Visningar
Åtgärder

Karl Bornfors

Från Lisepedia
Version från den 16 september 2020 kl. 13.47 av Admin (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Karl Axel Bornfors, född 9 april 1901 i Stockholm, död 22 oktober 1984 i Stockholm, var en svensk violinist och dirigent. På Liseberg är han ihågkommen som Lisebergsorkesterns första ledare.

Bornfors började spela fiol tidigt. Han tog examen i ekonomi och var under några år kontorist innan han ägnade sig åt musikeryrket. Han studerade violinspel i Stockholm och i Budapest och var därefter verksam i först Malmö och sedan Göteborg, där han under sex säsonger (1928-1934) var ledare för Lisebergsorkestern.

Efter åren på Liseberg återvände han till Stockholm där han i 15 år var kapellmästare inom Grand Hotel-koncernen följt av 19 år som förste konsertmästare i Oscarsteaterns orkester. Han var även stråklärare vid Stockholms kommunala musikskola och anlitades flitigt som solist i olika sammanhang.

På Liseberg

Press

"Den Bornforsska tonen, som tidigare varit något för sötaktig, har mognat sedan sist, och med den teknik han nu äger fängslar hans passionerade spel med mera personlighet än förut." - Göteborgs-Posten, 24 juli 1941.

Kuriosa

Det var något med Bornfors och Erik Dahlbergsgatan.

- Ja, ser ni, jag hamnar alltid på Erik Dahlbergsgatan. Första året i Göteborg bodde jag på Erik Dahlbergsgatan 27 C. Sedan i Malmö på Erik Dahlbergsgatan 24 B. Och nu i sommar har jag bott på ett pensionat här - adress Erik Dahlbergsgatan 2. Och när min fru for upp för att hyra våning i Stockholm - var tror ni hon fick tag i en om inte på Erik Dahlbergsgatan 25, sa han i en tidningsintervju 1934