Visningar
Åtgärder

Vattenbanan

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Okänd
Foto: Okänd

1955

Vattenbanan var en provisorisk attraktion som fanns i det då nya Södra området från den 23 april och under maj månad 1955.

När byggnaderna i Södra området revs hösten 1954 behövde det nya området fyllas med provisoriska attraktioner. Vattenbanan blev en av dessa. Den hade tidigare funnits i Slottsskogen i Göteborg och efter sejouren på Liseberg skickades den vidare till H55-utställningen i Helsingborg.

Vattenbanan kan enklast beskrivas som en kortare variant av FlumeRide – båtresa upp för en backe, några meters tur på toppen och sedan full fart neråt med ett avslutande jätteplask i en bassäng.

"På det södra området fångas genast besökarens blickar av den jättelika vattenbanan i fonden, där göteborgarna får vara med om en lustiger färd mitt ner i en bassäng – dock utan att ta sig vatten över huvudet" skrev Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning inför premiären 1955.

På premiärdagen flockades Lisebergsgästerna runt den nya attraktionen.

"Vattenrutchbanan lockade många, både åkare och åskådare och här hördes förtjusta skrik både till sjöss och lands", skrev Göteborgs-Posten dagen efter premiären.

Fakta

Ägare: Gunnar Månsson AB

Tillverkarens beteckning: Wasserbahn