Visningar
Åtgärder

Toffelhjältar

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Toffelhjältar är en komedi i två akter av Alan Ayckbourn (originaltitel: Relatively speaking) som spelades på Lisebergsteatern 1979 och 1981. 1979 spelades den inför 78 slutsålda hus, totalt cirka 50 000 åskådare, och hade utan problem kunnat spelas längre. Skådespelarna hade dock andra jobb som väntade. Men efter att publik hört av sig, dels till Liseberg och dels till producenten Dick Ramstedt, sattes komedin upp en gång till 1981. När ridån gick ner den 26 september 1981 var det den 201:a föreställningen sedan starten 1979.

Innehåll

På Liseberg

  • 9 mars-12 maj 1979, Lisebergsteatern
  • 10 augusti-30 september 1979, Lisebergsteatern
  • 21 augusti-26 september 1981, Lisebergsteatern

Medverkande

Regi: Herman Ahlsell

Översättning: Nenne Runsten

Scenografi: Anna Gisle

Produktion: Dick Ramstedt

Scenchef: Ronny Mellblad

Belysningschef: Lars Olsen

Kassachef: Anna Lisa Nyblom

Handlingen

Handlingen tilldrar sig under en weekend på sommaren, i London och på landet.

Kuriosa

Under hösten 1981, med premiär 13 september och sista föreställning den 27 september, spelades komedin även på engelska, framförd av engelska skådespelare. Den engelska versionen, som spelades dagtid, måndagskvällar och som matiné på helgerna, var främst avsedd för gymnasieskolor och studieförbund, men gick även som vanlig, offentlig, föreställning.

- Vi vet att det att det tack vare TV finns ett stort intresse för engelsk teater. Samtidigt tror jag att många människor vill få tillfälle att testa sina kunskaper i engelska, se om de kan följa med i en handling utan televisionens och filmens textremsor, sa producenten Dick Ramstedt till Göteborgs-Posten.

De engelska skådespelarna var:

  • Simon Clark
  • Suzanne Peverill
  • Neil France
  • Maggie Ryder