Visningar
Åtgärder

Tyrolen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Tyrolerrestauranten när den var var ny. Året var 1934. Foto: Okänd
Delar av serveringen, troligen runt 1980. Foto: Okänd

1971-

Tyrolen är en restaurang som hade premiär 1971. Byggnaden som Tyrolen är belägen i har kallats både Tyrolerrestauranten, Tyrolerhallen, Eggers och Ekebackan genom åren. Kärt barn har alltid haft många namn på Liseberg.

Det Tyrolen som yngre generationer känner till är en restaurang för den som gillar österrikiska specialiteter, som bratwurst och wienerschnitzel, och som inmundigas till tonerna av umpa umpa-musik och joddlande tyrolare i lederhosen och knätofs.

Men sagan om alprestaurangen går alltså längre tillbaks än så. Det startade med en brand. Den gamla Tyrolerrestauranten försvann i lågorna och för att ersätta den byggdes den skapelse som vi idag känner som Tyrolen.

Klockan var 22 på kvällen, den 8 juli 1934, då ordningsmannen på Tyrolerrestauranten upptäckte att det slog upp lågor från restaurangens norra hörn. Snart fick man fram en brandslang och en kort stund senare kom brandkåren farande med tre bilar.

Berg- och dalbanan, som låg mitt emot, var starkt hotad men brandmännen lyckades begränsa elden till restaurangen. Lyckligtvis kom varken personal eller gäster till skada men byggnaden jämnades med marken.

Med den gamla restaurangen i ruiner behövde Liseberg en ny, och tro det eller ej – 33 arbetsdagar senare var den på plats – den nya Tyrolerrestauranten. Byggnaden såg på det stora hela ut som Tyrolen gör än idag.

1949 var det dags för ännu ett namnbyte, den här gången till Ekebacken. Så hette restaurangen fram till 1971, då den slutligen fick namnet Tyrolen. Det sista namnbytet skedde i samband med att Liseberg köpte verksamheten av Hotell AB Eggers för 155 000 kronor.

Mer information kommer.

Fakta

Olika namn genom tiderna:

1934-1948: Tyrolerrestauranten eller Tyrolerhallen

1949-1972: Ekebacken

1971-: Tyrolen