Visningar
Åtgärder

Lisebergsteatern

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Blomsterprakt framför teatern sommaren 1993. Foto: Jens Karlsson

1948-

Innehåll

Historia

Lisebergsteatern hade premiär 1948. Den har sitt ursprung i Lisebergs Planetarium som fanns i parken 1944-1947. Än idag sätts föreställningar upp i den anrika lokalen på höjden innanför Huvudentrén.

Inför säsongen 1948 byggdes Lisebergs Planetarium om till teater. Lisebergsteatern, som den kom att kallas, rymde 319 åskådare och hade en scen som var sju meter bred och fyra meter djup. Bakom scenen fanns tre loger. 1960 utvidgades teatern med balkong och foajé vilket ökade publikkapaciteten från 337 till 451. Även scen och scenutrymmen har byggts om i flera etapper, liksom foajén. Den senaste stora förändringen gjordes 2008. Numera har Lisebergsteatern plats för 517 åskådare.

Den första teaterchefen var Ernst Eklund och premiärföreställningen, Han träffas inte här, hade premiär i maj 1948. Bland skådespelarna i den sommarens fyra föreställningar kan nämnas Hjördis Petterson och Håkan Westergren. Totalt gavs 15 olika pjäser under Ernst Eklunds tid som konstnärlig ledare för teatern.

Eklund efterträddes av Per-Axel Branner som fortsatte i den redan inkörda komedistilen. 13 pjäser sattes upp under hans sex år vid rodret, av vilka Max von Sydow medverkade i två. Under Branners tid kom Gösta Bernhard in och spelade revyn Klart Annorluna 1958. Bernhard övertog ledningen av teatern året därpå och tillsammans med kompanjonen Stig Bergendorff satte han upp Agatha Christies Råttfällan och revyn Orfeus Nilsson. I den sistnämnda medverkade bland andra Siv Ericks som tillsammans med Åke Söderblom kom att bli Gösta Bernhards vapendragare under 1960-talet.

Den 3 februari 1965 var det premiär för Hagge Geigerts revy Blågula Svea. Sedan många år tillbaka satte Geigert upp sina revyer i Uddevalla, men vintern 65 var han och resten av ensemblen i Göteborg på ett två veckor långt gästspel.

– För mig blev det en närmast ruskig upplevelse eftersom det på sina håll ansågs att jag skulle efterträda Karl Gerhard. Vi på scenen upplevde att stämningen var låg. Vi var vana vid applådåskorna i Uddevalla Folkets Hus. Här satt man tyst med öron stora som grytlock. Det luktade fiasko, men när ridån gått kom en enormt stark applåd. Vi var synade och accepterade. Och vårt gästspel under 14 dagar blev nästan två månader långt, skrev Hagge Geigert i Lisebergs jubileumsbok "Från Komark till Nöjespark" som kom ut 1998.

Efter det blev Hagge-revyerna alltmer en göteborgsk angelägenhet med hundratalet föreställningar vardera. En tid delades Lisebergsteatern mellan Gösta Bernhard och Hagge Geigert men snart tog den sistnämnde över som teaterchef.

Geigerts revyer ersattes 1987 av komedier, fortfarande under Hagges ledning. Populära sommarrevyer spelades av bland annat av Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen och Galenskaparna och After Shave.

Samtliga föreställningar

Lista över samtliga föreställningar från 1948 fram till idag

Dödsfall

Den folkkära skådespelaren Åke Söderblom avled på Lisebergsteatern den 22 maj 1965, 55 år gammal. Han sjönk ihop under mellanakten av föreställningen Himmelssängen. Ambulans tillkallades men vid ankomsten till Sahlgrenska sjukhuset var Söderblom redan död.

– Det kom så hastigt att man ännu inte hunnit fatta vad som skett. Vi märkte ingenting under första akten. Åke spelade perfekt. Han hade tidigare klagat över att han kände sig lite förkyld och möjligtvis kunde man spåra en viss heshet i rösten, sa Gösta Bernhard som medverkade i föreställningen.

Siffror

Publiksiffror

  • 1949: 36 054
  • 1950: 37 991 (92 % av kapaciteten)

Fakta

Arkitekt: Axel Jonsson