Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Projekt som inte genomfördes"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 +
= 1952 =
 +
 +
'''American Fun House'''
 +
 +
Lisebergs vd [[Einar Ekström]] föreslog att en attraktion med namnet American Fun House skulle hyras och placeras framför [[Lilla Friluftsscenen]]. Lisebergs styrelse gav dock tummen ner vilket resulterade i att folk gick miste om ett besök i detta, förmodade, lustiga hus.
 +
 
= 1959 =
 
= 1959 =
  

Versionen från 5 november 2019 kl. 17.59

Innehåll

1952

American Fun House

Lisebergs vd Einar Ekström föreslog att en attraktion med namnet American Fun House skulle hyras och placeras framför Lilla Friluftsscenen. Lisebergs styrelse gav dock tummen ner vilket resulterade i att folk gick miste om ett besök i detta, förmodade, lustiga hus.

1959

"Luftlinbanan"

Frågan om hur människor på ett smidigt sätt ska ta sig upp på berget stöttes och blöttes många gånger innan rulltrappan i söder tillslut byggdes 1986. I mars 1959 visade Lisebergs vd Einar Ekström ett förslag på en "luftlinabana" som, i stället för en rulltrappa, skulle kunna vara lösningen på problemet.

1970

Den snurrande spiraltrappan

I slutet av 1967, då utformningen av det nya södra området tog form, fanns planer på att presentera "den snurrande spiraltrappan" till säsongen 1970. I skissförslaget för det nya södra området, daterat 17 november 1967, går att läsa följande:

Till säsongen 1970 bedömes även den snurrande spiraltrappan vara klar. Den placeras intill gamla bergbanan och förbinder översta våningen med marken. Trappan är kombinerad med en fast rutschbana som löper utanför spiralen. Det bör påpekas den mycket strategiska placering som trappan får. Den kommer att synas på stort avstånd från det centrala gångstråket och kommer vara förbindelselänk eller skiljare mot framtida byggnation på gamla bergbanans plats och ev. mot Balders Hage. Trappan torde ha förutsättningar att bli en symbol och en mycket speciell "attraktion", som kan beteckna Södra området eller hela Liseberg.

Idén kom från arkitekten Simon Henningsen som fick i uppdrag att vidareutveckla tanken för att få en uppfattning om kostnaden. Oklart varför den snurrande spiralen aldrig blev verklighet.

1983

  • Barn På Nytt
  • Casa Magnetica
  • Födelsedagshuset
  • Vaxkabinett