Visningar
Åtgärder

Tatiana Angelini

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Annie Tatiana Angelini-Jolin (Scheremetiew), född 23 september 1923 i Stockholm, död 25 november 2006 i Stockholm, var en svensk sångerska, dotter till den ryskfödd sångpedagog.

För en större publik blev Tatiana mest känd för att som 14-åring gjort rösten till Snövit i den svenska originalversionen av Walt Disneyfilmen Snövit och de sju dvärgarna från 1938. Walt Disney sa offentligt att Angelini var den bästa sångerskan i Snövit. Hon gjorde också rösten till Askungen i svenska originalversionen av Askungen på skiva 1950.

På Liseberg

Inom parentes: ackompanjerad av.

  • 4 september 1942, Konserthallen (Bengt Rydberg)
  • 1-17 september 1950, Cabarethallen
  • 8 juni 1952, Stora Friluftsscenen
  • 26 juli 1953, Stora Friluftsscenen

Press

"Det var förbluffande tunnsått i bänkraderna - endast ett par hundratal personer hade disponerat kvällen för att lyssna på den unga sångerskan, men det relativa fåtalet var i stället så mycket mer begeistrat. Tatjana sjöng sig direkt in i deras hjärtan och applåderna voro hjärtliga och långvariga." - Ny Tid, 5 september 1942.

"Vid gårdagens konsert å Liseberg uppvisade hon många stora förtjänster men även en hel del påtagliga brister." - Göteborgs Morgonpost, 5 september 1942.

"Blir det schlagern som tar henne eller konsten? Lika möjligt. Jag hoppas i alla fall det blir det senare." - Göteborgs-Posten, 5 september 1942.

"Tatjana Angelini fångade en gång mångas hjärtan genom sin täckeliga uppenbarelse och sin oskuldsfulla flickröst. Det är nu åtskilliga år sedan men hon - eller kanske hennes impressario - vill alltjämt leva på populariteten från Snövit." - Göteborgs-Tidningen, 5 september 1942.

"Det har nog sina avigsidor att vara framsparkad som underbarn, bli lovsjungen i press, bortskämd av publik ooh in absurdum utnyttjad av reklamhungerns hantlangare." - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 7 september 1942.