Visningar
Åtgärder

Swing-O-Plane

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Swing-O-Plane 1971. Till vänster syns Kristallsalongen och till höger skymtar Bergbanan och entrén till Båtbanan. Foto: Liseberg

1947-1982

Swing-O-Plane, stavades från början Svingoplan, är en av Lisebergshistoriens mest klassiska attraktioner. Långlivad var den också! Redan 1947 snurrade den sina första varv i parken.

När bilder av Swing-O-Plane publicerades på Lisebergs Facebooksida strömmade kommentarer in. ”Skräckblandad förtjusning” var ett ofta återkommande uttryck. Det berättades om läderremmen som spändes runt midjan, om lösa föremål som flög runt i de små plåtplanen och om spydoft! Det låter som en fruktansvärd upplevelse men faktum är att många älskade Swing-O-Plane!

Swing- O-Plane var en av Lisebergs mest långlivade attraktioner. Den hade premiär redan 1947. Leveransen var försenad så premiären fick skjutas upp till juni månad. Attraktionen placerades intill den ursprungliga Veckans Revy-byggnaden, alldeles norr om Berg- och dalbanan. Där blev den kvar i 35 år. Inför säsongen 1980 fick den maka på sig för Ormen Långe och placerades då i södra området där den spenderade sina sista år.

Biljettpris

  • 1965: 1 kr (både vuxna och barn)
  • 1982: 5 kr

Bilder