Visningar
Åtgärder

Wyberiala

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Leo Wyberiala var en så kallad kanonkung. Med stort mod sköt han sig ut genom en kanon för att landa i ett skyddsnät en bit bort. Han uppträdde flera gånger på Liseberg, från 1947 som Kapten Leoni. Vid framträdandet 1943 tycks Wyberiala ha varit en grupp, med Leo som dess ledare.

På Liseberg

  • 1-15 juli 1941, Stora Friluftsscenen
  • 30 april-15 maj 1943, Stora Friluftsscenen

Press

"På stora friluftsscenen satte 'kanonkungen' Wyberiala skräck i mångas anleten. Och det var knappast att undra på så som det dånade och rök. Han flög i bokstavlig bemärkelse 'i rök och dam'." - Ny Tid, 2 juli 1941.

"Det var något till nervkittlande när den stora Tjocka Bertha med en dånande knall sköt iväg den levande granaten tvärs över gården vid friluftsscenen. Ett flott publiknummer. - Göteborgs-Tidningen, 2 juli 1941.

"Numret lär vara precis så farligt som det ser ut och det vill inte säga litet." - Göteborgs Morgonpost, 2 juli 1941.

"Det var en verklig knalleffekt att avsluta kvällen med." - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 2 juli 1941.

"Genom en mekanism kan man få den 22 meter höga stålmasten att vika ihop sig på mitten, och ekvilibristen i dess topp susar som en komet med fruktansvärd fart genom luften dock hela tiden med ett säkert tag i mastens topp." - Göteborgs-Tidningen, 1 maj 1943.

Kuriosa

Mannen som utförde tricket med svajmasten var svensk och hette John Lindberg. Under uppträdanden i Tyskland råkade han vid två tillfällen tappa taget om masten när den gick av. Lyckligtvis resulterade det bara i lättare skador, och att han under en period fick nöja sig med att sitta på mastens topp i stället för att hänga i den.