Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Raketbanan"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rad 24: Rad 24:
  
 
Leverantör: Friedrich Heyn, Neustadt
 
Leverantör: Friedrich Heyn, Neustadt
 +
 +
Ägare: E. A. Norberg
  
 
Beräknad kostnad: 25 000 kronor (inkl. frakt, tull och montering)
 
Beräknad kostnad: 25 000 kronor (inkl. frakt, tull och montering)

Versionen från 15 september 2020 kl. 19.25

Raketbanan, 1938 års stora attraktionsnyhet. Till höger skymtar taket till Tyrolerrestauranten, restaurangen som senare kom att heta Tyrolen. Foto: Okänd

1938-1941

”Jag har en gång spått att Lindholm ska bli nöjespappa på planeten Venus. Nu har han tagit ett stort steg i denna riktning genom att inrätta en raketbana till månen.”

Uttalandet gjordes av Stadsfullmäktiges första vice ordförande, doktor Olof Forselius i samband med pressvisningen 1938. Förövrigt samma man som gav namn åt Dr Forselius Gata i Göteborg.

Lisebergs vd Herman Lindholm hade inför året utlovat en raketbana, som han beskrev som ”en resa till månen” (faktum var att attraktionens originalnamn var ”resan till månen”). Det var Lindholm och styrelsekollegan Erik Bergendahl som hittade Raketbanan när de besökte den tyska nöjesparken Dom vintern 1936.

1938 var behovet av en spektakulär attraktionsnyhet stort på Liseberg. Det var därför en mycket nöjd Herman Lindholm som presenterade Raketbanan.

- Det är en av senare tiders nöjsammaste förströelser och inte så litet sensationell, sa han.

Raketbanan hade torpedformade vagnar och en hastighet som beskrevs som svindlande. Farten åstadkom de två elektriska motorerna om två, respektive 20 hästkrafter.

Attraktionen hann inte bli klar till premiärdagen utan körde sina första passagerare drygt två veckor senare.

”Alla de som åkte tycktes vara belåtna med att uppleva fartens tjusning. Den är trevligt dekorerad och har tydligen förutsättningar att slå an” skrev Ny Tid den 18 maj, dagen efter jungfrufärden.

Raketbanan togs bort efter säsongen 1941. Från 1942 och åtminstone över sommaren 1944 hyrde Liseberg ut attraktionen till Osvald Arnholdt Olsson. Oklart på vilken plats i Sverige som han placerade den. På Liseberg ersattes Raketbanan av Mont Blanc.

Fakta

Leverantör: Friedrich Heyn, Neustadt

Ägare: E. A. Norberg

Beräknad kostnad: 25 000 kronor (inkl. frakt, tull och montering)

Plats: Attraktionsplatsen söder om Tyrolerrestauranten (senare Tyrolen)