Visningar
Åtgärder

Stora Dansbanan

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Stora Dansbanan premiäråret 1923. 1963 ersattes den av Jazzen som senare blev Pop In, som i sin tur ersattes av Lisebergshallen 1980. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

1923-1962

Stora Dansbanan hade premiär 1923, året då Liseberg slog upp portarna för första gången. Den låg till vänster direkt innanför Huvudentrén. På Stora Dansbanan svängde man om till modern musik och tillslut fick banan smeknamnet Jazzen – en av Lisebergs och stans verkliga klassiker.

För många dansentusiaster var Stora Dansbanan en så betydelsefull institution att man löste årskort till Liseberg enbart för att dansa. Under 1930- och halva 1940-talet dansade man till Åke Fagerlunds orkester innan Malte Johnsons orkester tog över under senare delen av 1940-talet och fortsatte under hela 1950-talet. De sista åren stod Sören Ahrnots orkester för musiken. Utöver de ordinarie orkestrarna gästades Stora Dansbanan även av både svenska och utländska storheter, som exempelvis Count Basie och Quincy Jones.

Stora Dansbanan behöll sin popularitet i 35 års tid. Hösten 1962 konstaterade Lisebergs ledning att intresset bland ungdomarna för dansen på Stora Dansbanan hade minskat kraftigt de senaste åren. Samma iakttagelser hade gjorts vid andra nöjesfält. Därför diskuteras frågan om att eventuellt lägga ner Stora Dansbanan och i att stället anordna inomhusdans för ungdomen.

Sagt och gjort! En dyster oktoberdag samma år revs den anrika utomhussalongen och ersattes året efter av inomhusditon Jazzen, ett passande namn med tanke på Stora Dansbanans smeknamn.

Kuriosa

1957 fanns det planer på att flytta Stora Dansbanan till Lisebergsbadets plats. Badet, som på grund av vikande publiksiffror, hade bommat igen hösten 1956. Så blev dock aldrig fallet.