Visningar
Åtgärder

Postkontoret

Från Lisepedia
Version från den 19 november 2019 kl. 11.40 av Admin (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Premiäråret. I likhet med den nästa 20 år äldre bilden nedanför var lusthuset grönmålat även 1960. I början var kontoret öppet alla dagar klockan 15-21. Foto: Okänd
Postkontoret 1979. Även då fick vukort och kuvert den speciella Lisebergsstämpeln. Foto: Okänd
Ett av de förstadagsvykort som gavs ut i samband med Postens dag den 4 september 1960. Kortet visar postkontorets inredning. Personalen bakom kassan arbetade inte på Posten utan var anställda på Liseberg. Foto: Okänd

1960-?

Lisebergs postkontor hade premiär 1960. Det låg i det gamla Lusthuset intill Blå Gången. Oklart när postkontoret togs bort. Det fanns åtminstone in på 1980-talet.

Den 15 juli 1960 öppnade ett av Sveriges mest unika postkontor på Liseberg. Inredningen i familjen Nonnens gamla lusthus gjordes om så att den överensstämde med ett postkontor från 1870-talet. Med tillstånd av Kungliga Generalpoststyrelsen fick Liseberg tillstånd att driva eget postkontor samt använda datumstämpel med motiv från nöjesparken.

Intresset för det nya postkontoret blev omgående mycket stort. 1960 lämnades 37 377 brev in på kontoret, eller lades i någon av de två brevlådorna i parken, och försågs med den speciella datumstämpeln.

Postkontoret hade karaktär av en tillfällig kassaexpedition. Inga avancerade postärenden utan en plats där man köpte frimärken och skickade kort eller brev. Utanför fanns bord och stolar i sten där man kunde sitta och skriva.

Tanken med kontoret var att i första hand tillmötesgå det stora antal turister som årligen besöker Liseberg, men man hoppades även att både svenska och utländska frimärkssamlare skulle uppskatta servicen. En stor del av de 250 olika frimärken som fanns tillgängliga på Postens Filateliavdelning i Göteborg såldes (åtminstone 1960). Det gick bland annat att frankera posten med frimärken som inte fanns längre, som 1-, 2-, 3-, 4-, 7-, 8-, 12- och 27-öres.

Kuriosa

  • Den historiska inredningen skapades i samarbete med Torsten Skans-Nilsson, chef för Postmuseum i Stockholm, och Stig Roth från Göteborgs Museum.
  • 1950, i samband med televisionsvisningarna på Liseberg, fick Lusthuset ett nytt parkettgolv. Inför förvandlingen till postkontor ansåg man att golvet var för modernt, så därför bröts det upp och ersattes av skurbrädor.
  • "I breflådan må icke nedläggas bref som innehålla penningar ej heller försändelser under band" stod det på brevlådan utanför postkontoret.