Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Stjärnscenen"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
 
(23 mellanliggande versioner av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
[[Bild:Stjarnscenen-okant-1.jpg|thumb|Konserterna på Stjärnscenen lockade ofta storpublik vilket gjorde framkomligheten svår i södra parken. Foto: Liseberg]]
 
[[Bild:Stjarnscenen-okant-1.jpg|thumb|Konserterna på Stjärnscenen lockade ofta storpublik vilket gjorde framkomligheten svår i södra parken. Foto: Liseberg]]
[[Bild:Evert-Taube-1961-1.jpg|thumb|[http://sv.wikipedia.org/wiki/Evert_Taube Evert Taube] uppträder på Stjärnscenen [[1961]]. I bakgrunden syns lustiga huset [[Glada Tyrolen]]. Foto: Kamerareportage]]
+
[[Bild:Gerhard-60-1.jpg|thumb|[[Karl Gerhard]] invigde scenen den 30 april [[1960]]. Foto: Kamerareportage]]
[[Bild:Jimi-Hendrix-1967-2.jpg|thumb|[[1967]] gjorde [[Jimi Hendrix]] tre spelningar på Liseberg, bland annat denna, på Stjärnscenen, den 12 september. Foto: Kamerareportage]]
+
[[Bild:Evert-Taube-1961-1.jpg|thumb|[[Evert Taube]] uppträdde på Stjärnscenen [[1961]]. I bakgrunden syns det lustiga huset [[Glada Tyrolen]]. Foto: Kamerareportage]]
[[Bild:Tages-1967-1.jpg|thumb|Ett skumbad fyller [[Stjärnscenen]] när Popgruppen [http://sv.wikipedia.org/wiki/Tages Tages] i ett skumbad på avslutningsdagen [[1967]]. Foto: Kamerareportage]]
+
[[Bild:Jimi-Hendrix-1967-2.jpg|thumb|[[1967]] gjorde [[Jimi Hendrix]] sex framträdanden på Liseberg. Bland annat detta, på Stjärnscenen, den 12 september. Foto: Kamerareportage]]
[[Bild:Led-Zeppelin-1968-1.jpg|thumb|[http://sv.wikipedia.org/wiki/Led_Zeppelin Led Zeppelin] uppträder som New Yardbirds konsert på [[Stjärnscenen]] den 15 september [[1967]]. Foto: Sten-Åke Isacson]]
+
[[Bild:Tages-1967-1.jpg|thumb|Ett skumbad fyllde Stjärnscenen när [[Tages]] spelade på avslutningsdagen [[1967]]. Foto: Kamerareportage]]
 +
[[Bild:Led-Zeppelin-1968-1.jpg|thumb|[[Led Zeppelin]] uppträdde som New Yardbirds den 15 september [[1968]]. Foto: Sten-Åke Isacson]]
 +
[[Bild:Ted-Gardestad-1972-1.jpg|thumb|Publikkaos i samband med [[Ted Gärdestads]] och  [[Lena Anderssons]] konsert [[1972]]. Foto: Liseberg]]
 +
 
 
'''1960-1972'''
 
'''1960-1972'''
  
== Bakgrund ==
+
= Bakgrund =
  
Söndagen den 13 september [[1959]] är det säsongsavslutning på Liseberg. På [[Stora Scenen|Stora Friluftsscenen]] uppträder den populära danska sånggruppen [http://en.wikipedia.org/wiki/Nina_%26_Frederik Nina & Frederik]. På huvudkontoret, cirka hundra meter därifrån, sitter Lisebergs verkställande direktör Einar Ekström och arbetar. Han hör knappt ett ljud från konserten.
+
Söndagen den 13 september [[1959]] är det säsongsavslutning på Liseberg. På [[Stora Scenen|Stora Friluftsscenen]] uppträder den populära danska sånggruppen [[Nina & Frederik]]. På huvudkontoret, cirka hundra meter därifrån, sitter Lisebergs verkställande direktör [[Einar Ekström]] och arbetar. Han hör knappt ett ljud från konserten.
  
I detta ögonblick föds en tanke i det ekströmska huvudet. Liseberg behöver en ny friluftsscen. En scen som har direktkontakt mellan artist och publik. På nästa styrelsemöte berättar han om sina planer och ett halvår senare är den på plats Stjärnscenen.
+
I detta ögonblick föds en tanke i det ekströmska huvudet. Liseberg behöver en ny friluftsscen. En scen som har direktkontakt mellan artist och publik. På nästa styrelsemöte berättar han om sina planer och ett halvår senare är den på plats - Stjärnscenen.
  
== Första säsongen ==
+
För att ge plats åt den nya scenen flyttades [[Virvelvinden]]. Sedan ett antal år tillbaka hade den stått på attraktionsplatsen söder om restaurant [[Tyrolen|Ekebacken]] men placerades nu närmare [[Södra entrén|södra entrén]].
 +
 
 +
= Första säsongen =
  
 
Meningen var att bjuda på andra artister än de som uppträdde på [[Stora Scenen|Stora Friluftsscenen]], där främst luftakrobater höll till. Stjärnscenen var hypermodern, med de allra senaste inom ljud och ljus, och tack vara den kuperade terrängen fick bortåt 15 000 personer plats framför scenen.
 
Meningen var att bjuda på andra artister än de som uppträdde på [[Stora Scenen|Stora Friluftsscenen]], där främst luftakrobater höll till. Stjärnscenen var hypermodern, med de allra senaste inom ljud och ljus, och tack vara den kuperade terrängen fick bortåt 15 000 personer plats framför scenen.
  
Först ut på scenen var den göteborgska jazzsångargruppen The Skyliners. Ett par dagar senare, den 30 april för att vara exakt, invigdes scenen officiellt av revykungen [http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Gerhard Karl Gerhard]. Bland artisterna som uppträdde på Stjärnscenen detta år märks, förutom [http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Gerhard Karl Gerhard], även [http://sv.wikipedia.org/wiki/Monica_Zetterlund Monica Zetterlund], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Siw_Malmkvist Siw Malmkvist], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Annalisa_Ericson Annalisa Ericson], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Sonya_Hedenbratt Sonya Hedenbratt], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Lasse_Dahlquist Lasse Dahlquist] och The Frazers, som senare bytte namn till [http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Spotnicks The Spotnicks].
+
Först ut på scenen var den göteborgska jazzsångargruppen The Skyliners. Ett par dagar senare, den 30 april för att vara exakt, invigdes scenen officiellt av revykungen [[Karl Gerhard]]. Bland artisterna som uppträdde på Stjärnscenen detta år märks, förutom Gerhard, även [[Monica Zetterlund]], [[Siw Malmkvist]], [[Annalisa Ericson]], [[Sonya Hedenbratt]], [[Lasse Dahlquist]] och [[The Spotnicks|The Frazers]], som senare bytte namn till [[The Spotnicks]].
  
== Popstop på Liseberg ==
+
= Popstopp på Liseberg =
  
 
Programmet på Stjärnscenen var av varierande slag, men ganska snart blev den centrum för den snabbt växande popmusiken. Tonårshysterin flödade och den ena konserten var vildare än den andra. [[1965]] gick det så långt att ett antal konserter fick ställas in på grund av publikkaos.
 
Programmet på Stjärnscenen var av varierande slag, men ganska snart blev den centrum för den snabbt växande popmusiken. Tonårshysterin flödade och den ena konserten var vildare än den andra. [[1965]] gick det så långt att ett antal konserter fick ställas in på grund av publikkaos.
  
Händelsen som ledde fram till det inträffade den 3 september då den engelska popgruppen [http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Kinks The Kinks] uppträdde. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen fick polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.
+
Händelsen som ledde fram till det inträffade den 3 september då den engelska popgruppen [[The Kinks]] uppträdde. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen fick polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.
  
[http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Kinks The Kinks] var bokade för ytterligare en spelning den 4 september men den ställdes in. Även inplanerade konserter med [http://sv.wikipedia.org/wiki/Hep_Stars Hep Stars], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Sten_%26_Stanley Sten & Stanley], [http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Mascots The Mascots], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Streaplers Streaplers] och [http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Shanes The Shanes] ströks från programmet. ”Popstop på Liseberg” skrev pressen.
+
The Kinks var bokade för ytterligare en spelning den 4 september men den ställdes in. Även inplanerade konserter med [[Hep Stars]], [[Sten & Stanley]], [[The Mascots]], [[Streaplers]] och [[The Shanes]] ströks från programmet. ”Popstopp på Liseberg” skrev pressen.
  
– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, sa Lisebergs VD Olof Calderon.
+
– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, sa Lisebergs vd [[Olof Calderon]].
  
 
Men det kunde även gå lugnare till. Ibland var det rena familjeidyllen på söndagarna med varm korv, spunnet socker och glass som tilltugg till underhållningen.
 
Men det kunde även gå lugnare till. Ibland var det rena familjeidyllen på söndagarna med varm korv, spunnet socker och glass som tilltugg till underhållningen.
  
== Stjärnkavalkad ==
+
= Stjärnkavalkad =
 +
 
 +
Stjärnscenen gjorde verkligen skäl för sitt namn. På scenen uppträdde en mängd storheter, allt från [[Jimi Hendrix]], [[Cornelis Vreeswijk]] och [[Dusty Springfield]] till [[Ted Gärdestad]], [[Evert Taube]], [[Anita O'Day]] och [[Led Zeppelin]], som faktiskt gjorde sin åttonde spelning någonsin på just Stjärnscenen.
 +
 
 +
= Slutet =
  
Stjärnscenen gjorde verkligen skäl för sitt namn. På den scenen uppträdde en mängd storheter, allt från [[Jimi Hendrix]], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Vreeswijk Cornelis Vreeswijk] och [http://sv.wikipedia.org/wiki/Dusty_Springfield Dusty Springfield] till [http://sv.wikipedia.org/wiki/Ted_G%C3%A4rdestad Ted Gärdestad], [http://sv.wikipedia.org/wiki/Evert_Taube Evert Taube], [http://en.wikipedia.org/wiki/Anita_O%27Day Anita O'Day] och [http://sv.wikipedia.org/wiki/Led_Zeppelin Led Zeppelin], som faktiskt gjorde sin åttonde spelning någonsin på just Stjärnscenen.  
+
Allt har sitt slut. Så även sagan om Stjärnscenen. När södra området skulle storstädas inför 50-årsjubiléet [[1973]] revs scenen för att ge plats åt det det årets stora attraktionsnyhet [[FlumeRide]]. Liseberg räknade med att rivningen av Stjärnscenen skulle innebära en besparing på 200 000 kronor. Med tanke på att [[FlumeRide]] kostade totalt 8 miljoner kronor var det välbehövliga sparpengar.
  
== Slutet ==
+
= Minnen =
  
Allt har sitt slut. Så även sagan om Stjärnscenen. När södra området skulle storstädas inför 60-årsjubiléet 1973 revs scenen för att ge plats åt det årets stora attraktionsnyhet [[FlumeRide]].
+
"Jag saknar verkligen gamla fina ’Stjärnscenen’ där det kryllade av folk och där gubbarna vid de olika attraktionerna hötte med näven om man uppträdde en sekund längre än uppgjort." - [[Lasse Dahlquist]], GT-bilagan Liseberg Extra, 1976.
  
== Fakta ==
+
= Fakta =
  
 
'''Arkitekt:''' Gunnar Aspe
 
'''Arkitekt:''' Gunnar Aspe

Nuvarande version från 12 november 2020 kl. 19.44

Konserterna på Stjärnscenen lockade ofta storpublik vilket gjorde framkomligheten svår i södra parken. Foto: Liseberg
Karl Gerhard invigde scenen den 30 april 1960. Foto: Kamerareportage
Evert Taube uppträdde på Stjärnscenen 1961. I bakgrunden syns det lustiga huset Glada Tyrolen. Foto: Kamerareportage
1967 gjorde Jimi Hendrix sex framträdanden på Liseberg. Bland annat detta, på Stjärnscenen, den 12 september. Foto: Kamerareportage
Ett skumbad fyllde Stjärnscenen när Tages spelade på avslutningsdagen 1967. Foto: Kamerareportage
Led Zeppelin uppträdde som New Yardbirds den 15 september 1968. Foto: Sten-Åke Isacson
Publikkaos i samband med Ted Gärdestads och Lena Anderssons konsert 1972. Foto: Liseberg

1960-1972

Innehåll

[redigera] Bakgrund

Söndagen den 13 september 1959 är det säsongsavslutning på Liseberg. På Stora Friluftsscenen uppträder den populära danska sånggruppen Nina & Frederik. På huvudkontoret, cirka hundra meter därifrån, sitter Lisebergs verkställande direktör Einar Ekström och arbetar. Han hör knappt ett ljud från konserten.

I detta ögonblick föds en tanke i det ekströmska huvudet. Liseberg behöver en ny friluftsscen. En scen som har direktkontakt mellan artist och publik. På nästa styrelsemöte berättar han om sina planer och ett halvår senare är den på plats - Stjärnscenen.

För att ge plats åt den nya scenen flyttades Virvelvinden. Sedan ett antal år tillbaka hade den stått på attraktionsplatsen söder om restaurant Ekebacken men placerades nu närmare södra entrén.

[redigera] Första säsongen

Meningen var att bjuda på andra artister än de som uppträdde på Stora Friluftsscenen, där främst luftakrobater höll till. Stjärnscenen var hypermodern, med de allra senaste inom ljud och ljus, och tack vara den kuperade terrängen fick bortåt 15 000 personer plats framför scenen.

Först ut på scenen var den göteborgska jazzsångargruppen The Skyliners. Ett par dagar senare, den 30 april för att vara exakt, invigdes scenen officiellt av revykungen Karl Gerhard. Bland artisterna som uppträdde på Stjärnscenen detta år märks, förutom Gerhard, även Monica Zetterlund, Siw Malmkvist, Annalisa Ericson, Sonya Hedenbratt, Lasse Dahlquist och The Frazers, som senare bytte namn till The Spotnicks.

[redigera] Popstopp på Liseberg

Programmet på Stjärnscenen var av varierande slag, men ganska snart blev den centrum för den snabbt växande popmusiken. Tonårshysterin flödade och den ena konserten var vildare än den andra. 1965 gick det så långt att ett antal konserter fick ställas in på grund av publikkaos.

Händelsen som ledde fram till det inträffade den 3 september då den engelska popgruppen The Kinks uppträdde. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen fick polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.

The Kinks var bokade för ytterligare en spelning den 4 september men den ställdes in. Även inplanerade konserter med Hep Stars, Sten & Stanley, The Mascots, Streaplers och The Shanes ströks från programmet. ”Popstopp på Liseberg” skrev pressen.

– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, sa Lisebergs vd Olof Calderon.

Men det kunde även gå lugnare till. Ibland var det rena familjeidyllen på söndagarna med varm korv, spunnet socker och glass som tilltugg till underhållningen.

[redigera] Stjärnkavalkad

Stjärnscenen gjorde verkligen skäl för sitt namn. På scenen uppträdde en mängd storheter, allt från Jimi Hendrix, Cornelis Vreeswijk och Dusty Springfield till Ted Gärdestad, Evert Taube, Anita O'Day och Led Zeppelin, som faktiskt gjorde sin åttonde spelning någonsin på just Stjärnscenen.

[redigera] Slutet

Allt har sitt slut. Så även sagan om Stjärnscenen. När södra området skulle storstädas inför 50-årsjubiléet 1973 revs scenen för att ge plats åt det det årets stora attraktionsnyhet FlumeRide. Liseberg räknade med att rivningen av Stjärnscenen skulle innebära en besparing på 200 000 kronor. Med tanke på att FlumeRide kostade totalt 8 miljoner kronor var det välbehövliga sparpengar.

[redigera] Minnen

"Jag saknar verkligen gamla fina ’Stjärnscenen’ där det kryllade av folk och där gubbarna vid de olika attraktionerna hötte med näven om man uppträdde en sekund längre än uppgjort." - Lasse Dahlquist, GT-bilagan Liseberg Extra, 1976.

[redigera] Fakta

Arkitekt: Gunnar Aspe

Byggmästare: Erland Tilly

Kostnad: Cirka en miljon kronor

Plats: Attraktionsplatsen söder om Restaurant Ekebacken (senare Tyrolen)