Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Himmelssängen"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
 
(7 mellanliggande versioner av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Himmelssängen är en äktenskapskomedi av Jan de Hartog som spelades på [[Lisebergsteatern]] 4 juli-3 augusti [[1952]] och 23 april-16 oktober [[1965]].
+
Himmelssängen är en äktenskapskomedi av Jan de Hartog som spelades på [[Lisebergsteatern]] 4 juli-3 augusti [[1952]] och 23 april-16 oktober [[1965]]. 1965 års version var en musikal av Kai Normann Andersen och Poul Henningsen, som i sin tur var byggd på de Hartogs komedi.
  
 
= Medverkande 1952 =
 
= Medverkande 1952 =
Rad 15: Rad 15:
 
= Medverkande 1965 =
 
= Medverkande 1965 =
  
*[[Håkan Westergren]]
+
*[[Gösta Bernhard]]
*[[Inga Tidblad]]
+
*[[Siv Ericks]]
 +
*[[Åke Söderblom]] ''Avled 22 maj 1965.''
 +
*[[Berndt Westerberg]] ''Ersatte Åke Söderblom efter dennes död.''
  
Regi: [[Ernst Eklund]]
+
Regi: [[Herman Ahlsell]]
  
Översättning: [[Herbert Wärnlöf]]
+
Dekor: [[Ingvar Danielsson]]
  
Scenbild: [[Birgit Afzelius-Wärnlöf]]
+
Direktion: [[Gösta Bernhard]] och [[Stig Bergendorff]]
 +
 
 +
= Gösta Bernhard minns =
  
[[Kategori:Föreställningar]]
+
”Jag hade nu blivit årshyresgäst på teatern så det gällde att hålla den öppen så länge och mycket som möjligt. På våren hade jag premiär på 'Himmelssängen' med [[Siv Ericks|Siv]], [[Åke Söderblom]] och jag i rollerna. Efter en månads spel drabbades vi av en katastrof. Åke Söderblom fick en hjärtattack och dog i mina armar mitt under föreställningen. Den kvällen, den föreställningen, den situationen kommer jag aldrig att glömma. Den var ohygglig. En sån fin människa, en sån skicklig skådespelare bara går bort. Det var fruktansvärt. Men 'the show must go on'. Ilsamtal till [[Berndt Westerberg]] som lyckligtvis var spelledig. Han flögs ner - läste in rollen och efter två kvällar bäddades 'Himmelssängen' som vanligt. Teater är en besynnerlig och förunderlig värld!”

Nuvarande version från 26 juni 2019 kl. 07.00

Himmelssängen är en äktenskapskomedi av Jan de Hartog som spelades på Lisebergsteatern 4 juli-3 augusti 1952 och 23 april-16 oktober 1965. 1965 års version var en musikal av Kai Normann Andersen och Poul Henningsen, som i sin tur var byggd på de Hartogs komedi.

[redigera] Medverkande 1952

Regi: Ernst Eklund

Översättning: Herbert Wärnlöf

Scenbild: Birgit Afzelius-Wärnlöf


[redigera] Medverkande 1965

Regi: Herman Ahlsell

Dekor: Ingvar Danielsson

Direktion: Gösta Bernhard och Stig Bergendorff

[redigera] Gösta Bernhard minns

”Jag hade nu blivit årshyresgäst på teatern så det gällde att hålla den öppen så länge och mycket som möjligt. På våren hade jag premiär på 'Himmelssängen' med Siv, Åke Söderblom och jag i rollerna. Efter en månads spel drabbades vi av en katastrof. Åke Söderblom fick en hjärtattack och dog i mina armar mitt under föreställningen. Den kvällen, den föreställningen, den situationen kommer jag aldrig att glömma. Den var ohygglig. En sån fin människa, en sån skicklig skådespelare bara går bort. Det var fruktansvärt. Men 'the show must go on'. Ilsamtal till Berndt Westerberg som lyckligtvis var spelledig. Han flögs ner - läste in rollen och efter två kvällar bäddades 'Himmelssängen' som vanligt. Teater är en besynnerlig och förunderlig värld!”