Visningar
Åtgärder

Verner Åslund

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Verner Åslund var en vissångare och lutaspelare, född i Göteborg 11 september 1903, död 1960.

Verner Åslund debuterade i unga år som ”glädjespridare” i såväl hemstaden som långt utanför dess hank och stör, där hans artistnamn ”Kruschen" var väl känt. Hans visor, av vilka han skrev flertalet själv, hade ungefär samma verkan som den man i annonser tillskrev gamle ”Kruschen-gubben” och ”den dagliga lilla dosisen...”.

Han var en utmärkt vissångare och hanterade sin luta musikaliskt fint och följsamt. Under flera år turnerade han i folkparkerna med den bekanta Staafs trio. Den populära ”De okändas revy” i Göteborg hade i Åslund sin första conferencier, och i juryn som bedömde talangerna satt han i många år. I de arrangemang för ”De Gamla” som Göteborgs-Posten gjort till tradition var Verner Åslund den som alltid gärna ställde upp.

Han arbetade intimt tillsammans med Lasse Fellborn, också göteborgare. Tillsammans skrev de bland annat ”Gondoljärens sång”, ”Kålle dansar samba” och ”När millioner stjärnor le”. Åslund skrev slutligen texterna till ”En viking från Hunnebostrand” och ”Den gamla smedjan”, bägge med musik av Åke Fagerlund och Margo Sandström.

Pseudonymer: ”Pelle Lund”,”Verno Pelleni”.

Verner Åslund på Liseberg

  • 14-15 och 17-18 juni, 30-31 augusti, 2-3 september 1948, Lilla Paviljongen
  • 3-4, 6-7 juli 1950, Lilla Paviljongen
  • 29 augusti 1951, Veckans Revy


Källa: Mic.se. © Bengt Haslum på uppdrag av SKAP.