Visningar
Åtgärder

Valkyria

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg

2018-

Valkyria är en berg- och dalbana som hade premiär 2018. Den var vid tillfället Nordens största och Europas längsta så kallade dive coaster. Valkyria ersatte Kanonen, som hade funnits på Liseberg sedan 2005.

Arbetet med Valkyria hade pågått sedan september 2016. Markarbetet, som inkluderade en tunnel under jord, tog sin tid men den 10 augusti 2018 var det äntligen dags för premiär.

– Det har varit ett tufft projekt, men resultatet är värt all väntan i världen. Det är en fantastisk åkupplevelse och vi ser så mycket fram emot att låta våra gäster få prova, sa Lisebergs vd Andreas Andersen inför premiären.

Valkyria är, fram tills idag, Lisebergs dyraste och mest komplicerade projekt hittills med en prislapp på mer än 300 miljoner kronor. Andreas Andersen var dock säker på att investeringen skulle bli en bra affär för Liseberg.

– Vi vet att det vi byggt är en ny Lisebergsikon – en gästfavorit som kommer sätta både Liseberg och Göteborg på kartan och bidra till att locka besökare många år framöver, sa han

Innehåll

Åkturen

Tåget inleder med att åka upp för en 47 meter hög backe. Efter en snabb kurva på toppen stannar det sedan vid krönet av en nedförsbacke som har 90 graders lutning mot marken. Eftersom backen leder ner i en tunnel blir den totala fallhöjden 50 meter. Efter tunneln följer en så kallad Immelmann innan tåget via en mängs skruvar och svängar fortsätter sin resa mot mål. Maxhastigheten är 105 kilometer i timmen.

Kuriosa

  • I och med att Valkyria breder ut sig över ett stort område i södra parken fick bygget konsekvenser. Slänggungan, som tidigare var placerad framför Tyrolen, byttes ut mot en ny slänggunga som placerades mellan Tyrolen och FlumRide. Dessutom revs Glasstruten och ersättess av en nydesignad glasskiosk med samma namn.

Byggbilder


Foto: Stefan Karlberg

Fakta

Tillverkare: Bolliger & Mabillard

Attraktionstyp: Dive Coaster

Höjd: 47 m

Längd: ca 750 m

Drop: 50 m (går ner under mark)

Maxhastighet: 105 km/h

Antal personer/åktur: 3 tåg, 18 personer i varje

Kapacitet: 1100 pers/h

Placering: I området Myter och legender, vid träbanan Balder och gyro-swingen Loke.