Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Stjärnscenen"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 
[[Bild:Stjarnscenen-okant-1.jpg|thumb|Foto: Liseberg]]
 
[[Bild:Stjarnscenen-okant-1.jpg|thumb|Foto: Liseberg]]
 +
[[Bild:Evert-Taube-1961-1.jpg|thumb|[http://sv.wikipedia.org/wiki/Evert_Taube Evert Taube] uppträder på [[Stjärnscenen]] [[1961]]. I bakgrunden syns lustiga huset [[Glada Tyrolen]]. Foto: Kamerareportage]]
 
'''1960-1972'''
 
'''1960-1972'''
  

Versionen från 7 oktober 2013 kl. 15.12

Foto: Liseberg
Evert Taube uppträder på Stjärnscenen 1961. I bakgrunden syns lustiga huset Glada Tyrolen. Foto: Kamerareportage

1960-1972

Innehåll

Bakgrund

Söndagen den 13 september 1959 är det säsongsavslutning på Liseberg. På Stora Friluftsscenen uppträder den populära danska sånggruppen Nina & Frederik. På huvudkontoret, cirka hundra meter därifrån, sitter Lisebergs verkställande direktör Einar Ekström och arbetar. Han hör knappt ett ljud från konserten.

I detta ögonblick föds en tanke i det ekströmska huvudet. Liseberg behöver en ny friluftsscen. En scen som har direktkontakt mellan artist och publik. På nästa styrelsemöte berättar han om sina planer och ett halvår senare är den på plats – Stjärnscenen.

Första säsongen

Meningen var att bjuda på andra artister än de som uppträdde på Stora Friluftsscenen, där främst luftakrobater höll till. Stjärnscenen var hypermodern, med de allra senaste inom ljud och ljus, och tack vara den kuperade terrängen fick bortåt 15 000 personer plats framför scenen.

Först ut på scenen var den göteborgska jazzsångargruppen The Skyliners. Ett par dagar senare, den 30 april för att vara exakt, invigdes scenen officiellt av revykungen Karl Gerhard. Bland artisterna som uppträdde på Stjärnscenen detta år märks, förutom Karl Gerhard, även Monica Zetterlund, Siw Malmkvist, Annalisa Ericson, Sonya Hedenbratt, Lasse Dahlquist och The Frazers, som senare bytte namn till The Spotnicks.

Popstop på Liseberg

Programmet på Stjärnscenen var av varierande slag, men ganska snart blev den centrum för den snabbt växande popmusiken. Tonårshysterin flödade och den ena konserten var vildare än den andra. 1965 gick det så långt att ett antal konserter fick ställas in på grund av publikkaos.

Händelsen som ledde fram till det inträffade den 3 september då den engelska popgruppen The Kinks uppträdde. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen fick polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.

The Kinks var bokade för ytterligare en spelning den 4 september men den ställdes in. Även inplanerade konserter med Hep Stars, Sten & Stanley, The Mascots, Streaplers och The Shanes ströks från programmet. ”Popstop på Liseberg” skrev pressen.

– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, sa Lisebergs VD Olof Calderon.

Men det kunde även gå lugnare till. Ibland var det rena familjeidyllen på söndagarna med varm korv, spunnet socker och glass som tilltugg till underhållningen.

Stjärnkavalkad

Stjärnscenen gjorde verkligen skäl för sitt namn. På den scenen uppträdde en mängd storheter, allt från Jimi Hendrix, Cornelis Vreeswijk och Dusty Springfield till Ted Gärdestad, Evert Taube, Anita O'Day och Led Zeppelin, som faktiskt gjorde sin åttonde spelning någonsin på just Stjärnscenen.

Slutet

Allt har sitt slut. Så även sagan om Stjärnscenen. När södra området skulle storstädas inför 60-årsjubiléet 1973 revs scenen för att ge plats åt det årets stora attraktionsnyhet FlumeRide.

Fakta

Arkitekt: Gunnar Aspe

Byggmästare: Erland Tilly

Kostnad: Cirka en miljon kronor

Plats: Attraktionsplatsen söder om Restaurant Ekebacken (senare Tyrolen)