Visningar
Åtgärder

Stjärnscenen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Konserterna på Stjärnscenen lockade ofta storpublik vilket gjorde framkomligheten svår i södra parken. Foto: Liseberg
Karl Gerhard invigde scenen den 30 april 1960. Foto: Kamerareportage
Evert Taube uppträdde på Stjärnscenen 1961. I bakgrunden syns det lustiga huset Glada Tyrolen. Foto: Kamerareportage
1967 gjorde Jimi Hendrix sex framträdanden på Liseberg. Bland annat detta, på Stjärnscenen, den 12 september. Foto: Kamerareportage
Ett skumbad fyllde Stjärnscenen när Tages spelade på avslutningsdagen 1967. Foto: Kamerareportage
Led Zeppelin uppträdde som New Yardbirds den 15 september 1968. Foto: Sten-Åke Isacson
Publikkaos i samband med Ted Gärdestads och Lena Anderssons konsert 1972. Foto: Liseberg

1960-1972

Innehåll

Bakgrund

Söndagen den 13 september 1959 är det säsongsavslutning på Liseberg. På Stora Friluftsscenen uppträder den populära danska sånggruppen Nina & Frederik. På huvudkontoret, cirka hundra meter därifrån, sitter Lisebergs verkställande direktör Einar Ekström och arbetar. Han hör knappt ett ljud från konserten.

I detta ögonblick föds en tanke i det ekströmska huvudet. Liseberg behöver en ny friluftsscen. En scen som har direktkontakt mellan artist och publik. På nästa styrelsemöte berättar han om sina planer och ett halvår senare är den på plats - Stjärnscenen.

För att ge plats åt den nya scenen flyttades Virvelvinden. Sedan ett antal år tillbaka hade den stått på attraktionsplatsen söder om restaurant Ekebacken men placerades nu närmare södra entrén.

Första säsongen

Meningen var att bjuda på andra artister än de som uppträdde på Stora Friluftsscenen, där främst luftakrobater höll till. Stjärnscenen var hypermodern, med de allra senaste inom ljud och ljus, och tack vara den kuperade terrängen fick bortåt 15 000 personer plats framför scenen.

Först ut på scenen var den göteborgska jazzsångargruppen The Skyliners. Ett par dagar senare, den 30 april för att vara exakt, invigdes scenen officiellt av revykungen Karl Gerhard. Bland artisterna som uppträdde på Stjärnscenen detta år märks, förutom Gerhard, även Monica Zetterlund, Siw Malmkvist, Annalisa Ericson, Sonya Hedenbratt, Lasse Dahlquist och The Frazers, som senare bytte namn till The Spotnicks.

Popstopp på Liseberg

Programmet på Stjärnscenen var av varierande slag, men ganska snart blev den centrum för den snabbt växande popmusiken. Tonårshysterin flödade och den ena konserten var vildare än den andra. 1965 gick det så långt att ett antal konserter fick ställas in på grund av publikkaos.

Händelsen som ledde fram till det inträffade den 3 september då den engelska popgruppen The Kinks uppträdde. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen fick polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.

The Kinks var bokade för ytterligare en spelning den 4 september men den ställdes in. Även inplanerade konserter med Hep Stars, Sten & Stanley, The Mascots, Streaplers och The Shanes ströks från programmet. ”Popstopp på Liseberg” skrev pressen.

– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, sa Lisebergs vd Olof Calderon.

Men det kunde även gå lugnare till. Ibland var det rena familjeidyllen på söndagarna med varm korv, spunnet socker och glass som tilltugg till underhållningen.

Stjärnkavalkad

Stjärnscenen gjorde verkligen skäl för sitt namn. På scenen uppträdde en mängd storheter, allt från Jimi Hendrix, Cornelis Vreeswijk och Dusty Springfield till Ted Gärdestad, Evert Taube, Anita O'Day och Led Zeppelin, som faktiskt gjorde sin åttonde spelning någonsin på just Stjärnscenen.

Slutet

Allt har sitt slut. Så även sagan om Stjärnscenen. När södra området skulle storstädas inför 50-årsjubiléet 1973 revs scenen för att ge plats åt det det årets stora attraktionsnyhet FlumeRide. Liseberg räknade med att rivningen av Stjärnscenen skulle innebära en besparing på 200 000 kronor. Med tanke på att FlumeRide kostade totalt 8 miljoner kronor var det välbehövliga sparpengar.

Minnen

"Jag saknar verkligen gamla fina ’Stjärnscenen’ där det kryllade av folk och där gubbarna vid de olika attraktionerna hötte med näven om man uppträdde en sekund längre än uppgjort." - Lasse Dahlquist, GT-bilagan Liseberg Extra, 1976.

Fakta

Arkitekt: Gunnar Aspe

Byggmästare: Erland Tilly

Kostnad: Cirka en miljon kronor

Plats: Attraktionsplatsen söder om Restaurant Ekebacken (senare Tyrolen)