Visningar
Åtgärder

Michael Jackson

Från Lisepedia
Version från den 25 februari 2020 kl. 21.23 av Admin (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Foto: Okänd
Foto: Okänd
Foto: Okänd
Foto: Okänd

Michael Joseph Jackson, född 29 augusti 1958 i Gary i Indiana, död 25 juni 2009 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk sångare, dansare, låtskrivare, producent och skådespelare, med stora framgångar under flera årtionden. Han har haft stor inverkan på musikindustrin, inte minst anses hans musikvideor ha varit nydanande.

På Liseberg

Michael Jackson uppträdde aldrig på Liseberg. Däremot besökte han parken, närmare bestämt fredagen den 10 juni 1988.

Lisebergsbesöket ägde rum i samband med att Michael Jackson skulle uppträda på Eriksberg. I tre dygn hade stjärnan vistats i sin svit på Sheraton i centrala Göteborg, men på fredagsförmiddagen smet han ut från hotellet för att besöka Liseberg, tillsammans med sin svenske vän Anton Glanzelius. Michael Jackson fick upp ögonen för Glanzelius efter att ha sett honom i Lasse Hallströms film Mitt liv som hund.

Jacksons sällskap, som utöver Glanzelius bestod av ett tjugotal vänner, livvakter, skivbolagsfolk och flygplanspersonal, anlände i bussar som körde ända in i parken till Spegeldammen. Liseberg öppnade först klockan tre den dagen men Jacksons sällskap dök upp kvart i elva och fick ha parken för sig själva.

Säkerhetspådraget var givetvis stort. Tidigt på morgonen placerades vakter ut vid samtliga entréer. Varutransporter söktes noga igenom innan de släpptes in i parken. Hemlighetsmakeriet var så stort att den extrainkallade Lisebergspersonalen inte hade informerats om stjärnans besök, allt för att nyheten inte skulle läcka ut.

Fredagen bjöd på strålande sommarväder och Michael Jackson fick se Liseberg från sin bästa sida. Den självklara inledningen blev Lisebergbanan, vilken han för säkerhets skull åkte två varv på en gång.

- Vilken upplevelse, sa Michael efteråt och fick samtidigt syn på LisebergsLoopen.

- Den vill jag åka genast. Häng med Anton, sa han och tog sin vän under armen, berättar GT.

När samma tidning frågade Jackson om hans intryck svarade han:

- Göteborg är en väldigt vacker stad. Och så livlig. Jag såg parken när vi kom från flygplatsen och bestämde mig för att göra ett besök. Nöjesfält är alltid kul.

För att ta skydd från solen sökte sig sällskapet till Radiobilarna. Jackson var först på plats och ville inte lämna sin bil förrän långt senare. Han gillade verkligen Radiobilarna och gasade så att hatten flög av flera gånger.

Efter Radiobilarna bar det av till Villa Opp-Å-Ner. Inne i huset bjöd Jackson och hans dansare på en dansuppvisning.

Vid tvåtiden, efter cirka tre timmars åkande, lämnade Michael Jackson parken via personalingången i söder. Innan avskedet gjorde han handavtryck och skrev sin autograf.

– This was great, summerade Jackson besöket. Särskilt bergbanorna, de var i verklig toppklass.

Kuriosa

  • Michael Jackson och hans sällskap åt lunch på Järnvägsrestaurangen. Han satt på spår 2, längst ner på plats 33.
  • Whitney Houston besökte Liseberg några veckor tidigare och tycktes inte få nog av Lisebergbanan. "Michael Jackson åkte bergbanan tre gånger. När jag berättade att Whitney Houston har åkt den fem gånger så gick han tillbaka och åkte några varv till", sa Lisebergs vd Boo Kinntorph till Expressen.
  • Utöver nämnda attraktioner åkte Jackson bland annat Breakdance, FlumeRide, Hökfärden, Sagoslottet, Ormen Långe och Pariserhjulet.
  • DiscoRound tycks vara den enda attraktion som inte föll stjärnan i smaken. Enligt GT gjorde den både Jackson och Glanzelius vita i ansiktet. "En gång till Michael", skrek managern Frank DiLeo, men Jackson bara ruskade på huvudet och drog ner den svarta hatten över ögonen.
  • En ständigt återkommande fråga är hur mycket Michael Jackson fick betala för att ha Liseberg för sig själv. Svaret är: inte en krona. Från Lisebergs sida ansågs PR-värdet vara mer värdefullt än en eventuell hyresavgift.


Fler bilder