Visningar
Åtgärder

Wärdshuset

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Wärdshuset skadades svårt i branden natten mellan den 16 och 17 juli 1973. Foto: Okänd

Wärdshuset, även kallat Lisebergs Wärdshus, är en restaurang som har funnits på Liseberg sedan starten 1923. Byggnaden i sig har hängt med längre än så. Den har anor sedan 1800-talet.

Innehåll

Byggnadens historia

Av alla byggnader på Liseberg är Wärdshuset den näst äldsta (Landeriet är äldst). Huset invigdes 1801 och var familjen Nonnens hem mellan 1819 och 1905. På den tiden kallades det för stora mangårdsbyggnaden (Landeriet var lilla mangårdsbyggnaden) och var byggt i liggande timmer med utvändigt brädfodrade väggar. Under 1800-talet var Liseberg en av medelpunkterna i Göteborgs kulturliv. Victor Rydberg och Vilhelm Stenhammar kom gärna på besök, liksom andra Göteborgsprofiler, som Dicksons, Wijkarna och landshövdingen Wieselgren. När Liseberg blev nöjespark 1923, förvandlades den gamla bostaden till restaurang.

Restaurangens utveckling

1925 kunde restaurangen för första gången ha öppet året om sedan byggnaden genomgått en omfattande upprustning. Upprustningen bestod bland annat i bygget av en del mindre salonger i intim stil, avsedda för slutna sällskap. Salongerna hade parkettgolv, i fall någon ville dansa.

Efter att under två säsonger haft öppet även vintertid stängde restaurangen samtidigt som nöjesfältet 1927.

1962 blev Wärdshuset en så kallad nyttorestaurang. Antalet varmrätter begränsades till sex stycken. Dessutom serverades två för- och två efterrätter. Maten bars in på på särskilda grilltallrikar vilket möjliggjorde snabbare service och ett lägre pris. Detta år omgavs fasaden mot Spegeldammen av glas och i taket fanns numera infravärme.

Ombyggnationer

  • 1950 genomgick byggnaden en stor renovering, avseende interiören och inventarier. Bl.a. restaurerades en 200-årig Mariebergskakelugn, som användes redan under Nonnens tid, och placerades på andra våningen. Dessutom tillkom ett antal smårum, ett nytt kök och nya tapeter på väggarna.
  • Efter anmärkning från Hälsovårdsnämnden och Yrkesinspektionen förbättrades Wärdshuset invändigt inför säsongen 1952. Bland annat utökades personalrummen, där zinkbeklädnad ersattes med rostfri plåt och arbetsbord kläddes i lämpligt material. Utvändigt reparerades den södra terrassbyggnaden, vars takparti och yttervägg var ruttna. I samband med denna reparation upptäcktes att även golvlaget i kök, hall och serveringsgång var fullständigt uppruttet. Även undertaket i köket var i akut behov av reparation.

Branden 1973

Natten mellan den 16 och 17 juli brann Wärdshuset. När brandkåren efter flera timmars arbete lyckades släcka elden var byggnaden svårt skadad. Arne Wimmerstedt, direktör för Lisebergs Restaurant AB, betraktade förödelsen.

- Det känns bittert. Men ändå - tänk vad som kunde ha hänt om inte regnet varit. Nu vet jag inte vad som skall hända. Jag hoppas naturligtvis att vi kan bygga upp Wärdshuset igen, sa han då.

Restaurangverksamheten fick avbrytas för säsongen och kom igång först sommaren 1974. Utredningen visade att branden inte var anlagd.

Innehavare

  • Nore Lindgren (1923)
  • Vara-bolaget (1924)
  • Einar Karlander (1925-1951)
  • Einar Karlanders dödsbo (1952)
  • Lisebergs Restaurant AB (1953-)

Kuriosa

  • Från börjat stavade man ofta namnet med V. Med tiden kom dock W som begynnelsebokstav att ta över.
  • Sommaren 1941 framfördes klagomål från ätande på andra våningen. Där vistades gäster som "inte hörde hemma" på en förstaklass-restaurang. Konsekvensen av detta blev att konditoriserveringen på andra våningen, och på dess veranda, stängde 1943. Att denna del av restaurangen drog till sig icke önskvärd publik menade man äventyrade både Wärdshusets och Lisebergs anseende.

Citatet

"Det gamla Värdshuset skulle jag vilja se den som vågar röra vid." - Lisebergs grundare Herman Lindholm, augusti 1941.

Fakta

Invigdes: 1801

Arkitekt: Carl Wilhelm Carlberg

Interiör: En herr Frulli (italienare)


OBS! Texten är under uppbyggnad. Mer information fylls på efterhand.