Visningar
Åtgärder

Wärdshuset

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Wärdshuset, även kallat Lisebergs Wärdshus, är en restaurang som har funnits på Liseberg sedan starten 1923. Byggnaden i sig har hängt med längre än så. Den har anor sedan 1800-talet.

Av alla byggnader på Liseberg är Wärdshuset den näst äldsta (Landeriet är äldst). Huset invigdes 1801 och blev familjen Nonnens hem sedan John Nonnen köpt Lisebergs landeri för 10 000 riksdaler i början av 1820-talet. När Liseberg blev nöjespark 1923, förvandlades den gamla bostaden till restaurang.

1925 kunde restaurangen för första gången ha öppet året om sedan byggnaden genomgått en omfattande upprustning. Upprustningen bestod bland annat i bygget av en del mindre salonger i intim stil, avsedda för slutna sällskap. Salongerna hade parkettgolv, i fall någon ville dansa.

Innehåll

Renoveringar

1950 genomgick byggnaden en stor renovering, avseende interiören och inventarier. Bl.a. restaurerades en 200-årig Mariebergskakelugn, som användes redan under Nonnens tid, och placerades på andra våningen. Dessutom tillkom ett antal smårum, ett nytt kök och nya tapeter på väggarna.

Wärdshusets innehavare genom åren

  • Nore Lindgren (1923)
  • Vara-bolaget (1924)
  • Einar Karlander (1925-1926)

Kuriosa

Från börjat stavade man ofta namnet med V. Med tiden kom dock W som begynnelsebokstav att ta över.

Fakta

Invigdes: 1801

Arkitekt: Carl Wilhelm Carlberg

Interiör: En herr Frulli (italienare)


OBS! Texten är under uppbyggnad. Mer information fylls på efterhand.