Visningar
Åtgärder

Villa Opp-Å-Ner

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Villa Opp-Å-Ner med den svävande kranen. Foto: Okänd
Breakdance, Villa Opp-Å-Ner och det hoppande vattnet. Foto: Jens Karlsson

1985-1996

Villa Opp-Å-Ner var ett lustigt hus som hade premiär 1985. Under sina tolv år i parken var det en stor publikfavorit.

Villa Opp-Å-Ner var en av de ursprungliga attraktionerna i området Å Andra Sidan som invigdes 1985 (de andra var Kaffekoppen och Cinema 180°). Det var då 17 år sedan Liseberg senast hade ett lustigt hus (Glada Tyrolen 1968).

Huset var byggt i galenskapens tecken och stod bokstavligt talat på huvudet. Ingenting stämde, varken utanpå eller inuti. Golv och tak bytte plats och sneda väggar och lutande golv gjorde varje steg till ett äventyr. En minnesvärd detalj är vattenkranen utanför huset som tycktes sväva i luften.

1986 fick Villa Opp-Å-Ner en andra våning och 1988 presenterades ett nytt rum. I det kolsvarta rummet slog blixtrade det med jämna mellanrum. Blixtarna gjorde att besökarnas skuggor fastnade på väggarna, och blev kvar en stund efteråt. Även 1994 förnyades huset med nya rum.

I september 1996 stängdes Å Andra Sidan och Villa Opp-Å-Ner revs. Stängningen var ett led i utvecklingen av Lisebergs nya område Öster Om Ån, som innehöll Lisebergs Hamn och vattenattraktionen Kållerado. Nyheter som presenterades 1997.

Kuriosa

  • 1946-1948 fanns Snurriga Huset på Liseberg, en attraktion som åtminstone till beskrivningen påminde om Villa Opp-Å-Ner.
  • När Liseberg genomförde en tävling på sin Facebooksida sommaren 2020, för att utse populäraste attraktionen som inte finns kvar i parken, tog Villa Opp-Å-Ner hem segern! I finalen besegrades LisebergsLoopen.

Fakta

Tillverkare: Liseberg