Visningar
Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "1956"

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
(4 mellanliggande versioner av en användare visas inte)
Rad 55: Rad 55:
  
 
- Med tanke på den oroväc­kande fyllerifrekvensen sedan 1 oktober är det givetvis klart att vi särskilt har tänkt på Li­seberg. Samarbetet mellan led­ningen där och polisen är det bästa. Liseberg är ett välskött ställe som inte skall behöva komma i vanrykte för några få ligistelement. Det kommer att bli en ordentlig kontroll vid in­gångarna och intet busliv kom­mer att tolereras, säger han.
 
- Med tanke på den oroväc­kande fyllerifrekvensen sedan 1 oktober är det givetvis klart att vi särskilt har tänkt på Li­seberg. Samarbetet mellan led­ningen där och polisen är det bästa. Liseberg är ett välskött ställe som inte skall behöva komma i vanrykte för några få ligistelement. Det kommer att bli en ordentlig kontroll vid in­gångarna och intet busliv kom­mer att tolereras, säger han.
 +
 +
== Radioprogram från Liseberg ==
 +
 +
Liseberg presenterar ett nytt radioprogram, kallat [[Lisebergskväll]], med start den 4 juni. Programmet, som är en göteborgsk variant av det stockholmska Skansenkväll, sänds i program 2 på måndagar 19:30-20:00, men till skillnad från Skansenkväll spelas Lisebergskväll in under tak, närmare bestämt i den akustikförbättrade [[Konserthallen]].
 +
 +
Att programmet spelas in på måndagarna beror på att det är en bra dag att boka artister på. Musiken står [[Lisebergsorkestern]] för, under ledning av [[Eric Johnsson]]. Konferencier är Radiotjänsts [[Rustan Älveby]] medan [[Allan Schulman]] står för produktionen.
  
 
= Nyheter i korthet =
 
= Nyheter i korthet =

Versionen från 11 juni 2019 kl. 11.35

Berg- och dalbanan har fått nytt utseende. Notera skylten som säger Nya Bergbanan. Senare kom man att säga Gamla Bergbanan. Till vänster om Bergbanan skymtar Cabarethallen. Foto: Okänd
Så fort Lisebergsbadet bommar igen placeras den här boxningsringen i bassängen. Där förbereder sig Ingemar Johansson inför den stundande EM-fighten mot Franco Cavicchi. Foto: Kamerareportage
Den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Lena Horne uppträder på Friluftsscenen. Foto: Kamerareportage
Barnrallyt i södra området är en av årets nyheter. 23 år senare byter den namn till Farfars Bil. Foto: Kamerareportage
Flygkarusellen är den första attraktionen som Liseberg köper från Italien. Foto: Kamerareportage
Trots den ståtliga raketen framför Konserthallen blir raket- och världsrymdsutställningen ett ekonomiskt misslyckande. Foto: Okänd
Gunn Wållgren och Georg Lökkeberg uppträder på Lisebergsteatern under sommaren. Foto: Okänd
Hans Rosenström, pappa till artisten Björn Rosenström, besöker Liseberg tillsammans med sin mormor Eva-Beda Johansson. Tack till Hans Rosenström för bilden! Foto: Okänd
Söndagen den 16 september. Dirigent Harry Ohlsson leder Kungliga Göta Artilleriregementes musikkår för sista gången på Liseberg. Nöjesparkens vice vd Olof Calderon överlämnar blommor. Ohlsson har uppträtt med orkestern på Liseberg sedan 1945. Foto: Okänd
Ingrid Thulin, Curt Masreliez och Max von Sydow i Min fru på drift som spelas i Lisebergsteatern 25 maj-3 juli. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Proppen ur på Lisebergsbadet

Efter 20 år i drift stängs Lisebergsbadet. Vikande besökssiffror, ökade kostnader och konkurrens från det nyöppnade Valhallabadet är förklaringen. Det sista doppet tas den 6 september men redan dagen efter är det full aktivitet i badet, om än av helt annan karaktär. En boxningsring byggs i bassängen och dit förlägger Ingemar Johansson sitt träningsläger inför EM-fighten mot italienaren Franco Cavicchi.

Berg- och dalbanan målas om

Sommaren 1955 bjuds fyra konstnärer in för att presentera designförslag för berg- och dalbanans nya utseende. Lisebergs styrelse fastnar för Knut Irwes futuristiskt alplandskap.

– Det här blir världens största oljemålning. 4 000 kvadratmeter, säger Irwe till Göteborgs-Posten i början av mars 1956.

Från september 1955 till april 1956 pågår arbetet (Irwe berättar att han endast tog ledigt juldagen och långfredagen). Förutom konstnären själv arbetar även 17 snickare och 15 målare på bergbanan. Inledningsvis utgår Irwe från en modell av banan. En modell som än idag finns bevarad på Liseberg. Den färgglada utsmyckningen har "Årstiderna" som arbetsnamn, där Irwe tänker sig att färgsättningen från norrändan och bortåt ska ge associationer åt vår, sommar och höst.

Bara målarfärgen går på cirka 15 000 kronor. Hela arbetet, med nödvändigt byggnadsarbete, en ny entré till attraktionen, ett genomskinligt tak över Båtbanan och vissa förändringar i bergbanans silhuett kostnadsberäknas till totalt 125 000 kronor.

Jussi Björling uppträder – trots allt

Två dagar innan den planerade konserten med Jussi Björling rapporterar GT att storsångaren inte kan komma. Björling ligger på sjukhus efter att ha drabbats av magblödning, eller magsår som man troligen skulle säga idag.

Men den 1 augusti, dagen för spelningen, är han trots allt på plats på Liseberg. Magblödningen talas det tyst om men att Björling skålar med apelsinjuice, i stället för starkare drycker, säger en del om hans hälsotillstånd.

Rotundan moderniseras

Rotundan byggs om till en ultramodern dans- och möteslokal. Tiden kräver en mer internationell snits. Krigsstämning har bytts mot en glad nyfikenhet på den stora världen. Inte bara rock'n'roll gör sitt intåg utan även den italienska vågen.

Ombyggnationen görs på initiativ av Arne Wimmerstedt, VD för Lisebergs Restaurant AB, som vill höja klassen från danshak, med tårta och läsk, till dansrestaurang. Detta år tar Lisebergs Restaurant AB över driften av Rotundan.

Rymdutställning i Konserthallen

24 augusti-16 september arrangeras en raket- och världsrymdsutställning i Konserthallen. Utställningen kallas ”Mellan fantasi och verklighet” och arrangeras i samarbete med Deutsches Raketen und Raumfahrt Museum och Folkreklam.

Ekonomiskt går utställningen back. Inkomsterna är knappt 22 000 kronor medan utgifterna uppgår till 78 900 kronor. För Liseberg innebär det en förlust på drygt 28 500 kronor. Som plåster på såren återbetalar Kungliga Generaltullstyrelsen tullavgiften på 4 000 kronor på det tyska utställningsmaterialet.

Kuriosa

Hårda tag mot bus och fylla

"Liseberg skall inte bli ett tillhåll för ligister. Det kommer inte att löna sig att busa här i år och vi kommer från allra första början att ta i med hårdhandskarna. Göteborgarna och deras familjer skall kunna gläd­jas på nöjesfältet, liksom de tiotusentals övriga besökare, utan att behöva störas av tråkiga ele­ment."

Det var kontentan i det tal som Lisebergs vice-vd Olof Calderon höll på pressvisningen den 27 april. Han tillade att "allt ofog kommer att stäv­jas, vi har för stort ansvar mot vår stora publik och vi kommer till lagens bokstav följa de anslag som vi satt upp lite var­stans, där det heter att förtä­rande av spritdrycker på ej legitima platser kommer att beiv­ras."

Polismästare Höfde berättar i en intervju med Göteborgs-Posten att polisen och Liseberg gemensamt ämnar gå in för en god ordning i folkparken.

- Med tanke på den oroväc­kande fyllerifrekvensen sedan 1 oktober är det givetvis klart att vi särskilt har tänkt på Li­seberg. Samarbetet mellan led­ningen där och polisen är det bästa. Liseberg är ett välskött ställe som inte skall behöva komma i vanrykte för några få ligistelement. Det kommer att bli en ordentlig kontroll vid in­gångarna och intet busliv kom­mer att tolereras, säger han.

Radioprogram från Liseberg

Liseberg presenterar ett nytt radioprogram, kallat Lisebergskväll, med start den 4 juni. Programmet, som är en göteborgsk variant av det stockholmska Skansenkväll, sänds i program 2 på måndagar 19:30-20:00, men till skillnad från Skansenkväll spelas Lisebergskväll in under tak, närmare bestämt i den akustikförbättrade Konserthallen.

Att programmet spelas in på måndagarna beror på att det är en bra dag att boka artister på. Musiken står Lisebergsorkestern för, under ledning av Eric Johnsson. Konferencier är Radiotjänsts Rustan Älveby medan Allan Schulman står för produktionen.

Nyheter i korthet

 • Akustiken i Konserthallen förbättras inför säsongen. Bland annat rivs den gamla scenen, som såg ut som en snäcka, och ersätts av en ny med plastreflektorer och nya textilier.
 • Den 16 mars lämnar Bengt Sterner sin tjänst som programchef. I pressen talas det om en schism mellan Lisebergs ledning och Sterner, som den senaste tiden inte varit nöjd med utformningen av sitt kontrakt. I väntan på en ersättare tar vd-sekreteraren Anita Ahlroth över arbetet med artistbokningarna.
 • Nya försök att minska buslivet på Liseberg. Berusade åker ut eller hamnar i den nya finkan.
 • Cabarethallen målas om i en färgton som harmonierar bättre med grönskan.
 • En tävling anordnas för att ta fram en ny affisch för Cabarethallen. Vinner gör Willy Hellsten som studerar reklam på Slöjdföreningens skola. Affischen föreställer en Clown där den stora vita magen ger plats åt programmet. Clownens händer är avtryck av konstnärens egna.
 • Utvecklingen av södra området fortsätter. Dels med nya åkattraktioner som Barnrallyt, Flygkarusellen, Kul på Hjul och Spegellabyrinten och dels med nya spelet Cuba-Cabano. Dessutom kamoufleras bryggeriet utanför parken bättre med ett flaggspel.
 • Inte nog med att Knut Irwe får äran att måla om Bergbanan. Han får även i uppgift att dekorera radiobilbanans mastbeprydda tak. På taket fanns åkattraktionen Helikoptern tidigare.
 • American Bar blir dubbelt så stor.
 • 20-åriga mannekängen Kennie Bengtsson utses till årets Miss Liseberg.
 • För första gången testas helautomatiska spärrar i någon av Lisebergs entréer, närmare bestämt i den södra. Allt gästerna behöver göra när de kommer till entrén är att lägga i 1 krona eller 50 öre for att slippa in utan köbildning. Slår försöket väl ut kommer alla entréspärrar att bli automatiska.
 • En lite italiensk servering placeras på Södra terrassen.

Attraktioner

Spel

 • 13-spelet Sista säsongen
 • 15-spelet
 • Atomspelet
 • Automathall I
 • Automathall II
 • Björnskyttet
 • Casinospelet
 • Crown & Anchor
 • Cuba-Cabano NY
 • Dockspelet
 • Fiskdammen
 • Flygbomben
 • Fortunaspelet
 • Färgspelet
 • Hästspelet
 • Kaffebörsen
 • Konfektbörsen
 • Kraftmätarna
 • Namnspelet
 • Pilkastningen
 • Pyramiden
 • Röksalongen
 • Skarpskyttet
 • Stilografen
 • Strumpspelet

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Fakta

Öppethållande: 28 april-16 september.

Väder: En ovanligt regnig och kylig sommar.

Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn (25 öre vardagar före kl. 18).

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 1 748 212 (1955: 1 833 541).

Försålda årskort: 2 559 (1955: 2 211).

Bästa dag: 20 maj, 38 471 gäster.

Sämsta dag: 11 september, 1 241 gäster.

Lisebergsbadet öppet: 3 juni-25 augusti.

Antal badande: 35 107 (1955: 54 017).