Visningar
Åtgärder

Fotbollsplatsen

Från Lisepedia
Version från den 21 maj 2019 kl. 10.44 av Admin (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Delar av OS-guldlaget från 1948. Övre raden från vänster: Knut Nordahl, Sune "Mona-Lisa" Andersson, Bertil Nordahl, Gunnar Gren, Nils Olsson (ÖIS-spelare, ej med i OS-laget), Gunnar Nordahl. Främre raden från vänster: Henry "Garvis" Carlsson, Erik Nilsson och GAIS-legenden Karl-Alfred Jakobsson (ej med i OS-laget). Foto: Okänd

1981-1992

Fotbollsplatsen var ett temaområde som hade premiär 1981. Området skapades i samråd med Svenska Fotbollsförbundet. På platsen uppmärksammades fotboll i allmänhet och mästarlag i synnerhet. Dessutom hade fotbollslegendaren Gunnar Gren en hedersplats.

Fotbollsplatsen bestod dels av en stor väggmålning föreställande en ensam fotbollsspelare som ”driver” bollen över en grön gräsmatta. Spelaren var målad uppifrån vilket, enligt Liseberg, gav en ”rolig och ovanlig effekt”.

I anslutning till målningen fanns en mängd skyltar som i kronologisk ordning presenterade samtliga vinnare av Allsvenskan – både på dam- och herrsidan. Där fanns även en presentation av samtliga vinnare av Gothia Cup samt en tavla med kortfattad fotbollshistorik.

Som kronan på verket fanns även en bronsrelief föreställande Gunnar Gren, på den tiden ansedd som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Reliefen hade tagits fram av Göteborgs-Posten efter bland annat en omröstning bland tidningens läsare.

Invigningen

Fotbollsplatsen invigdes den 16 maj 1981 klockan 15:00 av Göteborgs-Postens chefredaktör Lars Hjörne. Lars-Gunnar Björklund var konferencier och bland inbjudna gäster märktes delar av guldlaget från OS i London 1948.

Placering

När Fotbollsplatsen var ny, och ett antal år framöver, fanns den i Lisebergs sydligaste del. I mitten av 1980-talet flyttades den till LisebergsLoopens södra sida.