildade ram runt dammen framför Lisebergs stora scen, bjöds på kvällssol - bara den värd entréavgiften - och ett fantastiskt showprogram. 'The Sweedanes' och Hallbergs trio var precis så bra som man haft anledning att vänta sig - någon annan ensemble i deras genre finns ju inte att jämföra med." - GT, 21 juli 1960.

"Det nya nummer där Alice, Svend och Ulrik imiterade diverse instrument var också skickligt framfört. Vackra blomster och långvariga applåder belönade den roliga halvtimmen." - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 21 juli 1960.

"Dock vill man gärna göra en mild invändning mot deras allt för kasperartade program. De tre är väl i första hand välkända som musiker och sångerska och inte som en crazytrupp. [...] Men låt vara, anrättningen serverades på ett delikat sätt, som ingalunda tog bort det fina ryckte som den svensk-danska lilla musicalgruppen åstadkommit." - Ny Tid, 21 juli 1960.

"Det är svårt att skriva om Swe-danes därför att så många superlativer tumlar upp ur minnet. Det är ju inte med stora ord dessa världsartister ska hyllas. Det vore att profanera deras elegans, deras intimitet och musikalitet." - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 5 augusti 1961.