Visningar
Åtgärder

Stora Pariserhjulet

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Stora Pariserhjulet på premiärdagen 1950. Hjulet drevs faktiskt tillsammans med Gröna Lund. Foto: Liseberg

1950-1951

Stora Pariserhjulet hade premiär 1950. Det var placerat i övre parken med utsikt över Göteborg och drevs tillsammans med Gröna Lund.

Liseberg hade redan ett pariserhjul (premiär 1940) som var placerat öster om Huvudentrén. Många undrade nog varför det inte placerades i övre parken, för utsiktens skull. Det kom att dröja tio år innan ett hjul byggdes där uppe. Och då var det ett helt annat hjul – det nya Stora Pariserhjulet.

Stora Pariserhjulet, som enligt uppgift var Europas största, kom från Gröna Lund där det hade magasinerats på grund av platsbrist. I slutet av 1949 kontaktade Gröna Lund Liseberg för att höra om det fanns intresse av att driva hjulet tillsammans. Svaret blev positivt och hjulet monterades på Liseberg.

Hjulet kom på plats i sista stund men när Liseberg öppnade den 29 april 1950 var merparten av de 64 platserna fyllda och det kunde göra sin jungfrufärd.

”...att forslas upp i luften i en av hjulets korgar blev en höjdpunkt så god som någon på Lisebergsbesöket”, skrev Göteborgs-Tidningen dagen efter premiären.

Efter bara två år togs Stora Pariserhjulet bort och ersattes av ett nytt pariserhjul. Den största skillnaden mellan hjulen var att det nya var tillverkat i stål medan Stora Pariserhjulet var av trä.

Kuriosa

Samma år som Stora Pariserhjulet hade premiär presenterades även Lilla Pariserhjulet. Även detta hjul drevs tillsammans med Gröna Lund.