Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Lasse Dahlquist"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rad 9: Rad 9:
 
= På Liseberg =
 
= På Liseberg =
  
 +
*1-15 september 1946, Cabarethallen
 
*2 maj 1950, Lisebergsteatern (uttagning [[Televisionen]]s amatörprogram)
 
*2 maj 1950, Lisebergsteatern (uttagning [[Televisionen]]s amatörprogram)
 
*5 maj 1950, Konserthallen ([[Televisionen]])
 
*5 maj 1950, Konserthallen ([[Televisionen]])

Versionen från 24 november 2020 kl. 11.36

Stora Friluftsscenen den 20 september 1953. Det var sista öppetdagen den sommaren. Foto: Kamerareportage
60-årsdagen, den 14 september 1970, firades på Liseberg. Foto: Kamerareportage
Ett signerat brev som Lasse skrev till Liseberg inför säsongen 1978. Foto: Liseberg

Lars Erik Dahlquist, född 14 september 1910 i Örgryte, död 14 oktober 1979 på Brännö, var en svensk kompositör, sångare och skådespelare. Han skrev både text och musik till över tusen visor, många med motiv från Göteborg och Bohuslän. Flera av hans visor blev allsångsklassiker, som "De' ä' dans på Brännö brygga", "Oh boy, oh boy, oh boy!" och "Kalle på Spången". Under många år presenterade Dahlquist Göteborgs Lucia, vilket fick till följd att han ibland kallades Lusse Dahlquist.

Dahlquist är dessutom en av Lisebergshistoriens största profiler med fler uppträdanden i nöjesparken än någon annan artist (om man bortser från exempelvis Sten-Åke Cederhök, Hagge Geigert och Lotta Engberg som uppträdde under en längre sammansatt period). Bara det faktum att Liseberg firade Dahlquists födelsedagar visar hur populär han var och hur mycket han betydde för parken.

På Liseberg

Fler datum kommer.

50-årskalaset 1960

Den 14 september 1960 fyllde Lasse Dahlquist 50 år. Födelsedagen firades på Liseberg med ett extra festprogram i parken. Ett av de mest uppskattade inslagen var musiken på "Brännö brygga" som hade byggts i Spegeldammen. Därifrån spelade Spelmanspojkarna och Åke Fagerlunds kapell Dahlquists mest populära melodier. Dahlquist själv sjöng från Festvåningens balkong och kalaset avslutades med ett fyrverkeri, med bild och text från Dahlquists sångskatt.

På födelsedagen lät Lisebergs vd Einar Ekström publicera ett öppet gratulationsbrev i Göteborgs-Posten. Slugt nog smög den gode Ekström in en hel del information om kvällens program och tider. Brevet i sin helhet:

Käre Lasse!

Idag fyller Du 50 år. Det är angeläget för mig att få tacka Dig för allt Du gjort för Liseberg genom åren. Genom Dina visor har Du blivit Lisebergs främste propagandist – all vet ju att många av Dina bästa visor just handlat om Liseberg.

Födelsedagen hade Du kanske helst velat tillbringa på Brännö. Nu blir det i stället på Liseberg. Men för att Du ändå ska känna Dig hemma, så har jag sett till att ”Brännö brygga” finns mitt i Spegeldammen på Liseberg. Och på denna improviserade brygga kommer Fagerlunds kapell och Spelmanspojkarna att musicera till din ära och till publikens glädje, medan sjölejonen tar vilda språng.

Ett fyrverkeri ska Du också få. Kanske Du känner igen ”Vinga fyr” och andra agremanger. Och så hoppas jag att det även i kväll ska bli verklighet vad Du sjunger om att ”in genom grindarna tränger vi oss, smockfullt som vanligt ikväll”. Göteborgspubliken vill säkerligen hylla Västkustens store trubadur, när Du i kväll halv elva träder fram på festvåningens balkong vid Spegeldammen.

Din tillgivne vän Einar Ekström

Gage och internt

Cabarethallen

1946: 150 kr, "Prima prima"