Visningar
Åtgärder

Wärdshuset

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Wärdshuset, även kallat Lisebergs Wärdshus, är en restaurang som har funnits på Liseberg sedan starten 1923. Byggnaden i sig har hängt med längre än så. Den har anor sedan 1800-talet.

Innehåll

Byggnadens historia

Av alla byggnader på Liseberg är Wärdshuset den näst äldsta (Landeriet är äldst). Huset invigdes 1801 och var familjen Nonnens hem mellan 1819 och 1905. På den tiden kallades det för stora manngårdsbyggnaden (Landeriet var lilla mangårdsbyggnaden) och var byggt i liggande timmer med utvändigt brädfodrade väggar. Under 1800-talet var Liseberg en av medelpunkterna i Göteborgs kulturliv. Victor Rydberg och Vilhelm Stenhammar kom gärna på besök, liksom andra Göteborgsprofiler, som Dicksons, Wijkarna och landshövdingen Wieselgren. När Liseberg blev nöjespark 1923, förvandlades den gamla bostaden till restaurang.

Restaurangens utveckling

1925 kunde restaurangen för första gången ha öppet året om sedan byggnaden genomgått en omfattande upprustning. Upprustningen bestod bland annat i bygget av en del mindre salonger i intim stil, avsedda för slutna sällskap. Salongerna hade parkettgolv, i fall någon ville dansa.

Efter att under två säsonger haft öppet även vintertid stängde restaurangen samtidigt som nöjesfältet 1927.

1950 genomgick byggnaden en stor renovering, avseende interiören och inventarier. Bl.a. restaurerades en 200-årig Mariebergskakelugn, som användes redan under Nonnens tid, och placerades på andra våningen. Dessutom tillkom ett antal smårum, ett nytt kök och nya tapeter på väggarna.

Innehavare

  • Nore Lindgren (1923)
  • Vara-bolaget (1924)
  • Einar Karlander (1925-1951)
  • Einar Karlanders dödsbo (1952)
  • Lisebergs Restaurant AB (1953-)

Kuriosa

Från börjat stavade man ofta namnet med V. Med tiden kom dock W som begynnelsebokstav att ta över.

Fakta

Invigdes: 1801

Arkitekt: Carl Wilhelm Carlberg

Interiör: En herr Frulli (italienare)


OBS! Texten är under uppbyggnad. Mer information fylls på efterhand.