Visningar
Åtgärder

Storgatan

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Premiäråret 1988. I bakgrunden susar LisebergsLoopen förbi. Foto: Kamerareportage
Framsidan på den folder som producerades inför premiären. Bilden visar den typ av gata som inspirationen till Storgatan hämtades från. Foto: Okänd
Storgatan invigdes av Albert Karlsson, alias Sten-Åke Cederhök. Foto: Kamerareportage
Storgatan under Jul på Liseberg 2010. Foto: Stefan Karlberg

1988-

Storgatan är en kullerstensgata, kantad av byggnader vars arkitektur sträcker sig från 1700-talet fram till 1923 då Liseberg öppnade. Gatan börjar vid Lisebergbanans stationsbyggnad och sträcker sig österut ner mot Mölndalsån. Storgatan hade premiär 1988 och benämndes då ”Storgatan, Sverige”. 2013 förlängdes gatan och fick sin nuvarande sträckning. Storgatan var Lisebergs andra temaområde (Liseberg Cirkus var det första). Däremot var det första gången som ett område presenterades med en bakgrundshistoria - så kallad storytelling.

Innehåll

Bakgrund

Lisebergs dåvarande vd Boo Kinntorph var mycket influerad av Disney. Disneyland hade sin Main Street och en sådan skulle även Liseberg ha. Första etappen av projektet presenterades egentligen redan 1987, med Lisebergs Central - byggnaden som innehåller Järnvägsrestaurangen och Lisebergbanans station. Denna kom att utgöra fonden till Storgatan.

Arkitekturen på den då ljusblå stationsbyggnaden lånade drag av sekelskiftets stationshus i Mariefred och Vara, som båda är exempel på den arkitektur som präglade stationshusen på 1800-talet då det svenska järnvägsnätet snabbt byggdes upp.

Projektet Storgatan var redan från början uppdelat i två delar. Den första, som internt benämndes Storgatan I, bestod av två parallella affärslängor som sträckte sig från Lisebergs Central ner mot LisebergsLoopen. För att ge plats åt Storgatan I revs Radiobilarna och Twisthjulet. En ny radiobilbana köptes och placeras Å Andra Sidan, på den plats där Cinema 180° tidigare fanns. Även Twisthjulet fick ett nytt hem.

Den andra delen av projektet, benämnt Storgatan II, var en förlängning av gatan ner mot Mölndalsån. Tanken var från början att genomföra projektet omgående, med premiär redan 1989, men det sköts på framtiden. I Lisebergs långsiktsplan från 1988 går att läsa: "1994 färdigställs Storgatan II och skall omfatta Bohuslän med fiskeläge, hamn, båt- och hamnmiljö. Ny broförbindelse över Mölndalsån mellan Storgatan II och Jakobsdal II öppnas". Redan i slutet av 1980-talet fanns alltså planer på att binda samman Storgatan med det framtida projektet Lisebergs Hamn öster om Mölndalsån (premiär 1997).

Storytelling

Storgatan var alltså det första projektet någonsin på Liseberg som presenterades med en bakgrundshistoria, så kallad storytelling.

Klicka här för att läsa Storgatans historia

Bilder från bygget av Storgatan

Förlängda Storgatan

Förlängningen av Storgatan blev verklighet först 2013. Att det inte skedde tidigare berodde, till att börja med, på att LisebergsLoopen var i vägen. Det fanns planer på att flytta Loopen, men det blev aldrig av. När Loopen väl såldes ersattes den av HangOver och med tiden prioriterades andra projekt.

Men så, till Lisebergs 90-årsjubileum 2013, fick Storgatan till sist ett nytt kvarter som innehöll nyheterna Bergs Salonger, Mackasinet och en nybyggd Burger King. Bron över till Lisebergs Hamn var på plats sedan länge, men efter 25 år knöts Storgatan tillslut ihop med parken öster om Mölndalsån.

Invigningen

Storgatan invigdes på Lisebergs öppningsdag den 16 april 1988. Bandet klipptes av ingen mindre än Albert Karlsson från Haga, det vill säga Sten-Åke Cederhök, som dök upp tillsammans med Albert & Herberts häst Herkules. 37 500 gäster besökte sedan Storgatan den dagen.

Innehåll

Ursprungliga idéer

När projektet drog igång 1986 var det ingen hejd på skojiga idéer. I listan under rubriken ”Storgatan I” följer några av de som inte blev verklighet. Uppenbarligen till Boo Kinntorphs, åtminstone lilla, sorg. För i ett dokument från april 1987 skriver han att "mycket av det roliga originalkonceptet är borta. Är det tillräckligt roligt?"

Storgatan I

 • Speceriaffär - godisförsäljning i strut, polkagristillverkning, kaffemalning, försäljning av torrvaror som kaffe och flingor. Även tänkbart till projektet Storgatan II.
 • Glasaffär - mindre butik med glasblåsare.
 • Leksaksaffär - småbilar och prylar till modelljärnväg.
 • Skoaffär - egen design.
 • Rökeri - försäljning av färska och rökta räkor samt rökt makrill. Även tänkbart till projektet Storgatan II.
 • Frisör - riktig eller fejkad med barbershopsångare.
 • Skeppshandel - allt mellan himmel och jord i autentisk miljö. Även tänkbart till projektet Storgatan II.
 • Bageri - med färska wienerbröd.
 • Blomsteraffär - med Lisebergsblommor i påse och lökar, samt sidenblommor.
 • Silhuettklippare/tecknare
 • Gammeldags telefonkiosk

När det gäller fortsättningen på projektet - Storgatan II - noteras att några idéer flyttades över till Lisebergs Hamn som hade premiär 1997.

Storgatan II

Vid premiären

När Storgatan väl hade premiär 1988 innehöll den följande:

De första hyresgästerna

De tre första åren drev Liseberg alla butiker på Storgatan (bortsett från banken som drevs av SE-Banken). Flera av dem var lönsamma, men några - som tobak och foto - var olönsamma. Man valde därför att hyra ut lokalerna till externa företag. 1991 presenterades nyheterna Papeterie, Gammaldags Foto och NFL Sportartiklar.

Underhållning

1993 dök det upp två lustiga figurer på Storgatan. Andersson och Glans kallades de, och de satt i var sitt fönster och häcklade förbipasserande, dock i en vänligt humoristisk ton.

Namnen i fönsterrutorna

Det var inte enbart konceptet Storgatan som Boo Kinntorph lånade från Disney. Även namnen i fönsterrutorna är direkt hämtade från Disneylands Main Street. Deras namn är en hyllning till några av alla människor som bidragit till skapandet av Disneyland. Precis som hos Disney kombineras namnen på Storgatan med en titel som de förknippas med.

Så den som höjer blicken, och är uppmärksam, hittar ett antal namn på betydelsefulla Lisebergare. Telefonnumret som anges, tillsammans med den vitsiga titeln, är det år som personen anställdes på Liseberg.

Kuriosa

 • 1995 presenterades två nya butiker: Lisa Berg och Presentshopen.

Mer information kommer.